Disclaimer

Ik ben geen arts en ik ben geen neuroloog. De informatie over de ziekte van Parkinson op deze website is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Bespreek de informatie, tips en adviezen met je behandelend therapeut of arts. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je met de informatie doet.


Edgar Cayce over de ziekte van Parkinson en de verzorging van de dikke darm
Boek: Edgar Cayce

Wie was Edgar Cayce?

Edgar Cayce was een medium. Hij is geboren op 18 maart 1877 in Hopkinsville, Kentucky en hij overleed op 3 januari 1945. Hij heeft gedurende zijn leven veel readingen gegeven, waarvan er zo'n 14.000 readingen zijn geregistreerd. Deze zijn opgeslagen bij de Cayce Foundation ook wel ARE (Association for Research and Enlightenment) genoemd. Van deze 14.000 readingen gaan er 8.976 over medische kwesties, die samen op zo'n 900.000 pagina's zijn beschreven. Cayce gaf 47 readingen over de ziekte van Parkinson.

Boek: Edgar Cayce's guide to colon care

Edgar Cayce's guide to colon care - Sandra Duggan RN, 2014, 168 pag.

The first step to total body health! Every organ, gland, and cell in the body is affected by the condition of the large intestine the colon. Clearing your colon of years of toxic build-up is the first and most important step to more physical energy, mental clarity, and relief and prevention of: high-blood pressure, fatigue, colitis, constipation, colds and allergies, Candida, prostate enlargement, certain back problems, laxative dependency, small-to-medium hemorrhoids, digestive difficulties, and diverticulosis. Here is the complete program from the father of holistic medicine, Edgar Cayce!

Nederlandstalige samenvatting van Edgar Cayce's guide to colon care

In dit boek wordt het belang besproken van een goede verzorging van de dikke darm. Edgar Cayce legt uit, dat aan de binnenkant van de dikke darm reflexpunten of acupressuurpunten zitten. Wanneer op deze plaats ontlasting achterblijft, dan kan er een ontsteking ontstaan. De plek van de ontsteking is dan bepalend voor waar pijn of ongemak wordt gevoeld.
Boek: Edgar Cayce's guide to colon care - acupressuurpunten Boek: Edgar Cayce's guide to colon care - dikke darm rechtop
Wanneer je zorgt voor regelmatige reiniging van de gehele dikke darm door middel van een hoge darmspoeling, dan wordt aangekoekte ontlasting verwijderd en kan de dikke darm herstellen. Meestal komt niet alle aangekoekte ontlasting los in één keer. Edgar Cayce raadt minstens één keer goede ontlasting per dag aan. Normale ontlasting blijft drijven, bestaat uit één stuk en is licht tot donkerbruin van kleur.

Recept voor Rejuvelac, oerbier of probiotica


Rejuvelac zit vol met enzymen, rechtsdraaiende melkzuren en vitaminen. Het helpt de spijsvertering. De smaak van Rejuvelac moet een beetje citroenachtig, scherp en licht pittig, met een mild aarde-achtige aroma. Neem een kopje graankorrels (gerst, gierst, kamut, rijst etc), en was ze in een zeef onder een stromende kraan. Doe ze in een glazen (inmaak)pot met 2,5 kop schoon water (dus geen kraanwater) bijvoorbeeld mineraalwater, Spa Reine, gedestilleerd water etc. Dek de pot af met een kaasdoek. Zet de kaasdoek vast met een elastiekje. Zet de pot weg op een plaats in kamertemperatuur. De Rejuvelac is het water wat drijft op het graan. Wacht 1,5 dagen en giet de Rejuvelac af. Zet het water in de koelkast. Drink een half kopje Rejuvelac bij het eten. Doe daarna weer een half kopje water bij het overgebleven graan en het water en laat weer 24 uur op kamertemperatuur staan. Je kunt dit gedurende maximaal ongeveer 10 dagen zo doen. De fermentatie kan ook fout gaan, doordat de pot niet schoon genoeg was bijvoorbeeld of omdat de kwaliteit van het water onvoldoende was en dan ontstaat er schimmel. Gooi het mengsel weg als er schimmel op komt of als het slecht smaakt. Kook de pot en het kaasdoek goed uit, voordat je deze opnieuw gebruikt.

Meer informatie over Rejuvelac.

