Disclaimer

Ik ben geen arts en ik ben geen neuroloog. De informatie over de ziekte van Parkinson op deze website is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Bespreek de informatie, tips en adviezen met je behandelend therapeut of arts. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je met de informatie doet.


Mijn ervaring met de ziekte van Parkinson


Foto: James Parkinson

Dr. James Parkinson


De ziekte van Parkinson is vernoemd naar de Engelse arts James Parkinson (1755-1824), die de ziekte in 1817 beschreef in zijn essay "on the Shaking Palsy".

Foto: tremoren

Tremoren


Symptomen van de ziekte zijn het optreden van tremoren, stijfheid en motorische problemen. Daarnaast komt depressiviteit veel voor bij mensen met de ziekte van Parkinson.

Mijn ervaring met de ziekte van ParkinsonIn 1996 begonnen bij mij de eerste symptomen van de ziekte van Parkinson (ik was toen 33 jaar) en in 2004 is de ziekte bij mij vastgesteld met behulp van een Fluodopa-Pet-scan in het ziekenhuis in Groningen. Toen is tevens vastgesteld, dat ik een erfelijke vorm van de ziekte van Parkinson heb. Mijn moeder had een afwijkend gen, die op zichzelf geen ziekte van Parkinson veroorzaakt en mijn vader had een ander afwijkend gen, die op zichzelf geen ziekte van Parkinson veroorzaakt, maar de combinatie kan bij kinderen de ziekte van Parkinson veroorzaken en dat is bij mij dus het geval. In 2004 (8 jaar na de eerste symptomen) is bij mij de ziekte van Parkinson vastgesteld en ben ik onder behandeling bij een neuroloog. Ik gebruik medicijnen en daarnaast probeer ik door middel van aanvullende alternatieve behandelingsvormen de kwaliteit van mijn leven zo goed mogelijk te behouden. Ik geloof in een holistische benadering van de ziekte, die stelt dat lichamelijke ziekten ook een psychische, emotionele of spirituele oorzaak hebben.

Factoren, die volgens mij hebben meegespeeld bij het ontstaan zijn:

 • gebruik van medicijnen. Ik ben tijdens mijn werk voor de Verenigde Naties veel in het buitenland geweest, waarvoor ik o.m. anti-malaria tabletten heb gebruikt, waaronder Lariam;
 • gebruik van antibiotica. Ik heb regelmatig last gehad van ontstekingen. Als kind had ik o.m. oorontsteking, voorhoofdsholte-ontsteking en borstklierontsteking, waarvoor ik antibiotica heb gebruikt. Vanaf 2003 heb ik ook regelmatig blaasontsteking gehad, waarvoor ik ook antibiotica heb gebruikt;
 • inentingen. Voor mijn werkzaamheden bij de VN ben ik veel ingeënt, zoals bijvoorbeeld tegen Japanse encefalitis. Soms kreeg ik meerdere inentingen tegelijk;
 • fluorvergiftiging en palladiumvergiftiging;
 • veel stress;
 • het eten van te veel suiker;
 • ongezond eten. Tijdens veel van mijn reizen heb ik nogal 'exotisch' gegeten. In 1986 ben ik in India geweest, waar ik zware waterige diarree heb gehad. Volgens mij ben ik daar nooit helemaal meer van hersteld;
 • maagontstekingen en een maagzweer, waarschijnlijk veroorzaakt door de heliobacter pylori bacterie;
 • blootstelling aan chemische produkten (anesthesie bij de tandarts);
 • electrosmog, straling van mobiele telefoon, DECT-telefoon, WIFI en milieuverontreiniging.

Soepdiagnose en wondermiddelen

De diagnose: "ziekte van Parkinson", maar ook "Parkinsonisme" is een zogenaamde soepdiagnose. De symptomen zijn bij iedereen anders, individueel en persoonlijk. Er vallen heel veel symptomen onder "Parkinson"". De één heeft een maskerachtige uitdrukking en een trillende rechterhand, terwijl een ander trillende benen heeft en moeilijk praat. Dat valt allemaal onder de ziekte van Parkinson. Het is dan ook logisch dat wat voor de één werkt, dit bij de ander niet hoeft te werken. In het verleden zijn er meerdere keren wondermiddelen ontdekt, zoals vitamine K2, LDN, mediwiet en MMS. Bij sommige mensen bleek dit dan goed te werken, maar anderen hadden er helemaal geen baat bij. De laatste tijd staat inosine in de belangstelling. Ik denk zelf dat gezien het feit dat iedereen andere symptomen heeft er geen wondermiddelen bestaan voor de ziekte van Parkinson, die voor iedereen werken. Mijn advies: ontdek waar je symptomen vandaan komen, bijvoorbeeld met de hulp van mesologie, bioresonantietherapie of een orthomoleculair arts of therapeut en vind de therapie, die bij je past.

