Candida Albicans



Foto: Candida Albicans schimmel Candida Albicans is een van de ruim 200 schimmel soorten op aarde. Deze schimmel is aanwezig in de dunne darm bij iedereen en het heeft een functie in onze darmflora. Door allerlei oorzaken, waaronder voedingsintolerantie en het gebruik van antibiotica, prednison en cholestorolverlagende medicijnen kan deze schimmel gaan woekeren en klachten veroorzaken.

Mogelijke oorzaken van Candida Albicans overgroei

 • Het kan ontstaan bij de overdracht van moeder op kind tijdens het passeren van het geboortekanaal. De baby krijgt dan spruw, ook wel aften genoemd, in de mond. Je ziet bij de baby ook wit slijm in de mond en op de lippen en tong. De huisarts kan een anti-schimmel drankje voorschrijven.
 • Door het innemen van veel voedingsstoffen, waar iemand intolerant voor is, wordt er in de dunne darm een dikke laag van afvalstoffen neergelegd, waarop schimmels en slechte bacteriën zich snel kunnen voortplanten waardoor het slijmvlies van de darm gaat irriteren. De darmwand wordt eerst week, maar raakt ook beschadigd. Er ontstaat een "leaky gut syndrome" (lekkend darm syndroom). Alles “lekt” dan naar binnen, van voeding die niet verteerd is tot schimmels en foute bacteriën.
 • Het kan ontstaan na een breed spectrum antibiotica kuur, waarbij de goede darmflora ook is gedood. Antibiotica doodt alle bacteriën, de goeden en de slechten. De goede bacteriën zijn heel hard nodig, zij vormen een kring rondom de Candida Albicans, zodat deze niet onbeperkt kan gaan uitbreiden. Wanneer de goede bacteriën gedood zijn door antibiotica, kan de Candida Albicans gaan woekeren.
 • Wetenschappelijk is aangetoond en gepubliceerd dat een statine, zo wordt de groep cholesterol verlagende medicijnen, zoals simvastatine, pravastatine, enz., genoemd, juist het belangrijke stofje farnisol negatief beïnvloed en blokkeert en zo kunnen cholesterolverlagende medicijnen Candida Albicans aanzetten tot overgroei.
 • Het kan veroorzaakt worden door een te zure omgeving in een deel van het lichaam, bijvoorbeeld door een te lage pH in het urogenitaal systeem, in de nieren, blaas en/of voortplantingsorganen. Een pH die lager is dan 6.2 zorgt ervoor dat de goede bacteriën niet kunnen overleven en slechte bacteriën en schimmels zich snel gaan voorplanten. Wanneer je wilt testen of dit het geval is, koop dan bij de apotheek een urine pH test setje en meet regelmatig de pH van je urine. Deze moet tussen 6.2 en 6.9 zijn. Je kunt zo'n pH-testsetje ook on-line kopen bij Vitakruid Vitakruid pH-strips of bij Healthpower. pHion pH-stripsIs het lager dan 6.2 dan is dat de ideale omgeving voor schimmels zoals Candida Albicans, die kan dan verder groeien.
 • Vaak wordt stress ook genoemd als oorzaak. Stress verzwakt het immuunsysteem en is daarom van invloed.
 • Drie stadia van Candida Albicans

 • Stadium 1: de Candida Albicans is dan een eencellig organisme en alleen in de dunne darm voorkomend, in dit stadium maakt de schimmel zelf een stofje aan genaamd farnisol waarmee de schimmel zichzelf kan bedwingen, zodat de schimmel niet kan gaan woekeren. Wanneer iemand de juiste voeding eet ontstaat er geen voedingsbodem waarop de schimmel kan gaan uitgroeien. In dit stadium is de Candida Albicans redelijk onschuldig en leeft als een commensaal.
 • Stadium 2: de Candida Albicans gaat woekeren omdat er te veel onverteerde voeding in de dunne darm aanwezig en geen of onvoldoende goede darmbacteriën. De schimmel gaat dan draden maken en door middel van een netwerk uitgroeien en stopt met het aanmaken van het stofje farnisol en breidt zichzelf snel uit vanuit de darm door de darmwand naar binnen in het lichaam. Er is sprake van een Systemische Candidiasis. Ons lichaam en immuunsysteem kunnen er in dit stadium niets meer tegen doen.
 • Stadium 3: de Candida Albicans gaat in dit stadium pseudohyphen, een soort nepvoetjes maken, waarmee het zich vasthecht aan alle wanden en deze wanden doorboort, waardoor deze wanden gaan lekken met veel klachten tot gevolg. Ons immuunsysteem kan er in dit stadium niets meer tegen doen.
 • Wat wel en wat niet eten en drinken

  Het volgende wordt geadviseerd:
  1. Gebruik weinig, maar liever nog, geen produkten waar eenvoudige en toegevoegde suikers of alcohol inzit. Gebruik geen suiker, zoetjes of al te zoet fruit. Qua fruit, neem maximaal een handvol per dag aardbeien, bramen, frambozen, of een kiwi of een mandarijn, afhankelijk van welke je mag hebben. Alle andere fruitsoorten zijn te zoet.
  2. Neem extra groenten, hierin zitten ook de nodige essentiële voedingsstoffen en wissel deze altijd goed af van kleur, bladvorm, boon of koolsoort. Probeer 3 keer per dag een groentemoment in te lassen.
  3. Eet geen bietjes of wortels, omdat deze te zoet zijn.
  4. Eet geen zuurkool of witlof, omdat deze verzurend werken.

  In aanvulling hierop, kun je het volgende overwegen:

  1. Voedingsmiddelen die volgens meerdere bronnen de darmen ondersteunen zijn: oregano, oregano olie, kefir, knoflook en kokosolie. Persoonlijk heb ik niet zulke goede ervaringen met kefir.
  2. Wanneer je mijn kookboek raadpleegt, kies dan voor alkaliserende gerechten (aangeduid met: en ) en vermijd de sterk verzurende gerechten (aangeduid met: ). Het is belangrijk om toch gevarieerd te eten, maar probeer gemiddeld genomen het accent wat te verleggen in de richting van iets meer alkaliserende gerechten.
  3. Drink mineraalwater met een pH die groter is dan 7, bijvoorbeeld mineraalwater van Evian.
  4. Maak zelf alkaliserend water met zuiveringszout om verzuring tegen te gaan. Drink geen alkaliserend water bij het eten, omdat dit het maagzuur neutraliseert. Je maagzuur speelt een belangrijke rol bij de vertering en het zorgt er voor dat bacteriën uit je voeding geen infecties kunnen veroorzaken in je spijsverteringskanaal.
  5. In mijn kookboekfilosofie staan verder nog algemene adviezen over wat wel/niet te eten en welke combinaties wel of niet.

  Wat verder?

  • Zorg voor voldoende beweging in de vorm van bijvoorbeeld wandelen, zwemmen of fietsen;
  • Neem voldoende rust;
  • Ga mediteren om je te helpen ontspannen;
  • Gebruik Jin Shin Jyutsu zelfhealing technieken om het genezingsproces te ondersteunen;
  • Vermijd stress;
  • Relativeer en maak je geen zorgen. Je kunt ervan genezen;
  • Praat over je problemen met anderen;
  • Eet niet te snel, kauw je eten; en
  • Lachen is gezond.
  • Lachen is gezond