Keukengereedschap of keukengereedschapOp deze pagina vind je informatie overKeukengereedschap


Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Aluminium pannen

kun je beter niet gebruiken in de keuken, omdat ze alumium "lekken" en dat komt dan in het eten. Aluminium kan op die manier kanker verwekken en/of de ziekte van Alzheimer. Niet iedereen is daar even gevoelig voor, maar het menselijk lichaam kan aluminium dat op deze manier binnenkomt niet verteren. Gebruik liever stalen, glazen of gietijzeren pannen.
keukengereedschap voor de macrobiotische, veganistische of vegetarische keuken: fluitketel

Aluminium pannen

Blender

Een blender kan handig zijn voor het vermalen van granen, noten, pitten of zaden. Qua energie is het beter met de hand te malen en bijvoorbeeld een koffiemolen te gebruiken, maar soms is dat te veel werk en heb je echt een blender nodig. Wat de beste is, hangt helemaal van je wensen af. Laat je goed informeren, voordat je er een koopt!
keukengereedschap voor de macrobiotische, veganistische of vegetarische keuken: blender

Blender

Citroenpers

Een citroenpers is handig voor het uitpersen van een vers schijfje citroen. Door een pers te gebruiken krijg je geen vieze handen.
keukengereedschap voor de macrobiotische, veganistische of vegetarische keuken: citroenpers

Citroenpers

Fluitketel

Een fluitketel is beter om water mee te koken, dan een elektrische waterkoker.
keukengereedschap voor de macrobiotische, veganistische of vegetarische keuken: fluitketel

Fluitketel

Gietijzeren pan

Een gietijzeren pan is ideaal om gerechten langzaam in te stoven of sudderen of om in te frituren. Ik gebruik er een met een diameter van 20 centimeter om in te stoven en een van 15 centimeter om in te frituren. Als een gietijzeren pan erg aangekoekt is, kun je hem goed schoonmaken door er wat soda in water in te koken.
keukengereedschap voor de macrobiotische, veganistische of vegetarische keuken: Gietijzeren pannen

Gietijzeren pannen

Groenteborstel

is belangrijk voor het schoonborstelen van groenten, zodat je minder hoeft te schrappen of te schillen. Hierdoor heb je èn minder afval èn je krijgt meer vitaminen en mineralen binnen.
keukengereedschap voor de macrobiotische, veganistische of vegetarische keuken: groenteborstel

Groenteborstel

Hakmes

Een hakmes zonder kartels heb je nodig om groenten te kunnen snijden. Wanneer je een mes met kartels gebruikt voor het snijden van groenten, dan snij je alle vezels kapot.
keukengereedschap voor de macrobiotische, veganistische of vegetarische keuken: Hakmes

Hakmes

Maatkop of maatbeker

In alle recepten is uitgegaan van dezelfde maatkop of maatbeker.
keukengereedschap voor de macrobiotische, veganistische of vegetarische keuken: Maatkop of maatbeker

Maatkop of maatbeker

Magnetron

De magnetron haalt door de hoogfrequente straling alle voedingswaarden uit het eten, waardoor voeding verandert in maagvulling. Je kunt zelf het volgende experiment uitvoeren. Neem 2 identieke planten, de een geef je water uit de kraan, de ander water dat 1 minuut in de magnetron is verhit en dat je daarna hebt laten afkoelen. De plant die je water geeft uit de magnetron zal waarschijnlijk binnen een week dood zijn. Bedenk hierbij dat mensen voor een groot deel uit water bestaan. Warm voedsel altijd op in een pan. Een baby die melk krijgt dat in de magnetron is opgewarmd, is daardoor niet doorvoed en zal al snel huilen van de trek. De magnetron haalt alle levensenergie en kiemkracht uit groente en fruit. Ook heb je een grotere kans op kanker. Mineralen in groenten worden in de magnetron namelijk omgevormd tot kankerverwekkende vrije radicalen 1 . Door voedsel twee uur te koken, kun je het niet zo vernielen als wanneer je het 15 seconden in de magnetron zet. Kook dus in een pan of bak in de oven.
keukengereedschap voor de macrobiotische, veganistische of vegetarische keuken: Hakmes

Magnetron

Passoir

betekent: "vergiet" in het Frans. In het Nederlands wordt het gebruikt voor een vergiet met daar bovenop een soort vijzel waarmee je appelmoes en andere vruchten kunt fijnmalen. Het is ideaal wanneer je bijvoorbeeld aalbessen wilt gebruiken, maar dan zonder de pitten. De pitten blijven dan achter in de vergiet.
keukengereedschap voor de macrobiotische, veganistische of vegetarische keuken: Passoir

Passoir

Picklepers

is een kunststof pot met een binnendeksel waarin een veer zit vastgemaakt, dat zodanig geschroefd kan worden, dat je groenten en eventueel fruit onder druk kunt zetten, om het vocht er uit te persen.
keukengereedschap voor de macrobiotische, veganistische of vegetarische keuken: picklepers

Picklepers

Plastic keukengereedschap

kun je beter niet gebruiken. Wanneer het in aanraking komt met hete stoffen laten plastic moleculen los en die komen dan in je eten.
keukengereedschap voor de macrobiotische, veganistische of vegetarische keuken: Wok

Gebruik geen
plastic keukengereedschap

Een plastic waterkoker

kun je beter niet gebruiken, omdat bij het verhitten van het water er altijd plastic-deeltjes vrijkomen, die oplossen in het water en daarmee in je eten of drinken. Bovendien is elektra een "onrustige" bron van energie. Het is beter een fluitketel te gebruiken.
keukengereedschap voor de macrobiotische, veganistische of vegetarische keuken: Wok

Gebruik geen
plastic waterkoker

Rasp

Met een goede rasp is raspen geen probleem. Het is handig om een grove en een fijne rasp te hebben. De grove kan gebruikt worden voor groenten en de fijne voor gember voor citroenschil of voor verse kurkuma (geelwortel).
keukengereedschap voor de macrobiotische, veganistische of vegetarische keuken: Raspen

Raspen

Snelkookpan

is een luchtdicht afgesloten pan, waarmee je onder druk kunt koken. In de macrobiotiek wordt deze hoofdzakelijk gebruikt voor het koken van volle granen en minder voor het koken van bonen en groenten. Wanneer je meestal voor 1 tot 2 personen kookt, koop dan een kleine. Ik heb zelf een snelkookpan met een diameter van 22,5 centimeter en die is eigenlijk te groot en te zwaar voor mij.
keukengereedschap voor de macrobiotische, veganistische of vegetarische keuken: Snelkookpan keukengereedschap voor de macrobiotische, veganistische of vegetarische keuken: Snelkookpan

Snelkookpan

Snijplank

Wanneer je sterk ruikende kruiden of groente (prei, knoflook) gaat snijden, maak de plank dan eerst nat. Je voorkomt hiermee dat het sap in de plank trekt. Wanneer je een snijplank schoonmaakt, dompel deze dan nooit onder water, want daar wordt het hout zacht van. In plaats daarvan kun je een houten plank het beste schoonmaken met een natte doek. Houten snijplanken moeten wel snel drogen, want nat hout is een goede voedingsbodem voor bacteriën. Laat een houten plank daarom altijd staand opdrogen. Een houten snijplank is niet goedkoop, maar gaat met goede zorg eindeloos mee.

Gebruik geen plastic snijplank. Die gaat na verloop van tijd stukjes verliezen en je wilt echt niet dat dat in je eten terecht komt. Plastic is giftig voor je lichaam!
keukengereedschap voor de macrobiotische, 
			veganistische of vegetarische keuken: snijplank

Snijplank

keukengereedschap voor de macrobiotische, 
			veganistische of vegetarische keuken: snijplank

Gebruik geen plastic snijplank

Stoompan

Een stoompan is heel handig, maar als je er geen een wilt kopen, kun je ook een gewone roestvrijstalen pan gebruiken en daar een vergiet bovenop plaatsen met daar weer bovenop een deksel. Zorg er wel voor dat het geheel stevig staat.
keukengereedschap voor de macrobiotische, 
			veganistische of vegetarische keuken: stoompan

Stoompan

Suribachi

is een porceleinen schaal met ribbels om zaden, pitten en gedroogde kruiden tot poeder in te vermalen.
keukengereedschap voor de macrobiotische, veganistische of vegetarische keuken: Suribachi en surikogi

Suribachi en surikogi
(ook wel geschreven
als suricocci)

Surikogi of suricocci

is een houten vijzel of moker om zaden en pitten tot poeder mee te vermalen.

Sushimatje

Een sushimatje bestaat uit hele smalle reepjes bamboe, die met een katoenen draad zijn verbonden, zodat het matje heel strak opgerold kan worden en toch lucht doorlaat. Deze matjes worden gebruikt om sushi's te rollen en ook om er vers gekookt voedsel mee af te dekken.
keukengereedschap voor de macrobiotische, veganistische of vegetarische keuken: sushimatje

Sushimatje

Vergiet

Een vergiet is een handig hulpmiddel. Gebruik beslist geen plastic vergiet bij het afgieten van heet water, omdat plastic altijd een beetje oplost en dat komt dan in het water en in je groenten terecht. Gebruik liever een roestvrijstalen vergiet.
keukengereedschap voor de macrobiotische, veganistische of vegetarische keuken: vergiet

Vergiet

Vijzel

Een vijzel bestaat uit 2 onderdelen: een zware stenen of gietijzeren kom en een stamper of vijzel, die wordt gebruikt voor het vermalen van kruiden of pureren.
keukengereedschap voor de macrobiotische, veganistische of vegetarische keuken: vlamverdeler

Vijzel

Vlamverdeler

Een vlamverdeler is een rond metalen plaatje, dat onder de pan of snelkookpan wordt geschoven om de warmte gelijkmatig te verdelen en aanbranden te voorkomen.
keukengereedschap voor de macrobiotische, veganistische of vegetarische keuken: vlamverdeler

Vlamverdeler

Vlokkenmolen

Een vlokkenmolen is een molen om volle granen mee te pletten, zodat het vlokken worden. Eschenfelder en Hawos verkopen vlokkenmolens, die geen gebruik maken van electriciteit. Je kunt ze onder meer kopen bij: graanmolen.com.
keukengereedschap voor de macrobiotische, veganistische of vegetarische keuken: vlokkenmolen

Vlokkenmolen

Wok

is een diepe ronde Chinese bakpan voor roerend bakken en tempura.
keukengereedschap voor de macrobiotische, veganistische of vegetarische keuken: Wok

Wok

Zesteur

Een zesteur is een ideaal gereedschap om van de schil van een citroen citroenrasp te maken. Het kan ook gebruikt worden bij het maken van rasp van andere schillen van citrusvruchte, zoals grapefruit of mandarijn of sinaasappel.
keukengereedschap voor de macrobiotische, veganistische of vegetarische keuken: zesteur

Zesteur

Noten

1 Wayne, A. en Newell, L. The Hidden Hazards of Microwave Cooking.