Foto: wondermiddel

Wonderdrank

Zoektocht naar aanvullende natuurlijke therapieën

Tot 2003 werkte de medicatie goed, die voorgeschreven was door de neuroloog. Maar in 2004 begonnen de problemen. Ik kreeg steeds meer last van overbewegelijkheid en symptomen en het werd steeds moeilijker om een goede balans te vinden qua medicatie. Ik kreeg ook steeds weer andere medicatie om te proberen, waar ik flink last van heb gehad. Vanaf die tijd ben ik gaan zoeken naar aanvullende therapieën. Op dit stuk van de website vind je een groot deel van mijn ervaringen.

Foto: cartoon medicijnen
Foto: cartoon medicijnen

Persoonlijk geloof ik dat wanneer je de oorzaak van een ziekte kan achterhalen en wegnemen, volledige genezing slechts een kwestie van tijd is. Onderzoek heeft uitgewezen dat elke cel gemiddeld om de zeven jaar wordt vernieuwd. De bewering dat het lichaam geen hersencellen kan aanmaken, bleek enkele jaren terug onjuist. Hoe je kunt genezen weet ik niet, maar ik geloof dat het mogelijk is.

Healing en reading

In 2005 ben ik 100% afgekeurd en ben ik begonnen met healing en reading. Healing en reading helpt me te accepteren dat ik de ziekte van Parkinson heb. Mijn eerste reactie toen ik hoorde dat ik de ziekte had was dat ik met behulp van mijn wilskracht de strijd wilde aanbinden. Ik wilde niet dat anderen mensen zouden zien, dat ik de ziekte had. Ik probeerde zoveel mogelijk symptomen te negeren en excuses te verzinnen als dat niet helemaal lukte. Ik deed alles zelf en wanneer het niet lukte, dan hield ik net zo lang vol tot het wel lukte, want "hulp had ik niet nodig". "Ik ben niet gehandicapt", zei ik tegen mezelf en ontkende mijn problemen. Ik was streng, veeleisend, kritisch en hard voor mezelf.

Door bezig te zijn met healing en reading heb ik andere inzichten gekregen. Tegenwoordig kan het me niets schelen wanneer ik moeilijk loop en iedereen kijkt. En wanneer iemand zegt: "Oh, ik zie dat je achteruitgaat", dan trek ik me daar weinig van aan. Wanneer ik nu in mijn vingers snij bij het koken of door een rare beweging val of iets verrek, dan troost ik mezelf. Wanneer ik hulp nodig heb, dan vraag ik daarom. Het leven is hierdoor veel aangenamer geworden.

Healing en reading dient steeds weer als een spiegel, waar ik in kan kijken. Een manier om bewust te worden wat ik aan het doen ben, wat me de mogelijkheid biedt om bij te stellen. Ik gebruik de volgende affirmaties om healing en genezing te ondersteunen.

Foto: healing

Healing

Darmflora

Wanneer het over immuniteit gaat, begint die volgens mij altijd in de darmen. Je kunt een goede immuniteit verkrijgen onder meer door gezond te eten. Door allerlei oorzaken kan de darmflora uit balans geraakt zijn, bijvoorbeeld door:
 • gebruik van medicijnen;
 • gebruik van antibiotica;
 • inentingen;
 • stress;
 • drinken van te veel alcohol;
 • ongezond eten;
 • blootstelling aan chemische produkten of milieuverontreiniging;
Ik denk dat het belangrijk is, wanneer je welke ziekte dan ook terug wilt dringen, aandacht te hebben voor een gezonde darmflora.

