Disclaimer

Ik ben geen arts en ik ben geen neuroloog. De informatie over de ziekte van Parkinson op deze website is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Bespreek de informatie, tips en adviezen met je behandelend therapeut of arts. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je met de informatie doet.


Overzicht hulpmiddelen bij de ziekte van ParkinsonARC-pen

Er is een nieuw soort pen ontwikkeld om het probleem aan te pakken van mensen, die met een trillende hand willen schrijven; de ARC-pen. De ARC-pen is een slimme pen met een geïntegreerd motortje. Het motortje zendt hoge-frequentie-vibraties uit tijdens het schrijven, waardoor iemand, die de ziekte van Parkinson heeft meer controle kan behouden over de belangrijkste spieren in de hand. Ik heb helaas niet kunnen vinden waar je zo'n pen kan kopen en wat het kost. Je kunt op dit Youtube-filmpje kijken om te zien hoe het werkt.
Foto: ARC-pen voor mensen met de ziekte van Parkinson om netter te schrijven

ARC-pen voor mensen met de ziekte van Parkinson om netter te schrijven

Gyroglove

De Gyroglove is een slimme handschoen speciaal ontwikkeld voor mensen met Parkinson. Het ingebouwde systeem zorgt ervoor dat handen minder trillen, waardoor je beter dingen kunt vasthouden of bijvoorbeeld goed kunt schrijven. Trillingen met de Gyroglove nemen met 90 procent af. Helemaal natuurlijk voelt het niet. Volgens dragers van de Gyroglove met Parkinson is het net alsof je je handen in een bak met dikke vloeistof steekt. Voor sommigen is dat echter een klein offer om hun handen weer goed te gebruiken. Op het moment bevindt de Gyroglove zich in een experimentele fase. Iedere handschoen kan meteen worden gebruikt, zonder dat deze per patiënt ingesteld moet worden. Zie ook dit Youtube-filmpje.
Foto: gyroglove

Gyroglove

Horloge van Emma

Haiyan Zhang van Microsoft ontwierp dit horloge om tremoren van de hand te corrigeren. Het is een hulpmiddel voor mensen met tremoren aan de hand waarmee ze schrijven. Het is op 11 mei 2017 nog een prototype en nog niet op de markt. Zie ook dit Youtube-filmpje.
Foto: horloge Emma

Horloge

Liftware lepel

Een liftware lepel is bedoeld voor mensen met trillende handen om ze te helpen te eten zonder te knoeien. De liftware lepel kan uitgerust worden met 2 soorten lepels of een vork, die als extra opzetstuk verkrijgbaar zijn voor US$ 34,95 (op 31-1-2016). Een liftware lepel kun je on-line kopen voor US$ 195 (op 31-1-2016) bij liftware.com. Je kunt ook naar dit youtubefilmpje kijken om te zien hoe het werkt.
Foto: liftware lepel

Liftware lepel

Scootmobiel, rolstoel en aangepast huis

Ik heb een scootmobiel, een rolstoel en een aangepast huis. Niet alleen omdat dit nodig is, maar ook omdat het mijn leven comfortabeler maakt, waardoor ik niet alleen bezig hoeft te zijn met overleven, maar waardoor ik ruimte krijg om te leven. Ik ben de Gemeente Utrecht dankbaar hiervoor.

Foto: scootmobiel

Scootmobiel

Slimme wandelstok

Een slimme wandelstok met een ingebouwde sensor moet voorkomen dat mensen met de ziekte van Parkinson vallen. De start-up Walk to Beat heeft er eentje ontwikkeld, die via de handvat een pulserend ritme aan de gebruiker geeft. Een dergelijke ritmische prikkel kan volgens de makers patiënten helpen om uit de toestand te komen die freezing wordt genoemd: een situatie waarbij ze het gevoel krijgen dat hun voeten aan de grond zijn vastgevroren. De prikkel zou hen helpen om weer in beweging te komen. Zie ook dit bericht van de BBC.


Slimme wandelstok

Smovey: ringen om het bewegen te vergemakkelijken

Smoveys zijn speciale ringen, vergelijkbaar met een tuinslang met daarin stalen balletjes. Wanneer je op de juiste manier met de ringen zwaait ontstaat er een trilling tot maximaal 60 Herz. Deze trilling gaat via je handen door je hele lichaam en activeert spieren en cellen om een tegenbeweging te geven. Het effect van de beweging die jezelf maakt wordt hierdoor extra versterkt. Bovendien zorgt de vliegkracht van de stalen ballen er voor dat het zwaaien bijna als vanzelf gaat. Smoveys zijn ontwikkeld door iemand, die zelf de ziekte van Parkinson had en zijn speciaal voor mensen die het lastig vinden genoeg te bewegen. Op Youtube kun je filmpjes hierover vinden. Je kunt smoveys kopen bij Mickey van der Laan. Zij geeft ook workshops.

Speciale schoenen om beter te kunnen lopen

Aan de Radboud Universiteit in Nijmegen wordt onderzoek gedaan naar speciale schoenen om beter te kunnen lopen. Op deze speciale schoenen zijn lasers gemonteerd, die een rode streep projecteren op de vloer voor hem. De linkerschoen projecteert een streep op de grond voor de rechterschoen en de rechterschoen projecteert een streep voor de linkerschoen. De lasers worden aangestuurd door sensoren. Bij het nemen van een stap zet je dan je voet op de geprojecteerde streep. Hierdoor wordt het lopen vereenvoudigd. Mijn broer, Peter Schaap, doet mee aan de proef. Dit is wat er gebeurde toen hij ze aan had.
Afbeelding: schoen

Squatty potty

Een squatty potty is een hulpmiddel voor in het toilet waarmee je in een meer hurkende houding, ook wel squatten genoemd, kunt poepen. De voordelen van het squatten:
  • Maakt het ontlasten sneller, gemakkelijker en completer. Dit voorkomt een ophoping van ontlasting in de darmen.
  • Beschermt de zenuwen die de prostaat, blaas en baarmoeder raken en voorkomt uitrekken en beschadigen.
  • In de gehurkte positie sluit de klep, tussen de dikke en de dunne darm volledig. Deze klep kan gaan lekken tijdens evacuatie in de conventionele zitpositie en daardoor bestaat de kans op besmetting van de dunne darm.
  • Ontspant de anus, waardoor je minder hoef te persen.
  • De zwaartekracht helpt je.
  • Voorkomt het ontstaan van aambeien, omdat je minder hoef te persen.
  • Voorkomt blaasontsteking bij vrouwen, omdat de blaas makkelijker en vollediger geleegd kan worden.
  • Maakt gebruik van de dijen om de dikke darm te ondersteunen en overbelasting te voorkomen.
Wanneer je handig bent, kun je er ook zelf een maken van hout.
Afbeelding: squatty potty Afbeelding: squatty potty Afbeelding: squatty potty
Afbeelding: squatty potty Afbeelding: squatty potty Afbeelding: squatty potty

Stijfheid, rode lamp en FIR-technologie

Bij stijfheid kun je een infrarode lamp gebruiken. Je kunt ook een FIR-slaapzak kopen bij Fruugo. Dit werkt als een soort rode lamp, waar je in ligt. Drink een of meerdere glazen lauw of warm water of kruidenthee, nadat je onder de infrarode lamp hebt gezeten of in de slaapzak hebt gelegen.

Afbeelding: infrarode lamp