Uitscheidingsorganen


Ons lichaam heeft 4 uitscheidingsorganen: de dikke darm, de nieren, de huid en de longen. Daarnaast is de lever het belangrijkste ontgiftingsorgaan. Al deze 5 organen moeten samenwerken opdat het lichaam goed kan functioneren. De dikke darm doet het meeste werk van deze 5. Wanneer één van deze organen verstopt is, dan moeten de andere organen harder werken om het evenwicht te bewaren. Des te sneller de balans hersteld wordt, des te beter. Het is schadelijk voor een orgaan om afvalstoffen uit te scheiden, waarvoor het eigenlijk niet geschikt is. Huiduitslag, stinkend zweet en een slechte adem zijn hier een voorbeeld van. Dan gaan de huid of de longen afvalstoffen elimineren waar ze niet geschikt voor zijn. Wanneer je deodorant gebruikt blokkeer je de natuurlijke uitscheiding. In plaats van deodorant te gebruiken kun je beter wat vaker je oksels wassen. Edgar Cayce raadde aan om gezond te eten.

Gezonde voeding

Wat gezond is voor de één is niet per se gezond voor de ander. Belangrijk is niet meer te eten, dan het lichaam aan kan. Voeding bestaat niet alleen uit fysieke voeding. Gedachten zijn ook voeding. Wat we eten wordt niet alleen bepaald door onze lichaamsbehoefte. Problemen worden ook vaak weggegeten. We troosten ons dan met voedsel. Wat we eten is vaak aangeleerd in onze jeugd en het kan lastig zijn voedingsgewoonten te veranderen. Cayce noemt in het boek een paar superfoods:
 • Amandelen; wanneer je 2 à 3 amandelen met bruin velletje eet per dag werkt dat preventief tegen kanker.
 • Citrusfruit werkt laxerend.
 • Wortels geven vitamine B-complex aan het lichaam en veel makkelijk opneembare mineralen, zoals: fosfor, goud, calcium, ijzer en jood. Je kunt ze rauw eten of gekookt; elke vorm is goed. Wortelen helpen bij de zuivering van het bloed, verbeteren gezichtsvermogen en helpen de spijsvertering.
Eet niet te veel verschillende ingrediënten in één keer. Combineer de juiste voeding met elkaar:
 • Eet geen vlees samen met zetmeelhoudende groenten.
 • Drink geen koffie melk of slagroom, omdat dit vrijwel onmogelijk te verteren is.
 • Geen suiker samen met zetmeel, dus geen gebak, geen toast met jam, geen pannekoeken met stroop.
 • Combineer citrusvruchten niet met melk.
 • Eet niet meer dan één soort zetmeel per maaltijd. Eet geen graanprodukten samen met aardappelen.
 • Eet geen gefrituurd voedsel.
Wat dan wel?
 • Brood met groenten, noten of zaden. Brood kun je combineren met hummus, cashewnotenpasta, amandelpasta of tahin (sesamzaadpasta).
 • 2 tot 3 groenten die boven de grond groeien kun je combineren met 1 wortelgroente.
 • Brood en 1 à 2 glazen rode wijn samen in de late middag als avondeten helpt het bloed en bouwt het lichaam op.
 • Sinaasappelsap met citroensap.
De zuur/base balans in ons lichaam is ook belangrijk. [AS: zie ook: pH totaaloverzicht van alles wat een verzurend of alkaliserend effect heeft op het lichaam.]
Cayce raadt aan dranken altijd rustig te drinken en elke slok 3 à 4 keer te kauwen.

Gezonde gewoonten

Vasten

helpt om het lichaam te ontgiften en geeft je een heldere geest. Er zijn veel manieren om te vasten. Je kunt ook deels vasten en bijvoorbeeld een tijdje alleen groenten en fruit eten. Ga niet vasten als je een chronische of ernstige ziekte hebt of als je medicatie gebruikt waarbij je moet eten. Tijdens het vasten gaan de 4 uitscheidingsorganen in "overdrive" om alle gifstoffen te elimineren. Dit kan leiden tot een gezondheidscrisis. Je kunt last krijgen van pijnlijke gewrichten, slechte adem, misselijkheid, enz. Mensen stoppen vaak met vasten wanneer ze er ziek van worden omdat ze denken dat ze ziek zijn geworden van het vasten. Wat er eigenlijk gebeurt is dat de lichaamscellen de gifstoffen sneller naar buiten brengen, dan de uitscheidingsorganen deze kunnen uitscheiden en dan verplaatsen zich deze gifstoffen naar gewrichten, longen of spieren.

Darmspoelingen

kunnen het vasten ondersteunen. Een darmspoeling wordt met name aangeraden op de eerste dag, dat je vast en een halve darmspoeling op alle daarop volgende dagen, dat je vast. Vast niet langer dan 14 dagen.