In 2015 is er door Scheperjans ontdekt dat bij mensen met de ziekte van Parkinson darmbacterieën uit de Prevotellacea familie ontbreken. In 2017 is hier verder onderzoek [2] naar gedaan en daaruit is gebleken dat:

Darmbacterieën van patiënten met de ziekte van Parkinson en gezonde vrijwilligers werden geanalyseerd. Bij patiënten met de ziekte van Parkinson werden veranderingen in de samenstelling van 9 genera en 15 soorten micro-organismen aangetoond: een verminderde inhoud van de volgende darmbacterieën is vastgesteld: Dorea, Bacteroides, Prevotella, Faecalibacterium, Bacteroides massiliensis, Stoquefichus massiliensis, Bacteroides coprocola, Blautia glucerasea, Dorea longicatena, Bacteroides dorei, Bacteroides plebeus, Prevotella copri, Coprococcus eutactus en Ruminococcus callidus, en een verhoogde inhoud van Christensenella, Catabacter, Lactobacillus, Oscillospira, Bifidobacterium, Christensenella minuta, Catabacter hongkongensis, Lactobacillus mucosae, Ruminococcus bromii en Papillibacter cinnamivorans. Dit microbiologische patroon van darmmicroflora kan lokale ontstekingen veroorzaken, en leiden tot ophoping van a-synucleïne in Lewy lichamen.

Om lokale ontstekingen te helpen genezen kan Pea Pure, de darmflora kan verbeteren met behulp van poeptherapie, zoals dat momenteel in Australië wordt gedaan. Een belangrijke vraag, die nog niet beantwoord is, is waardoor de darmflora zo achteruitgaat. Ik vermoed dat het probleem in de maag begint. Wanneer maagzuur niet zuur genoeg is, worden met name eiwitten onvoldoende voorverteerd. Bacterieën die normaliter in de darmen leven van voorverteerde eiwitten krijgen dan onvoldoende voeding en gaan dood. Dit resulteert in tekorten van met name aminozuren, vitamine B1 t/m B12 en mineralen. Verder krijgt de lever dan meer werk om de onverteerde stoffen te helpen afvoeren.

Foto: darmflora

Darmflora

Voeding

Over voeding en de ziekte van Parkinson heb ik veel geschreven. Gezonde voeding is heel belangrijk. Ik vind dat je twee dingen beslist niet moet drinken/eten als je de ziekte van Parkinson hebt: cola en varkensvlees. Daarnaast raad ik je af suiker en E-nummers te eten. Wat ik je aanraad is het eten van veel groente van het seizoen.

Foto: cartoon medicijnen

Voeding beter dan medicijnen

Verzuring

Naarmate we ouder worden, verzuren we steeds meer. Door de ophoping van zure afvalstoffen kunnen lichaamscellen minder goed hun werk doen. Het gebrek aan zuurstof en de ophoping van zuren maakt cellen steeds minder actief met als gevolg dat weefsels verouderen. Als eerste wilde ik weten hoe zuur ik werkelijk was, dus kocht ik pH-strips. Zo'n strip hou je in je urinestraal en dan kun je aflezen wat je pH is. Het is heel eenvoudig te gebruiken. Mijn pH bleek veel te laag te zijn. Als de pH te laag is ben je te zuur. Bij www.alkavitae.nl kun je 100 strips kopen voor 18,95 Euro. Zij rekenden op 31 december 2015 geen verzendkosten en zijn daardoor dus het goedkoopst, voor zover ik weet. Mijn pH was 's morgens niet hoger dan 4.5 en kwam overdag niet boven de 5.5. Hij zou tussen 6.0 en 7.5 moeten zijn. Toen ben ik gaan kijken hoe ik mijn pH omhoog kon krijgen en vond een recept voor alkaliserend water met zuiveringszout. Dat hielp, de pH van mijn urine ging omhoog.

Let op: gebruik dit soort middelen nooit bij een maaltijd omdat het het maagzuur bindt en daarmee de werking van het maagzuur neutraliseert. Maagzuur heb je nodig om bacterieën in het voedsel te doden. Wanneer je dit neutraliseert, dan kun je infecties aan maag en darmen krijgen.

Ik heb een overzicht gemaakt van verzurende en alkaliserende factoren en voeding gebaseerd op een aantal boeken, ter informatie.

Hieronder volgen de therapieën, die ik geprobeerd heb om verbetering van mijn conditie te realiseren en het resultaat. Daarnaast ook enkele ander zaken die hierbij relevant zijn.

Foto: verzuring

Verzuring

Ademhalingsoefeningen

In mei 2014 ben ik begonnen met ademhalingsoefeningen volgens de Wim Hof-methode. Deze methode ondersteunt het immuunsysteem. Ik heb de DVDs gekocht, maar vond het lastig om zonder begeleiding te weten of ik het goed deed. Daarom ben ik begin 2015 begonnen met transformational breath. Ik vind dat transformational breath me helpt. Meer informatie over ademhalingsoefeningen vind je onder: adem.

