Wees "smart" met de smartmeter of slimme meterEen smartmeter of ook wel slimme meter is een meter voor de gas- en/of elektriciteitsvoorziening en kan op afstand bediend en uitgelezen worden en maximaal 1 keer per 15 minuten de meterstanden doorgeven aan de netbeheerder. Daarnaast bevat het apparaat poorten waarmee op afstand andere apparatuur bediend kan worden. Zo kan via een signaal de elektriciteit afgesloten worden, bijvoorbeeld bij wanbetaling of bij (dreigende) overbelasting van het net.

In 2014 is de grootscheepse vervanging van oude energiemeters door nieuwe slimme meters begonnen. In nieuwbouwhuizen werden ze al sinds 2012 geplaatst. In de komende jaren komen alle andere huishoudens aan de beurt. Volgens Europese regels moet 80 procent van alle huishoudens en bedrijven in 2020 een slimme meter in huis hebben. Het plaatsen van de slimme meter is gratis als jouw huishouden eenmaal aan de beurt is.

De slimme meter is niet verplicht. Je kunt hem weigeren. Mocht je hem hebben geaccepteerd en daar spijt van hebben, dan kun je hem laten uitzetten. Mocht je later besluiten hem toch weer te willen gebruiken, dan mag de netbeheerder je een factuur sturen voor het weer aanzetten. Wanneer je hem weigert is het mogelijk, dat het in de toekomst toch verplicht gaat worden gesteld en dan zullen de kosten voor plaatsing alsnog gefactureerd worden.

smartmeter

Smartmeter

Wanneer je al een smartmeter hebt en last denkt te hebben van de straling, dan kun je de meter afschermen. Je kunt zo'n bescherming ook meenemen wanneer je gaat logeren bij iemand die een smartmeter heeft [1].

Wanneer je de meter wilt afdekken, is het raadzaam het energiebedrijf eerst te vragen de meter uit te zetten. Bij alleen het afdekken van de meter, kan het gebeuren dat er een controleur langskomt omdat men de indruk krijgt dat de smartmeter kapot is.

In de media lees je veel over de voor- en nadelen van de smartmeter voor de consument. Hier zijn er een aantal op een rijtje.

Voordelen voor de consument

 • De netbeheerder kan hiermee je elke 2 maanden een overzicht geven van je energieverbruik.
 • Het kost minder moeite om te verhuizen en over te stappen van aanbieder.
 • Door inzicht te krijgen in je energieverbuik, kun je kijken of je energie kunt besparen.
 • Je hoeft geen meterstanden meer door te geven.
 • Nadelen voor de consument

 • Zelfs lage niveaus van straling zoals bij de smartmeters zijn gevaarlijk en de oorzaak van lekken van de bloed-hersenbarrière. Deze barriére beschermt onze hersenen tegen infecties en giftige chemicaliën. In mei van 2011, is officieel door de World Health Organization erkend dat draadloze straling, zoals uitgezonden door onder meer smartmeters of slimme meters gevaarlijk is en mogelijk carcinogeen (kankerverwekkend). Vooral kinderen kunnen last hebben van straling, wanneer hun schedel nog niet helemaal volgroeid is. Zie ook deze filmpjes over het effect van straling door de smartmeter.
 • De straling van een smartmeter is niet alleen schadelijk voor de bewoner, die woont in het huis waar de meter geplaatst wordt. Mensen, die in flatgebouwen of appartementen wonen, worden blootgesteld aan de straling van alle smartmeters die in hun omgeving geplaatst zijn.
 • De energiemaatschappijen willen de smartmeters ook gaan gebruiken om wanbetalers op afstand af te sluiten. Met behulp van een smartmeter kunnen energiemaatschappijen bij wanbetaling eerst de electriciteitsafname beperken, zodat de koelkast het nog wel doet, maar de televisie bijvoorbeeld niet. Mocht de wanbetaler dan nog niet betalen kunnen ze de electriciteit met behulp van de slimme meter uitschakelen.
 • Een conventionele energiemeter moet een keer in de 30 jaar vervangen worden, een slimme meter een keer in de 15 jaar.
 • De meter zelf, het verzamelen, opslaan en ter beschikking stellen van de meetgegevens kosten op zichzelf weer energie.
 • Wanneer de smartmeters gehacked worden, dan kunnen eventuele hackers:
  • je apparaat uitzetten op afstand.
  • weten of je thuis bent of niet.
 • Allerlei overheidsinstanties mogen onder bepaalde voorwaarden je gegevens opvragen. Denk aan de politie; wanneer je ze verdenken van het kweken van wiet, de sociale dienst om te kijken of je leeft zoals opgegeven, of de belastingdienst om te kijken of je zwart bijklust.
 • smartmeter leidt tot problemen
  Zie ook deze Youtubefilmpjes over de smartmeter en straling.

  Bronnen


  [1] "Hoe kun je een smartmeter afschermen? DIY project".

  [2] "Slimme meter", NUON.

  [3] "Slimme meter", Milieu Centraal.

  [4] "Lage niveaus straling WiFi mobiele telefoons slimme meters gevaarlijk".

  [5] "De nadelen van de slimme meter en hoe je die kunt weigeren".

  [6] "Slimme meters met zonnepanelen, niet altijd de slimste stap".

  [7] "Slimme energiemeter, mogelijk te hacken".

  [8] "5 faalpunten van de slimme meter".

  [9] "smartmeters & EMR: The Health Crisis Of Our Time", Dr. Dietrich Klinghardt, Youtube filmpje van 43 minuten over de gevaren van electrosmog, zoals veroorzaakt door de smartmeter.

  [10] "Slimme meter", Wikipedia.

  [11] "Slimme energiemeter", Praktisch Duurzaam.

  [12] "De slimme meter", Gaslicht.com.

  [13] "Mag ik een slimme meter weigeren?", Consuwijzer.