Epsom zoutbad

Epsom zout is hetzelfde als bitterzout of magnesiumsulfaat. Laat het bad vollopen met 15 centimeter water van 39 graden. Voeg 2 koppen Epsom zout toe als je 54 kilo weegt, 3 koppen als je 81 kilo weegt en 4 koppen als je 108 kilo weegt. Roer goed. Ga in het water zitten en laat verder vollopen met nog heter water totdat een temperatuur van 41 graden is bereikt. Blijf 15 tot 20 minuten in het water zitten. Wanneer je je niet lekker meer voelt, oververhit raakt of licht in je hoofd, ga er dan uit. Na afloop trek je je badjas aan en neem de tijd om nog zo'n 30 minuten door te zweten. Neem daarna een douche met koud of lauw water, maar gebruik geen zeep, omdat zeep dan de poriën verstopt.

Stevig wandelen

in de natuur raadde Cayce aan als een gezonde manier van bewegen om de longen schoon te maken.

Massage

is verder heilzaam om de bloed en lymfecirculatie te bevorderen.

3-daagse appel- druiven of sinaasappeldieet

Elke dag worden dan 's morgens 5 appels rauw gegeten, 's middags elke 2 tot 3 uur een handje druiven en 'avonds alleen sinaasappels. Hij raadde aan dit uitsluitend te doen in de periode dat appels, druiven en sinaasappels worden geoogst, omdat deze dan het gezondst zijn. Kauw elke hap minstens 20 keer. Appels bevatten pectine en dat helpt bij het afvoeren van gifstoffen. Appels maken zowel de lever als nieren schoon. Druiven worden altijd gegeten zonder de pit door te slikken. Het helpt om harde stukken slijm, die aan de darmwand zijn gaan plakken los te weken. Op de laatste avond van een vastenperiode van 3 dagen wordt aangeraden om 2 theelepels olijfolie in te nemen om harde stukken ontlasting los te weken. Na een periode van vasten is het verstandig eerst kleine hoeveelheden te eten.

Boek: Edgar Cayce on Parkinson in encyclopedia of healing

Edgar Cayce - Encyclopedia of Healing - Reba Ann Karp, 199, 644 pag.

Summary

Edgar Cayce used his psychic trances to diagnose and treat illnesses from arthritis to epilepsy. This guide provides an easily accessible reference to 9000 of his readings, covering nearly 200 ailments and their treatments.

Van blz. 355 t/m blz. 359 wordt geschreven over de ziekte van Parkinson.

Oorzaken volgens Edgar Cayce

Edgar Cayce dacht dat de oorzaak van de ziekte gelegen was in het feit dat door gebrek aan weerstand bepaalde bacterieën en andere indringers problemen veroorzaakten voor het zenuwstelsel. Dit gebrek aan weerstand ontstond door een gebrek aan bepaalde elementen of door vergiftiging. Hij stelde bij 3 mensen met de ziekte van Parkinson vast, dat ze een kwikvergiftiging hadden. 10 Mensen bleken problemen te hebben met enzymenproducerende klieren. Hij stelde bij de meeste mensen vast dat ze een gebrekkige klierafscheiding hadden. Het produceren van bepaalde enzymen is belangrijk voor het instandhouden van het zenuwstelsel. De rol van karma, levenshouding en emoties werden ook genoemd. Sommige mensen kregen het advies hun negatieve levenshouding aan te passen, omdat dit bij hen de oorzaak was van de ziekte van Parkinson.

Edgar Cayce adviseerde de volgende behandelmethoden

 • Massages.
 • Wet cell appliance. Een wet cell appliance kan worden gekocht bij verschillende leveranciers van Cayce producten. Deze lijkt enigszins op de zapper zoals voorgesteld door Hulda Clark in haar boek: "Zelfgenezing".
 • Met betrekking tot voeding, de meest voorkomende suggestie was om voedingsmiddelen met een hoog calcium-gehalte te consumeren. [AS: Calcium zit met name veel in: amandelen, ao nori, arame, boekweit, boerenkool, broccoli, dulse, hazelnoten, hiziki, kelp, kikkererwten, koolraap, molsla, nori, paranoten, postelein, rammenas, sesamzaad, sojabonen, tuinkers, wakame, en zonnebloempitten].

Edgar Cayce - paper on Parkinson's disease in PDF.

"Edgar Cayce on Parkinsons", www.curezone.org.

Andere artikelen en boeken, die ik van harte aanbeveel

8 Boeken over de ziekte van Parkinson en genezing of healing:
3 boeken over therapieën:
8 Boeken over aminozuren, probiotica, voedingssupplementen en zorg voor je dikke darm:
10 Artikelen en 16 boeken over healing, reading, spiritualiteit en gezondheid:
8 Kookboeken: