Disclaimer

Ik ben geen arts en ik ben geen neuroloog. De informatie over de ziekte van Parkinson op deze website is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Bespreek de informatie, tips en adviezen met je behandelend therapeut of arts. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je met de informatie doet.

De energetische kant van de ziekte van Parkinson in relatie tot fysieke symptomenInleiding

Al lange tijd ben ik op zoek naar de energetische kant van de ziekte van Parkinson. Door het healen en readen van mensen met de ziekte van Parkinson, heb ik een aantal thema's ontdekt. Een centraal thema is dat mensen met de ziekte van Parkinson het gevoel hadden, dat ze vastzaten of klem zaten en dat ze niet wisten hoe ze uit deze situatie konden komen: een gevoel van onmacht.

Centraal thema

Muhammad Ali, voormalig wereldkampioen boksen, is tegenwoordig Parkinson-patiënt. Hij vertelt dat hij regelmatig droomt van de wedstrijd tegen Joe Frazier. Bij deze wedstrijd lijdt hij zijn eerste en pijnlijkste nederlaag. Hij kon zich niet dekken en hij kon niet vluchten uit de ring. Met elke droom komt het weer boven. Hij voelde zich onmachtig [1] pag. 311.

Foto: Muhammad Ali versus Joe Frazier

Muhammad Ali tijdens de wedstrijd met Joe Frazier

Dit schrijft Dr. Hamer [1] over de ziekte van Parkinson. Het is het gevolg van een motorisch conflict.

Conflict-actieve fase
Psyche: Besef dat men is getroffen door iets wat men niet kan ontwijken, iets waaraan niet valt te ontkomen, uitzichtloze situatie. “Lamgeslagen” zijn.
Lichaam: Toenemende motorische verlamming, verlies van spierkracht. Niet pijnlijk.

Genezings-fase
Psyche: Niet langer het gevoel of besef door iets te zijn getroffen waaraan niet valt te ontkomen.
Lichaam: Aanvankelijk schijnbare verslechtering, daarna herstel van spierfunctie.

Crisis
Altijd epileptische krampaanval.

Foto: Dr. Hamer over de ziekte van Parkinson

Dr. Hamer over ziekte van Parkinson

Verband tussen het conflict en locatie in het lichaam
Armen, handen: niet kunnen vasthouden of niet kunnen afweren.
Schouder, rugspieren: niet kunnen ontwijken.
Benen: niet kunnen meekomen, niet kunnen ontkomen, vastzitten.

Bij de ziekte van Parkinson is er sprake van een hangende heling (voortdurende afwisseling van conflict-actieve fase naar genezings-fase.)

Centraal thema bij de ziekte van Parkinson bestaat uit:

  • Onveiligheid;
  • Onmacht;
  • Iets hebben moeten incasseren;
  • Niet kunnen vluchten;
  • Emoties, die opgeroepen zijn door dit trauma zijn niet verwerkt en opgeslagen in het lichaamsgeheugen;
  • Emoties worden genegeerd, ontkend of men kan er "niet meer bij".

Oude emoties

Onverwerkte emoties kunnen heel oud zijn. Zo oud zelfs, dat je er zelfs geen herinnering van hebt. Echter, de energie van de emotie kan toch opgeslagen zijn in je energiesysteem.

Een moeder is zwanger van dochter Lydia en merkt in de laatste week, dat de baby nauwelijks meer beweegt in haar buik. Het blijkt, dat de navelstreng om de hals ligt en dat deze met elke beweging steeds vaster gaat zitten. Tijdens de weeën wordt het kind gedeeltelijk "gewurgd" door de bewegingen van de baarmoeder. De baby heeft geen mogelijkheid om weg te komen: zij zit in de val: onmacht [1] pag. 24.

Bij veel mensen begint de ziekte van Parkinson met een periode van obstipatie. De dikke darm wordt in verband gebracht met een gevoel van onveiligheid. Obstipatie kan dan ook wijzen op het feit dat je hetgeen je hebt vast wil houden. Dit gebeurt veel mensen op vakantie wanneer ze zich in een onbekende situatie begeven. Wanneer deze onveiligheid langere tijd duurt, bijvoorbeeld in een huwelijk, waarin je je onveilig voelt, omdat je partner onvoorspelbaar is, dan kan dit chronisch worden.

Ik vermoed dat de ziekte van Parkinson op energieniveau gaat over moeten incasseren zonder dat je je mag of kunt verdedigen. De twee belangrijkste hoofdsymptomen: trillen en stijfheid ontstaan, doordat sommigen mensen boos worden (trillen van woede), anderen worden angstig (verstijven van angst). Meestal is het een combinatie van symptomen.

Het progressief chronische karakter van de ziekte van Parkinson

De reden waarom de ziekte van Parkinson chronisch progressief is, is:
  • Trauma's uit het verleden kunnen moeilijk op te lossen zijn. Muhammad Ali kan de wedstrijd niet over doen en Lydia kan niet opnieuw geboren worden. Je kunt in het verleden niets meer veranderen. Je kunt er wel anders naar gaan kijken, maar om het echt op te lossen moeten de emoties alsnog naar buiten komen.
  • Soms is het moeilijk om je los te maken uit een onveilige situatie, waarin je continu moet incasseren, simpelweg, omdat dit gevaarlijk en soms zelfs levensbedreigend voor je kan zijn.
  • De ziel probeert de trauma's te genezen door ze steeds weer op te roepen. Een voorbeeld hiervan is, dat ik het zelf altijd moeilijk heb gevonden boos te worden. Ik kropte dat op, hield me in. Op een dag kwam ik thuis en het was net het moment, dat ik medicijnen nodig had. Mijn beste vriend, die een sleutel heeft van mijn huis was binnen. Hij dacht dat ik boven lag te slapen en heeft de voordeur aan de binnenkant op slot gedraaid. Vervolgens is hij achter de computer gaan zitten met de koptelefoon op en is muziek gaan beluisteren. Ik heb gebeld, maar hij hoorde de bel niet. Ik telefoneerde, maar ook dat hoorde hij niet. Gelukkig was er een buurman thuis die me wel wilde helpen mijn huis in te komen, door het slot uit te boren. Toen de buurman kwam met zijn spullen, besloot ik nog een laatste keer aan te bellen en toen hoorde mijn vriend de bel en deed open. Ik was razend en voor het eerst sinds jaren kwam er toen heel veel boosheid vrij. Ik raasde en tierde. Zo had mijn vriend mij nog nooit gezien, maar hij bleef rustig, gelukkig. Nadat ik enigszins uitgetierd was bood hij mij zijn verontschuldigingen aan. Ik was nog nooit zo boos geweest in mijn leven en het luchtte vreselijk op. Ik heb mijn vriend bedankt en we zijn nog steeds vrienden.
  • Soms kan het zijn, dat iets een emotie oproept waarbij je beseft, dat de heftigheid van de manier waarop jij de emotie beleeft "overdreven" is. Op zo'n moment komen er oude opgeslagen opgekropte emoties vrij. Bijvoorbeeld, de poes van een verre vriend sterft van ouderdom en ineens wordt jij daar erg verdrietig over. Laat in zo'n geval de emotie toe. Het werkt bevrijdend.

Overzicht van fysieke symptomen en hun energetische achtergrond

Fysiek symptoom

Energetisch

Kwijlen

Het lichaam probeert een oude emotie te verteren, door meer speeksel aan te maken.

Maskerachtige gezichtsuitdrukking

Geen uitdrukking meer kunnen geven aan je emoties of niet in staat zijn, nog emoties te ervaren.

Obstipatie

Je onveilig voelen en je niet bij machte voelen, dit te veranderen.

Offs

Herbeleven van doodsangst, gevoel van klem zitten.

Rusteloosheid

Jezelf geen rust gunnen
Soms komt dit omdat je je verantwoordelijk voelt voor zaken, waarvoor je niet verantwoordelijk bent.

Slaapproblemen en nachtmerries

De ziel zoekt een oplossing. Nachtmerries gaan vaak over de essentie van het onderliggende probleem, maar soms is de droom moeilijk te duiden.

Spraakproblemen

Je gevangen voelen in jezelf, in minderwaardigheidsgevoel of onmacht om je te kunnen uiten. Soms is het contact met je gevoel zo minimaal, dat je niet eens weet wat je niet kunt uiten.

Stijfheid

Het gevoel hebben klem te zitten in je lichaam, onmacht, je niet vrij kunnen bewegen.

Tremoren / Trillen

Onderdrukte boosheid. Het is nooit te laat, om als je boos bent deze te uiten, door bijvoorbeeld te schreeuwen, hout te gaan hakken of iets dergelijks.

Vermoeidheid

Je eigen lichaamsbehoeftes negeren.

Healen en genezen

Ik denk, dat het helpt wanneer oude trauma's worden geheald en dat het het proces van achteruitgang bij de ziekte van Parkinson kan vertragen, stopzetten en dat het zelfs mogelijk is, hierdoor de ziekte te genezen. Mocht genezing niet mogelijk zijn, dan is het in ieder geval heerlijk, om de gevolgen van dit soort trauma's kwijt te zijn.

Een conflict of trauma is pas opgelost, wanneer de betrokkene erom kan lachen [1] blz. 44.

Ga niet de strijd aan met je lichaam. Je lichaam geeft uitdrukking aan dingen, die in je ziel plaatsvinden.


Healing trauma

Therapieën bij het verwerken van oude trauma's

Emotional Freedom Techniques (EFT)

Deze techniek wordt toegepast om o.a. trauma’s, fobieën, lichamelijk of psychosomatische klachten (hoofdpijn, migraine, rugpijn,) en verslavingen te behandelen. Het doel van de techniek is desensitisatie, de emotionele lading van herinneringen en lichamelijke pijnen wordt geneutraliseerd.


Emotional Freedom Techniques (EFT)

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro.


Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

Familieopstellingen van Bert Hellinger

De familieopstellingen van de Duitse therapeut Bert Hellinger helpen om inzicht te krijgen in de plek die we in onze familie innemen. Veel persoonlijke problemen, relatieproblemen en levensvragen vinden hun wortels in zogenaamde verstrikkingen in het familiesysteem.


Familieopstellingen van Bert Hellinger

Neurolinguïstisch Programmeren (NLP)

NLP is een methodiek voor training, coaching en communicatieverbetering. Neuro verwijst naar de interactie tussen de zintuigelijke waarnemingen (zintuigen) en ons neurale systeem (centrale zenuwstelsel en de mind). Linguïstisch verwijst naar de taal en andere non-verbale communicatie systemen, die wij gebruiken om onze denkpatronen (onze gedachten en onze werkelijkheid) betekenis te geven. Programmeren verwijst naar het ontdekken van onze automatische denk- en gedragspatronen en het vermogen om ze te veranderen.


Neurolinguïstisch Programmeren (NLP)

Progressive Mental Alignment (PMA)

Progressive Mental Alignment is een techniek ontwikkeld door Joop Korthuis, waarmee neurofysiologische stoorzenders, ook wel "bad clusters" genoemd verwijderd worden. Bad clusters veroorzaken psychosomatische klachten en zijn de oorzaak van remmingen en angsten die een groot deel van ons gedrag bepalen. PMA is een zeer bewuste en directe benadering waarbij deze verkeerd opgeborgen ervaringen terug worden gebracht in de bewuste herinnering, zodat ze kunnen worden verwerkt. In dit Youtube filmpje over PMA wordt uitgelegd hoe het werkt.


Progressive Mental Alignment

Foto: Loesje
Ik gebruik de volgende affirmaties om healing en genezing te ondersteunen.

Bronnen


[1] "Björn Eybl - Zielsoorzaken van ziekte, 2013, 341 blz..