pH totaaloverzicht van alles wat een verzurend of alkaliserend effect heeft op het lichaam



In dit overzicht vind je de pH-waarden van veel factoren en produkten. De pH heeft een logaritmische schaal. Dit betekent, dat een pH van 6 tien keer zuurder is dan een pH van 7. Een pH van 5 is honderd keer zuurder dan een pH van 7, etc. De genoemde waarden zijn geen absolute waarheden, maar dienen om een indruk te geven. De pH-waarden van voedsel kunnen variëren afhankelijk van uit welke streek ze afkomstig zijn, hoe lang ze bewaard zijn, etc. In dit overzicht is de impact op de pH-waarde in het lichaam weergegeven na metabolisatie, dus nadat het is opgenomen. Citroenen zijn bijvoorbeeld zuur, maar hebben een alkaliserend effect op het lichaam.

In dit filmpje wordt een uitleg gegeven over de pH-balans in voeding.


sterk verzurend verzurend neutraal alkaliserend sterk alkaliserend
pH= 3-3.9 pH= 4-4.9 pH= 5-5.9 pH= 6-6.9 pH= 7-7.9 pH= 8-8.9 pH= 9-9.9 pH= > 9.9

Afvoeren van afvalstoffen via de longen 1

pH= 3-3.9 pH= 4-4.9 pH= 5-5.9 pH= 6-6.9 pH= 7-7.9 pH= 8-8.9 pH= 9-9.9 pH= > 9.9
roken meeroken
chemische luchtverfrissers
ongeventileerd huis geventileerd huis
kamerplanten die zuurstof geven in je huis
zingen
regelmatig ademhalingsoefeningen doen ademhalen in een zuurstoftent met 100% zuurstof

1 Ongeveer 70% van alle afvalstoffen van het lichaam worden uitgescheiden via de longen.

Afvoeren van afvalstoffen via de huid 2

pH= 3-3.9 pH= 4-4.9 pH= 5-5.9 pH= 6-6.9 pH= 7-7.9 pH= 8-8.9 pH= 9-9.9 pH= > 9.9
chemische schoonmaakmiddelen langdurig warm douchen / warm bad bewegen
kort warm bad met veel badzout/zuiveringszout
afwisselend warm en koud douchen
koude douche
masseren met een massagehandschoen, totdat de huid rood ziet om bloedcirculatie te bevorderen
zweten
saunabezoek

2 Ongeveer 20% van alle afvalstoffen van het lichaam worden uitgescheiden via de huid.

Afvoeren van afvalstoffen via de nieren en blaas 3

pH= 2-3.9 pH= 4-4.9 pH= 5-5.9 pH= 6-6.9 pH= 7-7.9 pH= 8-8.9 pH= 9-9.9 pH= > 9.9
cola 4

frisdrank

frisdrank light

sterke drank

voorverpakt vruchtensap met toegevoegde suiker
bier
Spa rood
thee
chocolademelk

koffie

rijstdrank met kokosnoot van Provamel

rijstdrank met vanille van Lima

wijn
leidingwater

rijstmelk

sojamelk

Spa blauw: pH=6
amandelmelk

mineraalwater van Evian: pH=7,2
appelcider
gemberthee
muthee
groene thee

3 Ongeveer 7% van alle afvalstoffen van het lichaam worden uitgescheiden via de nieren en de blaas.

4 Cola is erg zuur en erg verzurend. Om een glas cola te neutraliseren, moeten ongeveer 32 glazen alkalisch water met een pH van 10 worden gedronken. Je proeft het niet als zuur, omdat er zoveel suiker aan is toegevoegd. Het slechtst voor je nieren is een glas cola met veel ijs. Wanneer je niet zonder een glas cola kunt, voeg er dan veel citroensap aan toe om het zuur wat te neutraliseren en drink het zonder ijs, liefst lauwwarm.

Afvoeren van afvalstoffen via de dikke darm 5

5 Ongeveer 3% van alle afvalstoffen van het lichaam worden uitgescheiden via de dikke darm. Deze 3% lijkt heel weinig, maar bedenk hierbij dat je de afvalstoffen die je via je dikke darm uitscheidt niet kunt uitscheiden via je longen, blaas of huid.

Bonen, erwten en peulvruchten

pH= 3-3.9 pH= 4-4.9 pH= 5-5.9 pH= 6-6.9 pH= 7-7.9 pH= 8-8.9 pH= 9-9.9 pH= > 9.9
peulvruchten limabonen
witte bonen
gekookte doperwten
rode nierbonen
pintobonen
gekookte sojabonen adukibonen
azukibonen
verse doperwten
gedroogde sojabonen

Eieren en vlees

pH= 3-3.9 pH= 4-4.9 pH= 5-5.9 pH= 6-6.9 pH= 7-7.9 pH= 8-8.9 pH= 9-9.9 pH= > 9.9
eieren uit legbatterijen
gehakt
plofkip
plofrundvlees
plofvarken
plofvlees
spek
vlees uit blik
worstjes
biologisch kalfsvlees
biologisch rundvlees
biologisch varkensvlees
eend
biologisch geitevlees
biologische kalkoen
biologische kip
biologisch lamsvlees
wild
gekookte biologische eieren
biologisch eiwit
biologische lever
biologisch orgaanvlees
biologische eierdooier (eigeel)

Fruit 6

pH= 3-3.9 pH= 4-4.9 pH= 5-5.9 pH= 6-6.9 pH= 7-7.9 pH= 8-8.9 pH= 9-9.9 pH= > 9.9
gezoet fruitsap uit pak of fles gezoete appelmoes uit pot of blik

gezoet fruit uit blik

granaatappel
zure kersen
ongezoete appelpuree uit pot of blik

groene bananen

gekookte cranberries

gedroogd fruit

gedroogde dadels

gedroogde pruimen

gedroogde vijgen

aardbeien

zelfgemaakte ongezoete appelcompôte

bosbessen

cranberries

kersen
aalbessen
abrikozen
ananas
appels
avocado
rijpe bananen
bramen
cantaloupe meloen
verse dadels
druiven
kiwi
krenten
kruisbessen
meeste meloenen
nectarines
papaja
passievruchten
peren
perziken
rozijnen
sinaasappel
vijgen

zelfgeperst vruchtensap
frambozen

grapefruit

kaki of persimmoms

loganbessen

mandarijnen

mango's


verse umeboshi pruimen

watermeloen
citroen
6 Bespoten fruit is verzurender dan onbespoten biologisch fruit. Naarmate fruit meer gerijpt is door de zon, is het alkaliserender.

Granen

pH= 3-3.9 pH= 4-4.9 pH= 5-5.9 pH= 6-6.9 pH= 7-7.9 pH= 8-8.9 pH= 9-9.9 pH= > 9.9
biscuit
gebak

pasta van witte bloem

witte en zilvervlies snelkook rijst
witte bloem
wit brood
brood met gist
bulgur
couscous
crackers tarwebrood met gist
witte bloem
witte biologische rijst
basmati rijst
boekweit
bruine rijst
gerst
haver
gedroogde mais
roggebrood
rijstwafels
rogge
volkoren pasta
tarwe
zilvervliesrijst
amaranth
gierst
quinoa
Japonica rijst
spelt
tef
verse mais
amaranthkiemen
gierstkiemen
wilde rijst
quinoakiemen
gerstgras

Groenten7

pH= 3-3.9 pH= 4-4.9 pH= 5-5.9 pH= 6-6.9 pH= 7-7.9 pH= 8-8.9 pH= 9-9.9 pH= > 9.9
peultjes

tomatensaus
gezoete appelmoes uit pot of blik

augurken

babyvoeding bestaande uit gekookte groenten


diepvriesgroente

groente in blik

ketchup

rabarber aubergine
gekookte aubergine

gekookte spinazie

geschilde aardappelen

mierikswortel

pickles

verse tomaten

zuurkool
bamboespruiten

bieten

gekookte boerenkool

gekookte broccoli

gekookte pompoen

gekookte spruitjes

okra

paardebloembladeren = molsla

radijs
alfalfa
andijvie

rauwe bloemkool
boerenkool
gekookte broccoli

rauwe groene kool

ijsbergsla
kiemen
rauwe knoflook
komkommer
gekookte kool
paprika
prei
rauwe raapstelen
bleekselderij
sla
verse koolrabi
verse pastinaak
verse pompoen
verse raapjes
uien
waterkers
wortels
rauwe andijvie
artisjokken
rauwe aubergine
rauwe bieten
rauwe bleekselderie
rauwe boerenkool
broccoli
rauw citroengras
rauwe courgette

verse komkommer
rauwe rode kool
rauwe witlof
rauwe yams

rauwe zoete aardappel
asperges
rauwe snijbiet
rauwe spinazie
rauwe spruiten
7 Hoe langer je groenten kookt, hoe verzurender ze worden, maar ook geldt dat hoe langer je groenten kookt, hoe makkelijker verteerbaar. De uitdaging is om de gulden middenweg te vinden.

Kruiden en tuinkruiden

pH= 3-3.9 pH= 4-4.9 pH= 5-5.9 pH= 6-6.9 pH= 7-7.9 pH= 8-8.9 pH= 9-9.9 pH= > 9.9
vanille poeder nootmuskaat
vanille extract
anijszaadjes
gedroogde bieslook
kamille
kerriepoeder
korianderzaad
kruidnagel
verse munt
gedroogde basilicum
cayennepeper
chilipeper
kaneel
verse gember
gemberpoeder ginsengpoeder
verse groene kruiden
verse knoflook
verse koriander
kurkuma
laurierblad
oregano
paprikapoeder
rozemarijn
salie
tijm
zeezout
zwarte peper

citroenschil
verse peterselie

Melkprodukten

pH= 3-3.9 pH= 4-4.9 pH= 5-5.9 pH= 6-6.9 pH= 7-7.9 pH= 8-8.9 pH= 9-9.9 pH= > 9.9
roomijs
pudding
smeerkaas
smeltkaas
karnemelk
gesteriliseerde melk
roomkaas
geitenkaas
kwark
boter
geitemelk
kaas
yoghurt
margarine
melk
ongezouten boter
rauwe geitenmelk
rauwe melk
wei
moedermelk

Noten

pH= 3-3.9 pH= 4-4.9 pH= 5-5.9 pH= 6-6.9 pH= 7-7.9 pH= 8-8.9 pH= 9-9.9 pH= > 9.9
geroosterde noten
geroosterde hazelnoten
geroosterde pinda's
pindakaas
cashewnoten
paranoten
pecannoten
verse pinda's, die jezelf dopt
walnoten
macadamia's
pistache noten
verse hazelnoten
verse kokosnoot
amandelen
kastanjes

Olie

pH= 3-3.9 pH= 4-4.9 pH= 5-5.9 pH= 6-6.9 pH= 7-7.9 pH= 8-8.9 pH= 9-9.9 pH= > 9.9
palmolie amandelolie
saffloerolie
sesamolie
druivenpitolie
pompoenpitolie
canola olie
lijnzaadolie
maisolie
zonnebloemolie
olijfolie

Tempeh, tofu, vis en zeevruchten

pH= 3-3.9 pH= 4-4.9 pH= 5-5.9 pH= 6-6.9 pH= 7-7.9 pH= 8-8.9 pH= 9-9.9 pH= > 9.9
kreeft
tonijn in blik
verse tonijn
verse zalm
verse tempeh
verse tofu

Zaden

pH= 3-3.9 pH= 4-4.9 pH= 5-5.9 pH= 6-6.9 pH= 7-7.9 pH= 8-8.9 pH= 9-9.9 pH= > 9.9
pijnboompitten
zonnebloempitten
lijnzaad sesamzaad
gedroogde pompoenpitten

Zeegroenten

pH= 3-3.9 pH= 4-4.9 pH= 5-5.9 pH= 6-6.9 pH= 7-7.9 pH= 8-8.9 pH= 9-9.9 pH= > 9.9

arame
dulse
hiziki
kelp
kombu
vers zeewier / verse zeegroente
wakame

Overig voeding

pH= 3-3.9pH= 4-4.9 pH= 5-5.9 pH= 6-6.9 pH= 7-7.9 pH= 8-8.9 pH= 9-9.9 pH= > 9.9
gefrituurd eten
gist
tafelzout
azijn
witte suiker
balsamico azijn
chocola
ketchup
ketjap
mayonaise
mosterd
tafelzout Jozo
vloeibare stevia
bewerkte honing
gepicklede olijven
rijstazijn
shoyu
gerstemoutstroop
rauwe ahornsiroop
ruwe honing
tamari
zeezout
agar agar
carob (zoet)
kuzu
rijststroop
verse rijpe olijven
stevia plant zuiveringszout = natriumbicarbonaat

Overig non-voeding

pH= 3-3.9 pH= 4-4.9 pH= 5-5.9 pH= 6-6.9 pH= 7-7.9 pH= 8-8.9 pH= 9-9.9 pH= > 9.9
agressie
binnen zitten
eten bereid in de magnetron
eten onvoldoende kauwen
geluidshinder
inentingen
medicijnen
onvoldoende slapen
negatief denken, jezelf bekritiseren
straling van een mobiele telefoon
straling door een smartmeter
straling door WIFI of door een handsfree DECT telefoon
stress
strijd
te veel eten
topsport
vitamine D-tekort 8
energiewerk
huilen
knuffelen
lachen
liefde
massage ontvangen
mediteren/meditatie
positief denken, jezelf aanmoedigen
liefdevolle sex
rustige muziek of dansmuziek
regelmatig trappen lopen
tuinieren
wandelen in de natuur
8 vitamine D speelt een belangrijke rol bij de opname van onder meer calcium. Over het algemeen worden vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar, die in Nederland wonen, geadviseerd vitamine D-supplementen te gebruiken om tekorten te voorkomen. Wanneer je te weinig calcium opneemt worden zuren onvoldoende afgevoerd. Gebruik nooit meer dan de aanbevolen dosering en uiteraard is het beter geen supplementen te gebruiken. Het is beter om veel buiten te zijn, maar dat is helaas niet altijd haalbaar.

Bronnen:

  • "Acid & Alkaline", Herman Aihara, 1986.
  • "Acid Alkaline Companion", Carl Ferré, 2009.
  • AirWaterLife
  • "The Acid-Alkaline Diet for optimum health", Christopher Vasey, N.D., 2006.
  • "Jonger door ontzuren", Sang Whang, 2012.