Disclaimer

Ik ben geen arts en ik ben geen neuroloog. De informatie over de ziekte van Parkinson op deze website is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Bespreek de informatie, tips en adviezen met je behandelend therapeut of arts. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je met de informatie doet.


Magnesium en de ziekte van ParkinsonMagnesiumIn Nederland is de bodem zeer arm aan het element magnesium. Het gebruik van kunstmest én de industriële voedingsbewerking heeft over het algemeen tot gevolg dat veel mensen in Nederland lijden aan klachten die worden veroorzaakt door tekorten van magnesium. Wanneer artsen uit de reguliere geneeskunde gevraagd wordt te bepalen of iemand voldoende magnesium heeft, wordt dit gedaan door te kijken naar de hoeveelheid magnesium in het bloed (dit is de zogenaamde extracellulaire waarde). Deze waarde geeft jammer genoeg geen beeld van de intercellulaire waarde, de beschikbaarheid van magnesium op celniveau. Hierdoor kan het zijn dat er in het bloed voldoend magnesium is, maar de cellen toch magnesium te kort komen [11].

ADH = 250-350 mg. Magnesium werkt spierontspannend en speelt een rol bij het bestrijden van depressies. Bij mensen met de ziekte van Parkinson blokkeert magnesium ontstekingen, die ontstaan door de afzetting van calcium in de hersenen [10] pag. xxvi. Uit onderzoek is verder gebleken, dat magnesium de hersencellen beschermt tegen het schadelijke effect van aluminium, beryllium, cadmium, kwik, lood en nikkel [10] pag. 204. Wanneer er voldoende magnesium in de dunne darm aanwezig is, dan wordt aluminium niet opgenomen. Vitamine B6 en magnesium zorgen voor de aanmaak van dopamine, dus zorg dat je hier genoeg van binnenkrijgt via je dagelijkse voeding.

Foto: magnesium

Magnesium tekort

Magnesiumtekorten komen vaak vooor bij mensen die veel stress hebben. Hoe meer je onder stress lijdt, des te meer magnesium je lichaam verbruikt. En hoe lager het magnesiumniveau in de cellen, des te gevoeliger je wordt voor stress. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel. En daarnaast: hoe meer adrenaline, des te groter het verlies van magnesium. Al gauw verkeert het lichaam in een staat van hypergevoeligheid en zo ontstaan niet alleen spiertrillingen en krampen, maar ook geïrriteerdheid, stemmingswisselingen, angst- en paniekaanvallen en depressie. Een ernstig tekort aan magnesium komt niet veel voor,omdat er in veel voeding magnesium zit, maar wanneer je kramp hebt als symptoom van de ziekte van Parkinson, dan kan dit veroorzaakt worden door een magnesiumtekort. Ook wanneer je erg vaak trek hebt in chocola kan dit een teken zijn van een tekort aan magnesium [1].

Het effect van te weinig magnesium

Psychische karakteristieken
Sterke beheersing van zichzelf en drang tot controle naar de buitenwereld met neiging tot dominantie, gesloten persoonlijkheid, neiging tot overprikkeling, niet kwetsbaar durven zijn, gevoelsmatige verharding, grote spankracht, groot doorzettingsvermogen, grensoverschrijdende, te groot verantwoordelijkheidsgevoel, zichzelf sterk beperken, onverzettelijkheid, doordouwer, sterke wil, zich te veel vastbijten, sterke meningen, stress.
Lichamelijke symptomen
Zeer stressgevoelig, overgevoelig voor geluiden, doofheid, oorontstekingen, oorsuizen, gespannen stijve spieren, krampen, epilepsie, hartritmestoornissen, arteriosclerose, agromegalie, droge huid, nerveus eczeem vooral in arm-en knieholte, gevoelig voor verkoudheden en griep met slijmvorming, zuurbranden in maag en slokdarm, druk op de borst, botverharding, gewrichtsverkalkingen met verminderde beweeglijkheid, slapeloosheid, bloedvat sclerose, lage bloedsuikers, hypoglycemie, slechte eiwitvertering, bloedarmoede, verhoogde vetafbraak, Multiple Sclerose (MS), trombose, gespannen opgeblazen buik, winderigheid, bleke huid, gal- en nierstenen, staar, artritis [6].

