pH totaaloverzicht van alles wat een verzurend of alkaliserend effect heeft op het lichaam
In dit overzicht vind je de pH-waarden van veel factoren en produkten. De pH heeft een logaritmische schaal. Dit betekent, dat een pH van 6 tien keer zuurder is dan een pH van 7. Een pH van 5 is honderd keer zuurder dan een pH van 7, etc. De genoemde waarden zijn geen absolute waarheden, maar dienen om een indruk te geven. De pH-waarden van voedsel kunnen variëren afhankelijk van uit welke streek ze afkomstig zijn, hoe lang ze bewaard zijn, etc. In dit overzicht is de impact op de pH-waarde in het lichaam weergegeven na metabolisatie, dus nadat het is opgenomen. Citroenen zijn bijvoorbeeld zuur, maar hebben een alkaliserend effect op het lichaam.
In dit filmpje wordt een uitleg gegeven over de pH-balans in voeding.
sterk verzurend | verzurend | neutraal | alkaliserend | sterk alkaliserend | |||
pH= 3-3.9 | pH= 4-4.9 | pH= 5-5.9 | pH= 6-6.9 | pH= 7-7.9 | pH= 8-8.9 | pH= 9-9.9 | pH= > 9.9 |
Afvoeren van afvalstoffen via de longen 1 |
|||||||
pH= 3-3.9 | pH= 4-4.9 | pH= 5-5.9 | pH= 6-6.9 | pH= 7-7.9 | pH= 8-8.9 | pH= 9-9.9 | pH= > 9.9 |
roken | meerokenchemische luchtverfrissers | ongeventileerd huis | geventileerd huis kamerplanten die zuurstof geven in je huiszingen | regelmatig ademhalingsoefeningen doen | ademhalen in een zuurstoftent met 100% zuurstof | ||
1 Ongeveer 70% van alle afvalstoffen van het lichaam worden uitgescheiden via de longen. | |||||||
Afvoeren van afvalstoffen via de huid 2 |
|||||||
pH= 3-3.9 | pH= 4-4.9 | pH= 5-5.9 | pH= 6-6.9 | pH= 7-7.9 | pH= 8-8.9 | pH= 9-9.9 | pH= > 9.9 |
chemische schoonmaakmiddelen | langdurig warm douchen / warm bad | bewegenkort warm bad met veel badzout/zuiveringszout | afwisselend warm en koud douchenkoude douche masseren met een massagehandschoen, totdat de huid rood ziet om bloedcirculatie te bevorderenzweten | saunabezoek | |||
2 Ongeveer 20% van alle afvalstoffen van het lichaam worden uitgescheiden via de huid. | |||||||
Afvoeren van afvalstoffen via de nieren en blaas 3 |
|||||||
pH= 2-3.9 | pH= 4-4.9 | pH= 5-5.9 | pH= 6-6.9 | pH= 7-7.9 | pH= 8-8.9 | pH= 9-9.9 | pH= > 9.9 |
cola 4 frisdrankfrisdrank light sterke drankvoorverpakt vruchtensap met toegevoegde suiker | bierSpa roodthee | chocolademelkkoffierijstdrank met kokosnoot van Provamel rijstdrank met vanille van Limawijn | leidingwaterrijstmelksojamelkSpa blauw: pH=6 | amandelmelkmineraalwater van Evian: pH=7,2 | appelcider gemberthee muthee | groene thee | |
3 Ongeveer 7% van alle afvalstoffen van het lichaam worden uitgescheiden via de nieren en de blaas. | |||||||
4 Cola is erg zuur en erg verzurend. Om een glas cola te neutraliseren, moeten ongeveer 32 glazen alkalisch water met een pH van 10 worden gedronken. Je proeft het niet als zuur, omdat er zoveel suiker aan is toegevoegd. Het slechtst voor je nieren is een glas cola met veel ijs. Wanneer je niet zonder een glas cola kunt, voeg er dan veel citroensap aan toe om het zuur wat te neutraliseren en drink het zonder ijs, liefst lauwwarm. | Afvoeren van afvalstoffen via de dikke darm 5 |
||||||
5 Ongeveer 3% van alle afvalstoffen van het lichaam worden uitgescheiden via de dikke darm. Deze 3% lijkt heel weinig, maar bedenk hierbij dat je de afvalstoffen die je via je dikke darm uitscheidt niet kunt uitscheiden via je longen, blaas of huid. | |||||||
Bonen, erwten en peulvruchten |
|||||||
pH= 3-3.9 | pH= 4-4.9 | pH= 5-5.9 | pH= 6-6.9 | pH= 7-7.9 | pH= 8-8.9 | pH= 9-9.9 | pH= > 9.9 |
peulvruchten | limabonenwitte bonen | gekookte doperwten rode nierbonen pintobonen | gekookte sojabonen | adukibonen azukibonenverse doperwten | gedroogde sojabonen | ||
Eieren en vlees |
|||||||
pH= 3-3.9 | pH= 4-4.9 | pH= 5-5.9 | pH= 6-6.9 | pH= 7-7.9 | pH= 8-8.9 | pH= 9-9.9 | pH= > 9.9 |
eieren uit legbatterijengehaktplofkipplofrundvleesplofvarken plofvleesspekvlees uit blikworstjes | biologisch kalfsvleesbiologisch rundvleesbiologisch varkensvlees | eendbiologisch geitevleesbiologische kalkoenbiologische kipbiologisch lamsvleeswild | gekookte biologische eierenbiologisch eiwitbiologische leverbiologisch orgaanvlees | biologische eierdooier (eigeel) | |||
Fruit 6 |
|||||||
pH= 3-3.9 | pH= 4-4.9 | pH= 5-5.9 | pH= 6-6.9 | pH= 7-7.9 | pH= 8-8.9 | pH= 9-9.9 | pH= > 9.9 |
gezoet fruitsap uit pak of fles | gezoete appelmoes uit pot of blik gezoet fruit uit blik granaatappelzure kersen | ongezoete appelpuree uit pot of blik groene bananen gekookte cranberries gedroogd fruit gedroogde dadels gedroogde pruimen gedroogde vijgen | aardbeien zelfgemaakte ongezoete appelcompôte bosbessen cranberries kersen | aalbessen abrikozen ananas appels avocado rijpe bananen bramen cantaloupe meloen verse dadels druiven kiwi krenten kruisbessen meeste meloenen nectarines papaja passievruchten peren perziken rozijnen sinaasappel vijgen zelfgeperst vruchtensap | frambozen grapefruit kaki of persimmoms loganbessen mandarijnen mango's verse umeboshi pruimen watermeloen | citroen | |
6 Bespoten fruit is verzurender dan onbespoten biologisch fruit. Naarmate fruit meer gerijpt is door de zon, is het alkaliserender. | |||||||
Granen |
|||||||
pH= 3-3.9 | pH= 4-4.9 | pH= 5-5.9 | pH= 6-6.9 | pH= 7-7.9 | pH= 8-8.9 | pH= 9-9.9 | pH= > 9.9 |
biscuitgebakpasta van witte bloem witte en zilvervlies snelkook rijstwitte bloemwit brood | brood met gist bulgur couscouscrackers tarwebrood met gistwitte bloemwitte biologische rijst | basmati rijst boekweit bruine rijst gerst haver gedroogde mais roggebroodrijstwafels roggevolkoren pasta tarwezilvervliesrijst | amaranth gierst quinoa Japonica rijstspelt tef verse mais | amaranthkiemen gierstkiemen wilde rijstquinoakiemen | gerstgras | ||
Groenten7 |
|||||||
pH= 3-3.9 | pH= 4-4.9 | pH= 5-5.9 | pH= 6-6.9 | pH= 7-7.9 | pH= 8-8.9 | pH= 9-9.9 | pH= > 9.9 |
peultjestomatensaus | gezoete appelmoes uit pot of blik augurken babyvoeding bestaande uit gekookte groentendiepvriesgroente groente in blik ketchup rabarber aubergine | gekookte aubergine gekookte spinazie geschilde aardappelen mierikswortel pickles verse tomaten zuurkool | bamboespruiten bieten gekookte boerenkool gekookte broccoli gekookte pompoen gekookte spruitjes okra paardebloembladeren = molsla radijs | alfalfa andijvie rauwe bloemkool boerenkool gekookte broccoli rauwe groene kool ijsbergsla kiemen rauwe knoflook komkommer gekookte kool paprika prei rauwe raapstelen bleekselderij sla verse koolrabi verse pastinaak verse pompoen verse raapjes uien waterkers wortels | rauwe andijvie artisjokken rauwe aubergine rauwe bieten rauwe bleekselderie rauwe boerenkool broccoli rauw citroengras rauwe courgette verse komkommer rauwe rode kool rauwe witlof rauwe yams rauwe zoete aardappel | asperges rauwe snijbiet rauwe spinazie rauwe spruiten | |
7 Hoe langer je groenten kookt, hoe verzurender ze worden, maar ook geldt dat hoe langer je groenten kookt, hoe makkelijker verteerbaar. De uitdaging is om de gulden middenweg te vinden. | |||||||
Kruiden en tuinkruiden |
|||||||
pH= 3-3.9 | pH= 4-4.9 | pH= 5-5.9 | pH= 6-6.9 | pH= 7-7.9 | pH= 8-8.9 | pH= 9-9.9 | pH= > 9.9 |
vanille poeder | nootmuskaat vanille extract | anijszaadjes gedroogde bieslook kamille kerriepoeder korianderzaad kruidnagel verse munt |
gedroogde basilicum
cayennepeperchilipeper
kaneel
verse gember
gemberpoeder
