Disclaimer

Ik ben geen arts en ik ben geen neuroloog. De informatie over de ziekte van Parkinson op deze website is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Bespreek de informatie, tips en adviezen met je behandelend therapeut of arts. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je met de informatie doet.

Ademhalingsoefeningen en de ziekte van ParkinsonAdemhalingsoefeningen


Een mens kan ongeveer 40 dagen zonder vast voedsel, ongeveer 10 dagen zonder vloeistof en ongeveer 3 minuten zonder lucht. Als we ons voedsel hebben ingeslikt verlopen alle verdere spijsverteringsprocessen onbewust. Onze darmen kunnen we niet bewust bewegen, maar van de ademhaling kunnen we alle fasen bewust controleren. De ademhaling beïnvloedt alle levensprocessen. Wanneer je je immuunsysteem wilt ondersteunen en versterken kun je dat doen door je ademhaling te verbeteren. Hiervoor zijn een aantal technieken ontwikkeld, die je daarbij kunnen helpen.

Marieke de Vrij over de ziekte van Parkinson

Onlangs ontving ik deze nieuwbrief in pdf van Marieke de Vrij over Parkinson. Zij denkt ook dat ademhalingsoefeningen heilzaam zijn bij de ziekte van Parkinson. Lees het, het is echt interessant wat zij schrijft hierover.

Transformational Breath

Judith Kravitz heeft transformational breath in de jaren '70 van de vorige eeuw ontwikkeld. Transformational breath maakt gebruik van een specifiek adempatroon dat weggedrukte trauma's opruimt, het fysieke revitaliseert en emotionele en mentale trauma's op celniveau transformeert. Transformational breath zorgt voor een toegenomen zuurstof niveau en resulteert daarmee in grote fysieke en emotionele voordelen, tezamen met een hoger niveau van bewustzijn. De Transformational Breath-methode maakt gebruik van een zogenaamde verbonden ademhaling. Bij een verbonden ademhaling laat je de pauzes tussen je in- en uitademing zoveel mogelijk weg. Tijdens de sessie adem je een grote hoeveelheid zuurstof in, wat ervoor zorgt dat je ademhalingsgebieden zich openen, wat je energie geeft. Hierdoor herstelt je natuurlijke ademhalingspatroon zich en maak je contact met je innerlijke rust en kracht.

Afbeelding: transformational breath

Transformational breath

Mensen met de ziekte van Parkinson, die Transformational Breath doen kunnen baat hebben bij de volgende aanvullende technieken [1]:

   Technieken

  • Cliënt op de buik leggen.
  • Bij de cliënt beklemming oproepen door druk uit te oefenen, om het onderliggende trauma te kunnen ervaren en oplossen.
  • Let erop, dat de uitademing ontspannen is en blijft.

Ik kan de volgende therapeuten van harte aanbevelen:

Ademhaling volgens de Wim Hof-methode

Bij deze methode adem je eerst heel veel zuurstof in, waardoor het zuurstofgehalte in je bloed stijgt. Dat voel je, omdat je licht kunt worden in je hoofd en tintelingen kunt krijgen in je lichaam. Dan stop je met ademen zolang als je dat vol kunt houden. Daardoor stijgt de CO2 en het zuurstof dat in je bloed zit kan veel beter bij de cellen komen. Het blijkt dat in de cel de mitochondriën (een soort van energiecentrale in de cel) tot 19% meer activiteit kunnen hebben. Meer activiteit betekent dat je effectief meer zuurstof hebt voor de verbranding in je cel. Hierdoor voel je jezelf beter. Wim Hof heeft een on-line cursus waarmee je zelf kunt leren hoe je de techniek kunt gebruiken. Zijn methode is bestemd voor gezonde mensen, waar ik mee wil zeggen, dat het voor mensen, die al enige jaren de ziekte van Parkinson hebben lastig kan zijn het tempo te volgen. Je kunt eventueel vragen stellen on-line en je kunt het ook in je eigen tempo doorlopen. Persoonlijk had ik behoefte aan feedback, omdat ik steeds twijfelde of ik het wel goed deed. Daarom ben ik transformational breath onder begeleiding van een coach gaan doen. Ik ben van plan weer verder met de Wim Hof-methode te gaan, zodra ik het gevoel heb verder te kunnen.
Afbeelding: Wim Hof-methode

Wim Hof-methode

Buteyko ademhalingsoefeningen

De Buteyko-methode helpt om de ademhaling te normaliseren en daarmee het immuunsysteem te versterken. In dit video interview legt Dr. Buteyko uit hoe het werkt. Je kunt de Buteyko-methode van ademhalen bij verschillende leraren en op verschillende locaties leren:

Happiness ademhalingsoefeningen

Met de techieken van het Happiness programma leer je stress en negatieve emoties op te lossen, de geest te kalmeren en meer energie te krijgen. Een van de belangrijkste pijlers van deze techniek is de Sudarshan Kriya, een krachtige techniek die natuurlijke ademritmes gebruikt om de gedachtencyclus te doorbreken. Deze ademtechniek bevrijdt lichaam en geest van stress en helpt je beter om te gaan met belastende gevoelens en uitdagende situaties. Voor meer informatie over het Happiness-programma.

Ademhalingsoefeningen van Andrew Weil bij slapeloosheid en om te ontspannen

Een rustige ademhaling is de sleutel tot een goede nachtrust. Andrew Weil raadt de 4-7-8 techniek aan, die gebaseerd op een Indiase oefening. De theorie is heel eenvoudig: je ademt eerst volledig uit en ademt vervolgens in door de neus terwijl je rustig tot 4 telt. Vervolgens hou je je adem 7 seconden in en adem je gedurende 8 tellen weer uit door je mond. Als je deze oefening drie keer herhaalt, kun je na zes tot acht weken sneller slapen. Verschillende studies hebben aangetoond dat meditatie stress kan doen afnemen en met deze oefening ontstress je vrijwel onmiddellijk.
  1. Plaats het puntje van je tong op je gehemelte net achter je voortanden en hou het daar gedurende de hele oefening;
  2. Adem uit door de mond en maak een blaasgeluid;
  3. Sluit je mond en adem langzaam in door je neus terwijl je tot 4 telt;
  4. Hou je adem 7 seconden in;
  5. Adem helemaal uit door je mond, maak een blaasgeluid, waarbij je tot 8 telt;
  6. Herhaal deze routine 3 keer.
In dit filmpje legt Andrew Weil uit hoe het werkt:

Jin Shin Jyutsu en ademhaling

36 Keer ademhalen

Qi gong ademhalingsoefeningen

Deze twee filmpjes geven je een idee:

Afbeelding: Ademhalen

Bronnen


[1] "http://transformationalbreath.com/faq/default.aspx", 29-8-2015, Download als PDF.