Een overschot treedt alleen op wanneer je een magnesiumvoedingssupplement gebruikt en je nieren slecht functioneren. Bij magnesiumsupplementen werkt het goed om het om de dag in te nemen of slechts eenmaal in de week. Het is in het geval van magnesium beter om bij dagelijkse inname te kiezen voor twee keer kleine hoeveelheden, in plaats van één grote dosering. Welk magnesiumsupplement je het best kunt gebruiken, hangt af van de reden waarom je het wilt gebruiken. Het één is niet per se beter dan het ander. Onderzoek wat het best bij je past. Je kunt ook twee verschillende magnesiumsupplementen naast elkaar gebruiken.

Neem een magnesiumvoedingssupplement NIET samen in met een calcium-, fosfor-, ijzer-, koper- of mangaan-voedingssupplement, want dan wordt de magnesium heel slecht opgenomen [2].

Magnesiumvoedingssuplementen werken licht laxerend.

Mensen met diabetes, darmziekten, galblaasproblemen, hart- en vaatziekten of nierziekten wordt aangeraden om overleg te plegen met de behandelend arts, voordat ze magnesiumsupplementen kunnen gaan gebruiken.

Klik op de afbeelding om hem te vergroten

Foto: magnesiumtekort

Magnesiumtekort en pijn

Klik op de afbeelding om hem te vergroten

Foto: magnesiumtekort

Chronisch magnesiumtekort en
mentale aandoeningen

Magnesium komt voor in abrikozen, amandelen, appels, bananen, boekweit, boerenkool, cacao, cashewnoten, chiazaad, citroenen, dulse zeewier, erwten, gierst, hazelnoten, kastanjes, kelp zeewier, kliswortel, knoflook, kokos, linzen, macadamianoten, mais, paardebloem, paranoten, pecannoten, perziken, peterselie, postelein, pruimen, rijst, rozenbottels, rozijnen, sesamzaad, sojabonen, vijgen en walnoten [3] pag. 122-123, [4] pag. 94-95, [5], [6] pag. 86 en [10] pag. 230.

Foto: magnesium

Magnesium en vitamine B6 gecombineerd

Vitamine B6 en magnesium zorgen samen voor de aanmaak van dopamine, dus zorg dat je hier genoeg van binnenkrijgt via je dagelijkse voeding [7]. Overdosering van vitamine B6 is schadelijk.

Magnesiumbadzout

Wanneer je een magnesiumtekort hebt, gebruik dan magnesiumchloride = magnesiumzout van Zechsal in bad of in een voetenbad. In dode zeezout van Zarqa zit ook veel magnesium. Ook Holland & Barrett verkoopt magnesium badzout. Zo'n bad kan dorstig maken. Drink dan water. Zelf zit ik regelmatig vooor het slapen gaan met mijn voeten in warm water met magnesiumbadzout of dode zee badzout. Het vult je magnesium aan en ontspant je voeten, waardoor je makkelijker inslaapt.

Stomen met magnesiumbadzout

Bij verkoudheid kun je stomen met kokend water met daarin opgelost een beetje dode zeezout of magnesiumbadzout.

Foto: magnesium badzout Zechsal Foto: magnesium badzout Zarqa Foto: magnesium badzout de Tuinen
Foto: voetenbad

Een voetenbad
met magnesium
ontspant

Magnesiumolie

Een goede manier om het lichaam wat extra magnesium te geven is door het meerdere keren per dag in te wrijven met magnesiumolie van Holland & Barrett (vroeger de Tuinen) of magnesiumolie van Zechsal. Insmeren met magnesiumolie kan dorstig maken, dus drink genoeg. Magnesium draagt bij tot een normale werking van de spieren en het zenuwstel. Magnesiumolie verzorgt stijve en zwaarbelaste spieren en stimuleert de doorbloeding. Het wordt snel opgenomen door de huid en herstelt het magnesiumgehalte daar waar het nodig is. De spieren in de rug, nek, schouders en kuiten ontspannen en een vermoeid gevoel verdwijnt [8].

Foto: magnesiumolie de Tuinen Foto: magnesiumolie Zechsal

Overzicht van verschillende magnesiumzouten en hun toepassing

Magnesium wordt niet gemakkelijk opgenomen in het lichaam, tenzij het eerst gekoppeld is aan een transportstof. Om deze reden hebben veel fabrikanten van voedingssupplementen organische zuren en aminozuren aan magnesium toegevoegd. Er worden verschillende types van magnesiumzouten gebruikt als supplement [9].

Magnesiumacetyltaurinaat (ATA-Mg)

ATA Mg® is zowel een "beter magnesium" als een "betere taurine". ATA-Mg is een remmer van kaïnezuur neurotransmitter (betrokken bij hoofdpijn) en een vasculaire protector. Deze eigenschappen zijn bijzonder interessant voor gynaecologische aandoeningen zoals premenstrueel syndroom. De N-acetylatie van taurine maakt taurine meer lipofiel en verhoogt de cellulaire penetratie, waarmee de neuromusculaire activiteit van betasulfone aminozuren wordt verhoogd. Het optimaliseert de passage door de bloed-hersenbarrière en opname in neuronale cellen. De geacetyleerde N-taurine zorgt voor een betere cellulaire penetratie van magnesium en een toename van de neuromusculaire activiteit [9].

Magnesiumaminochelaat of magnesiumchelaat

De algemene naam voor gechelateerde magnesium is magnesiumaminozuurchelaat. Het is een magnesiumsupplement dat het mineraal magnesium, gebonden aan of gechelateerd met een organisch molecuul zoals aminozuren, bevat. De bekendste vormen van magnesiumaminozuurchelaat zijn: magnesiumaspartaat, magnesiumglycinaat en magnesiumtaurinaat. Gechelateerde magnesiumsupplementen behoren tot de meer absorbeerbare vormen van magnesium. Chelatie verhoogt de absorptie van magnesium in de dunne darm waardoor aandoeningen die geassocieerd zijn met een tekort aan het mineraal kunnen worden behandeld. Magnesiumchelaat verhoogt de botdichtheid, helpt bij het verbeteren van cholesterol en kan migraine verminderen [9].

Magnesiumaspartaat

Vitamine- en mineralensupplementen gaan vaak verloren vanwege beperkte absorptie door het lichaam. Een koppeling aan aminozuren kan de opname verhogen. Niet alle supplementen met magnesiumaspartaat zijn hetzelfde. De hoeveelheid van chelatie van asparaginezuur met magnesium heeft invloed op de chemische samenstelling van het eindproduct. Uit veiligheidsonderzoeken in Engeland kan worden geconcludeerd dat magnesiumaspartaten grotere orale absorptie en biologische beschikbaarheid laten zien in vergelijking met minder oplosbare magnesiumpreparaten zoals magnesiumoxide, magnesiumhydroxide, magnesiumcarbonaat en magnesiumsulfaat. Magnesiumaspartaat wordt gebruikt voor preventie, behandeling en als mineraal supplement. Het helpt het hart te beschermen door het verminderen van de opname van calcium door de hartspier, wat verantwoordelijk is voor hartklachten. Het wordt ook gebruikt om migraine te behandelen [9].

Magnesiumbisglycinaat

Dit is een aminozuurchelaat van het mineraal magnesium en het aminozuur glycine en is de versie van magnesium waar neurologen de voorkeur aan geven. Het is gekoppeld aan een organisch molecuul (zoals glycine), waardoor het gemakkelijker is om het te transporteren en te absorberen in de darmen. Magnesiumbisglycinaat heeft een hoge biologische beschikbaarheid. De bisglycinaatvorm is niet afhankelijk van maagzuur voor absorptie, omdat het een mechanisme gebruikt dat vergelijkbaar is met die van aminozuren. Er wordt gezegd dat het 228% beter absorbeert dan magnesiumchloride en ook beter wordt verdragen. Het elementaire Mg-gehalte varieert gewoonlijk tussen 10,5 en 12,9% [9].

Magnesiumcitraat (E345)

Dit is een product waar magnesium is gecombineerd met citroenzuur. Magnesiumcitraat is een goed opneembare vorm van magnesium die geen extra spijsverteringsactiviteit vereist om opgenomen te worden. Magnesiumcitraat wordt gebruikt in vloeibare vorm als een zout laxeermiddel om constipatie te behandelen of om de darmen, voorafgaand aan een operatie, volledig te legen. Magnesiumcitraatpoeder wordt gebruikt in capsules om het niveau van magnesium in het bloed te verhogen bij een tekort aan magnesium. Magnesiumcitraat is waarschijnlijk het meest gebruikte magnesiumsupplement, omdat het goedkoop is, gemakkelijk geabsorbeerd wordt en slechts een milde laxerende werking heeft. De beste vorm is magnesiumcitraatpoeder. Dit kan dagelijks, vermengd met water, worden ingenomen. Het normale magnesiumcitraatpoeder bevat ongeveer 30% elementair magnesium [9]. Magnesiumcitraat helpt om te ontspannen bij het inslapen.

Magnesiumcitraat vergelijkingstabel op 7 mei 2017

Magnesium 100 mg
Vitals

Per 1 vegicap
Magnesium-125
Orthica

Per 2 capsules
Magnesium citraat
Ortholon

Per 3 vegicaps
Magnesium citraat 100 mg poeder
Vital Cell Life

Per afgestreken theelepel
Magnesium citraat 200 mg
NOW

Per 1 tablet
Magnesium citraat 227 mg poeder
NOW

Per 1/2 afgestreken theelepel
Magnesium-citraat 400 mg
Mattison

Per vegicap
Magnesium citraat 400 mg
Artelle

Per 2 tabletten
Magnesium citraat 400 mg
Elvitaal

Per 1 vegicap
Magnesium citrate
Douglas Laboratories

Per 3 vegicaps
Magnesiumcitraat
Magnesiumcitraat
100 mg 250 mg 400 mg 160 mg 200 mg 315 mg 400 mg 2516 mg 400 mg 450 mg
Levert elementair magnesium in mg / % ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid)
27% 67% 107% 42% 53% 84% 60 mg / 16% 400 mg / 107% 60 mg / 16% 120%
Overige stoffen: 0 = niet aanwezig, X = aanwezig, in mg of in % ADH
Antiklontermiddel (Rijstconcentraat)4
Ascorbylpalmitaat (E304i)4
Carboxymethylcellulose (E 466)1
Gelatine (E441)1 en 3
Hydroxypropoylmethylcellulose (E 464)1
X
0
0
0
0
0
0
0
X
0
0
0
0
0
X
0
0
0
0
0
0
0
X
0
X
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
X
0
X
0
0
0
0
X
0
X
0
0
X
Magnesiumstearaat (E572)2
Microkristallijne cellulose (E460)1
Mineralen4
Pullulan (cassave-zetmeel)4
0
0
0
X
X
X
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
X
0
0
0
0
0
0
0
X
X
0
0
X
X
0
0
X
X
0
0
0
0
0
0
Talk (E553b)1
Titaandioxide (E171)2
Vulstof (Rijstextract)4
Zetmeel4
0
0
X
0
0
0
0
0
0
0
0
X
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
X
0
0
0
0
X
0
0
X
0
0
0
0
0
0
0
1 Slecht voor je gezondheid [13].
2 Mogelijk slecht voor je gezondheid [13].
3 Niet geschikt voor vegetariërs.
4 Veilige stof [13].

Magnesiumchloride (E511)

Dit is een vorm van magnesium die wordt gevonden in de natuur en voorkomt in zeewater. Van magnesiumchloride is bekend dat het een hoge biologische beschikbaarheid heeft vanwege de superieure oplosbaarheid in water. Het wordt vaak gebruikt als zuurteregelaar voor gesteriliseerde groenten [9]. Dr. Delbet heeft 40 jaar klinisch onderzoek verricht naar magnesiumchloride en heeft de werking aangetoond. Hij toonde aan, dat magnesiumchloride het natuurlijk herstellend vermogen verhoogt, tot maar liefst 300%! [12]

Magnesiumchloride helpt bij alle ziekten van het ademhalingsstelsel, zoals astma, kinkhoest, emfyseem, griep en bij verscheidene andere soorten ziekten: abcessen, angina, eczeem en voedselvergiftiging.

Pierre Delbet toonde ook aan, dat magnesiumchloride preventief werkt bij kanker! Kijk ook naar het filmpje, waarin goed uitgelegd wordt, waarom de meeste mensen een magnesiumtekort hebben en de rol die magnesium speelt bij een goede gezondheid.

Je kunt magnesiumchloride kopen bij Biotics Research.

Foto: magnesiumchloride

Interessant filmpje over magnesiumchloride

Magnesiumgluconaat (E580)

Dit is een zout van magnesium en gluconzuur. Magnesiumgluconaat wordt gebruikt om bloed met te weinig magnesium te behandelen. Als supplement heeft magnesiumgluconaat de beste bio-beschikbaarheid van alle magnesium-supplementen. Blozen of opvliegers kunnen optreden als een neveneffect van het nemen van magnesiumgluconaat. Bijwerkingen van magnesiumgluconaat kunnen verder zijn: diarree, maagklachten of duizeligheid. Magnesiumgluconaat wordt niet aanbevolen voor mensen die allergisch zijn voor magnesium. Het wordt gemakkelijk geabsorbeerd en werkt snel [9].

Magnesiumglycinaat

Magnesiumglycinaat ontstaat door het verbinden van de minerale magnsesiumionen met glycine. Het aminozuur glycine zorgt voor een superieure absorptie van de magnesiumionen in het spijsverteringskanaal, door het actieve transportsysteem dat de darmcellen gebruiken om aminozuren te absorberen [9].

Magnesiumlactaat (E329)

Dit is het magnesiumzout van melkzuur. Het is een natuurlijk voorkomend mineraal dat helpt om de functies van het cardiovasculaire systeem, zenuwstelsel en spijsvertering te ondersteunen. Het helpt ook bij spierbewegingen en de opname van glucose. Magnesiumlactaat wordt gebruikt als aanvulling bij magnesiumtekort, bij brandend maagzuur, bij indigestie en om maagklachten te behandelen [9].

Magnesiummalaat

Deze vorm van Magnesium wordt gevormd als magnesium reageert met appelzuur. Appelzuur is een belangrijk onderdeel van verschillende energieopwekkende chemische reacties in het lichaam. Magnesiummalaat wordt meestal gebruikt om een aandoening die bekend staat als fibromyalgie te behandelen; een ziekte die wordt gekenmerkt door vermoeidheid, spierpijn, stijfheid, hoofdpijn en geheugenproblemen en kan worden veroorzaakt door een te laag magnesiumgehalte. Magnesiummalaat heeft de mogelijkheid om een binding aan te gaan met metalen, vooral zware metalen. Zo kunnen hoge concentraties aluminium beschadiging van het centrale zenuwstelsel, geheugenverlies en dementie veroorzaken. Magnesiummalaat kan zich binden aan deze metalen en de effecten ervan verminderen. Magnesiummalaat bevordert ook de productie van speeksel, dat de mondbacteriën onder controle houdt. Door zijn antiseptische eigenschappen, wordt magnesiummalaat o.a. gebruikt in tandpasta en mondwater. Het elementaire Mg-gehalte is ongeveer 11%, maar bij sommige producten wordt magnesiumoxide toegevoegd om het elementaire Mg-gehalte te verhogen tot 15%-18% [9].

Magnesiumoxide (E530)

Magnesiumoxide is de meest dichte magnesiumverbinding en wordt het meest gebruikt in multivitaminen en mineraalsupplementen. In de geneeskunde wordt magnesiumoxide gebruikt voor de verlichting van brandend maagzuur en pijnlijke maag. Als magnesiumsupplement en als een korte termijn laxeermiddel. Daarnaast wordt het gebruikt om symptomen van indigestie te verbeteren en als een base, neutralisatiemiddel en anti-klontermiddel. Het komt voor in bevroren zuivelproducten, boter, ingeblikte erwten, cacaoproducten en medicijnen. Magnesiumoxide wordt slecht opgenomen [9] en je kunt last krijgen van winderigheid.

Magnesiumsulfaat (E518)

Het wordt vaak ook Epsomzout of ook wel bitterzout genoemd. Epsomzout komt van nature voor als een zuiver mineraal. Traditioneel wordt het ook gebruikt voor voetbaden, bedoeld om pijnlijke voeten te kalmeren. De reden voor het opnemen van het zout is gedeeltelijk cosmetisch: de toename van de ion sterkte voorkomt tijdelijke rimpelvorming. Magnesiumsulfaat kan worden geabsorbeerd in de huid, waardoor ontstekingen worden verminderd. Voor plaatselijke toepassing wordt het geleverd in een gel voor de behandeling van pijn. Magnesiumsulfaat voor oraal gebruik wordt vaak toegepast als een laxeermiddel in zoutoplossing of osmotisch zuiveringsmiddel. Sporters gebruiken het om pijnlijke spieren te kalmeren. Er zijn verschillende magnesiumsulfaat bereidingen verkrijgbaar met verschillende gehaltes aan elementaire Mg, algemeen variërend van 10-20% [9].

Magnesiumtauraat

Dit is een combinatie van het aminozuur taurine en magnesium. In deze combinatie hebben magnesium en taurine een synergetisch effect en stabiliseren celwanden, waardoor deze vorm van magnesium zeer goed wordt geabsorbeerd. Magnesiumtauraat heeft een groot laxerend effect en is daardoor zeer geschikt voor mensen met hartproblemen. Het blijkt dat het aminozuur taurine belangrijk is voor de gezondheid van het hart en kan hartritmestoornissen voorkomen en het hart tegen de schade, veroorzaakt door hartaanvallen, beschermen. Magnesiumtauraat vereist orale toediening gedurende minstens 6 tot 12 maanden om de intracellulaire niveaus te herstellen. Taurine levert de basis voor magnesiumtauraatsupplementen. Als een aminozuur kan taurine de absorptie van magnesium verbeteren doordat taurine via een actief transportsysteem wordt opgenomen. Tauraten kunnen specifieke voordelen bieden voor mensen die lijden aan hypertensie of slaapproblemen, omdat taurine zorgt voor een kalmerend effect op het centrale zenuwstelsel. Het elementaire Mg-gehalte is ongeveer 8% [9].

Medicinale werking van magnesium

Magnesium is een belangrijke katalysator voor chemische reacties van het lichaam, wat betekent dat het de snelheid waarmee chemische reacties optreden verhoogd. Enkele van de belangrijkste chemische reacties die magnesium gebruiken bevinden zich in de Krebs-cyclus, de cyclus in elke cel die leidt tot energieproductie. Zonder magnesium wordt de overdracht van zenuw- en spierimpulsen aangetast. Dit kan leiden tot zenuwaandoeningen, depressie en spierzwakte of krampen. Magnesium is een nuttige aanvulling voor de behandeling van symptomen van PMS, waaronder prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Magnesium vermindert ook menstruatiepijn door het ontspannen van de spieren van de baarmoeder. Ook tijdens de zwangerschap fungeert magnesium als een middel om de baarmoeder te ontspannen en vroeggeboorte te voorkomen. Studies tonen aan dat supplementaire magnesium tijdens de zwangerschap ook het risico op aangeboren afwijkingen, zoals hersenafwijkingen, vermindert. Magnesium is een belangrijk mineraal voor de gezondheid van hart en bloedvaten. Het reguleert de hartslag, voorkomt verkalking van slagaders en ontspant slagaderlijke vaten om daarmee hoge bloeddruk te voorkomen. Magnesium is ook onderzocht op de mogelijkheden om cholesterol te verlagen en te beschermen tegen osteoporose. Een laag magnesiumgehalte in het lichaam wordt geassocieerd met de ontwikkeling van een aantal ziekten zoals; astma, diabetes en osteoporose. Magnesium is nodig voor sterke botten, een gezond immuunsysteem, normale zenuw- en spierfuncties, een regelmatig hartritme en voor het omzetten van voedsel in energie [9].

De meest bekende medicinale toepassingen voor magnesium zijn [9]:
 • Ondersteuning van een gezond immuunsysteem.
 • Regulering van de spierfunctie en helpen spieren te ontspannen.
 • Onderhouden van de zenuwfunctie en voorkomen van depressie.
 • Hart- en vaatziekten en regulering van het hartritme.
 • Handhaving van een normale bloeddruk.
 • Behandeling van diabetes.
 • Behandeling van neuropathie.
 • Behandeling van migraine.
 • Behandeling van osteoporose.
 • Behandeling van PMS & menstruatiepijn.
 • Behandeling van angst.
 • Behandeling tegen slaapstoornissen / slapeloosheid.
 • Behandeling van hoge bloeddruk.
 • Behandeling van astma.
De EFSA (European Food Safety Authority) heeft diverse gezondheidsclaims voor magnesium goedgekeurd [9]:
 • Magnesium draagt bij tot een vermindering van vermoeidheid en moeheid.
 • Magnesium draagt bij tot een evenwicht van de elektrolyten.
 • Magnesium draagt bij tot de normale energieopbrengst van de spijsvertering.
 • Magnesium draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel.
 • Magnesium draagt bij tot een normale spierfunctie.
 • Magnesium draagt bij tot een normale eiwitsynthese.
 • Magnesium draagt bij tot een normale psychologische functie.
 • Magnesium draagt bij tot de instandhouding van gezonde botten.
 • Magnesium draagt bij tot de instandhouding van gezonde tanden; en
 • Magnesium heeft een rol in het proces van celdeling.

Contra-indicaties

Hoewel magnesium kan worden beschouwd als veilig, zijn er enkele bekende bijwerkingen en waarschuwingen van toepassing [9]:
 • Magnesiumsupplementen kunnen misselijkheid, krampen en diarree veroorzaken.
 • Magnesiumsupplementen veroorzaken vaak verweking van de ontlasting.
 • Magnesiumsupplementen zijn mogelijk niet veilig voor mensen die ook diuretica, geneesmiddelen voor het hart of antibiotica nemen.
 • Mensen met diabetes, darmziekten, hart- en vaatziekten of nierziekten moeten overleg plegen met de behandelend arts, voordat ze magnesiumsupplementen kunnen gaan gebruiken.
 • Extreme overdosering van magnesium kan leiden tot ernstige complicaties, zoals trage hartslag, lage bloeddruk, misselijkheid, slaperigheid, enz. In heet ergste geval, kan een overdosis zelfs leiden tot coma of de dood. Toch zal een matige overdosis worden uitgescheiden door de nieren, tenzij men lijdt aan ernstige nierproblemen.
 • Hoge doses van magnesium (meestal geleverd door Intraveneuze toediening) mag niet worden gegeven aan mensen met hartfalen.
 • Vermijd het gebruik van magnesium wanneer je een allergie of overgevoeligheid hebt voor magnesium of producten die daar van gemaakt zijn.

Bronnen


[1] "Tekort aan magnesium, een ernstig en miskend probleem", www.jenaidavanwijk.com.

[2] "Magnesium absorption and Bioavailablity", www.ancient-minerals.com.

[3] "Gids voor vitaminen, mineralen en kruiden, veilig en gezond gebruik van voedingssuplementen" van Reader's Digest, 2001. Op pag. 332-333 staat een overzicht met aanbevolen supplementen bij de ziekte van Parkinson.

[4] "Het groot vitaminenboek", Earl Mindell, 1985.

[5] "Magnesium", het Voedingscentrum, www.voedingscentrum.nl.

[6] "Vitaminen en mineralen, spiegels van de ziel, deel 2 pag. 74-87 ", Truus Hartsink en André Schaap, 2000.

[7] "Vitamine B6 en magnesium", www.bonusan.nl.

[8] "Parkinson natuurlijk behandelen", www.mens-en-gezondheid.infonu.nl.

[9] "Magnesium", www.benseng.com.

[10] "The magnesium miracle", Carolyn Dean, 2014, 311 pag..

[11] "Magnesium", Natura Foundation, Download als PDF.

[12] "Magnesium chloride in acute and chronic diseases", Raul Vergini, M.D., 15 August 2005..

[13] "Wat zit er in uw eten", Corinne Gouget, 2006.

Boek: Carolyn Dean - The magnesium miracle

Carolyn Dean - The magnesium miracle, 2014, 311 pag.

Summary

Magnesium is an essential nutrient, indispensable to your health and well-being. By adding this mineral to your diet, you are guarding against and helping to alleviate such threats as heart disease, stroke, osteoporosis, diabetes, depression, arthritis, and asthma. But despite magnesium's numerous benefits, many Americans remain dangerously deficient. Updated and revised throughout with the latest research, featuring an all new Introduction, this amazing guide explains the vital role that magnesium plays in your body and life. Inside you will discover:

 • newly available magnesium supplements that the body absorbs more efficiently.
 • how calcium can increase the risk of heart disease and how magnesium can lower it.
 • a magnesium rich eating plan as delicious as it is healthy.
 • information on the link between magnesium and obesity.
 • vitamins and minerals that work with magnesium to treat specific ailments.
 • why paleo, raw food, and green juice diets can lead to magnesium deficiency; and
 • recent breakthroughs in magnesium's medical and public perception.
 • Check out: more information about Carolyn Dean and her activities.