ginsengpoeder
verse groene kruidenverse knoflook
verse koriander
kurkuma
laurierblad
oreganopaprikapoeder
rozemarijn
salie
tijm zeezout zwarte peper |
citroenschilverse peterselie | |||
Melkprodukten |
|||||||
pH= 3-3.9 | pH= 4-4.9 | pH= 5-5.9 | pH= 6-6.9 | pH= 7-7.9 | pH= 8-8.9 | pH= 9-9.9 | pH= > 9.9 |
roomijspuddingsmeerkaassmeltkaas | karnemelkgesteriliseerde melkroomkaas | geitenkaaskwark | botergeitemelkkaasyoghurt | margarinemelkongezouten boterrauwe geitenmelkrauwe melkwei | moedermelk | ||
Noten |
|||||||
pH= 3-3.9 | pH= 4-4.9 | pH= 5-5.9 | pH= 6-6.9 | pH= 7-7.9 | pH= 8-8.9 | pH= 9-9.9 | pH= > 9.9 |
geroosterde notengeroosterde hazelnoten | geroosterde pinda'spindakaas | cashewnotenparanotenpecannotenverse pinda's, die jezelf doptwalnoten | macadamia'spistache noten | verse hazelnotenverse kokosnoot | amandelenkastanjes | ||
Olie |
|||||||
pH= 3-3.9 | pH= 4-4.9 | pH= 5-5.9 | pH= 6-6.9 | pH= 7-7.9 | pH= 8-8.9 | pH= 9-9.9 | pH= > 9.9 |
palmolie | amandelolie saffloerolie sesamolie | druivenpitolie pompoenpitolie | canola olie lijnzaadolie maisolie zonnebloemolie | olijfolie | |||
Tempeh, tofu, vis en zeevruchten |
|||||||
pH= 3-3.9 | pH= 4-4.9 | pH= 5-5.9 | pH= 6-6.9 | pH= 7-7.9 | pH= 8-8.9 | pH= 9-9.9 | pH= > 9.9 |
kreefttonijn in blik | verse tonijn verse zalm | verse tempeh verse tofu | |||||
Zaden |
|||||||
pH= 3-3.9 | pH= 4-4.9 | pH= 5-5.9 | pH= 6-6.9 | pH= 7-7.9 | pH= 8-8.9 | pH= 9-9.9 | pH= > 9.9 |
pijnboompittenzonnebloempitten | lijnzaad | sesamzaadgedroogde pompoenpitten | |||||
Zeegroenten |
|||||||
pH= 3-3.9 | pH= 4-4.9 | pH= 5-5.9 | pH= 6-6.9 | pH= 7-7.9 | pH= 8-8.9 | pH= 9-9.9 | pH= > 9.9 |
arame dulse hiziki | kelp kombu vers zeewier / verse zeegroente wakame | ||||||
Overig voeding |
|||||||
pH= 3-3.9 | pH= 4-4.9 | pH= 5-5.9 | pH= 6-6.9 | pH= 7-7.9 | pH= 8-8.9 | pH= 9-9.9 | pH= > 9.9 |
gefrituurd etengisttafelzout | azijnwitte suiker | balsamico azijnchocolaketchupketjapmayonaisemosterd tafelzout Jozovloeibare stevia | bewerkte honinggepicklede olijvenrijstazijn shoyu | gerstemoutstroop rauwe ahornsiroopruwe honingtamarizeezout | agar agarcarob (zoet) kuzu rijststroopverse rijpe olijven | stevia plant | zuiveringszout = natriumbicarbonaat |
Overig non-voeding |
|||||||
pH= 3-3.9 | pH= 4-4.9 | pH= 5-5.9 | pH= 6-6.9 | pH= 7-7.9 | pH= 8-8.9 | pH= 9-9.9 | pH= > 9.9 |
agressiebinnen zitten eten bereid in de magnetron eten onvoldoende kauwen geluidshinder inentingen medicijnen onvoldoende slapen negatief denken, jezelf bekritiseren straling van een mobiele telefoon straling door een smartmeter straling door WIFI of door een handsfree DECT telefoon stressstrijd te veel etentopsportvitamine D-tekort 8 | energiewerk huilen knuffelenlachenliefdemassage ontvangen mediteren/meditatiepositief denken, jezelf aanmoedigen liefdevolle sex rustige muziek of dansmuziek regelmatig trappen lopentuinierenwandelen in de natuur | ||||||
8 vitamine D speelt een belangrijke rol bij de opname van onder meer calcium. Over het algemeen worden vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar, die in Nederland wonen, geadviseerd vitamine D-supplementen te gebruiken om tekorten te voorkomen. Wanneer je te weinig calcium opneemt worden zuren onvoldoende afgevoerd. Gebruik nooit meer dan de aanbevolen dosering en uiteraard is het beter geen supplementen te gebruiken. Het is beter om veel buiten te zijn, maar dat is helaas niet altijd haalbaar. |
Bronnen:
- "Acid & Alkaline", Herman Aihara, 1986.
- "Acid Alkaline Companion", Carl Ferré, 2009.
- AirWaterLife
- "The Acid-Alkaline Diet for optimum health", Christopher Vasey, N.D., 2006.
- "Jonger door ontzuren", Sang Whang, 2012.