Foto: ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen

Autisme kan genezen, nu de ziekte van Parkinson nog

Er zijn veel overeenkomsten tussen autisme en de ziekte van Parkinson en autisme is te genezen. Dr. Andreas Kalcker heeft hier veel onderzoek naar gedaan, maar ook Dr. Dietrich Klinghardt is specialist op dit gebied. Dr. Klinghardt behandelt mensen met de ziekte van Parkinson met behulp van klysma's waaraan een paar druppels chloordioxide zijn toegevoegd en hij heeft bedacht dat homeopatische verdunning van de urine van mensen kan helpen om zware metalen e.d. uit het lichaam te verwijderen. Reden voor mij om hier naar te kijken. Autisme wordt veroorzaakt door de combinatie van bepaalde parasieten en stoffen in vaccinaties. Niet iedereen krijgt autisme door vaccinaties, omdat wij niet allemaal de zelfde parasieten hebben. Kwijlen wat als symptoom van de ziekte van Parkinson wordt gezien, komt ook voor bij autisme en wordt vaak veroorzaakt door parasieten. Ik schreef er het volgende artikel: "Goed nieuws: autisme kan genezen" over.
Bestrijd parasieten

Bestrijd parasieten

Genoeg bewegen is belangrijk

Het is voor iedereen belangrijk voldoende te bewegen. Het is belangrijk een vorm van bewegen te vinden, die bij je past.
 • Bewegen is goed voor je brein, je hart en je hele lichaam
 • Het verbetert de kwaliteit van je leven.
 • Het is levensverlengend.
 • Het helpt tegen depressiviteit. Vooral bewegen in de natuur helpt.
Bewegen is gezond

Bewegen is gezond

Doctor Hamer over de ziekte van Parkinson

Dr. Hamer heeft veel geschreven over de zielsoorzaken van ziekten. Björn Eybl heeft hierover het boek: "Die seelischen Ursachen der Krankheiten" geschreven. Dit boek is onlangs in het Nederlands vertaald en heet: "Zielsoorzaken van ziekten". Dr. Hamer gaat erover uit dat de oorzaak van alle ziekten in de ziel ligt. Voor meer informatie kun je kijken op: Germaanse geneeskunde over de oorzaak en het verloop van ziekten; ziekte van Parkinson en Björn Eybl - Zielsoorzaken van ziekte. Dr. Hamer schrijft ook dat lichamelijke problemen, die veroorzaakt zijn door ongelukken en ziekten ontstaan door vergiftiging niet verklaard kunnen worden met zijn theorie.

Ik heb een vraag geplaatst op de website op 22-8-2015 over de ziekte van Parkinson en Geert Hamer.

Foto: Dr. Hamer over de ziekte van Parkinson

Dr. Hamer over ziekte van Parkinson

Electrosmog

Electrosmog is schadelijk (zegt de WHO). Om electrosmog zoveel mogelijk te vermijden heb ik thuis alleen een vaste telefoon en geen DECT-telefoon (draadloze elefoon). Ik heb een vaste internet-verbinding en ik wil zeker geen smartmeter.

Foto: electrosmog

Electrosmog

Frequentiedraad

Deze remedies bestaan uit geplastificeerd koperdraad van ca. 17 cm lang. Deze draden zijn elektronisch opgeladen met een frequentiegenerator met de trilling van een element, mineraal, vitamine, orgaan of andere stof. Zie de pagina over frequentiedraad en geladen water.

Foto: koperdraad

Frequentiedraad

Het kaakgewricht: Temporo Mandibular Joint (TMJ) en Temporo Mandibular Dysfunction (TMD)

TMJ betekent kaakgewricht. TMD staat voor pijn, ziekten en afwijkingen aan het kaakgewricht. Het kaakgewricht bevindt zich aan weerszijden van het gezicht en verbindt de onderkaak met de schedel. De kaakgewrichten zijn de meest unieke en complexe gewrichten in het hele lichaam. Het kaakgewricht zorgt voor het openen en sluiten van de mond, kauwen, slikken en spreken. De volgende factoren kunnen bijdragen aan een stoornis aan je kaakgewricht: trauma aan het hoofd en het gezicht, whiplash, ongelijke beet (malocclusie), kaakklemmen enz. Wanneer een trauma aan de kaakgewrichten chronisch wordt, dan begint het lichaam te compenseren door spieren in andere gebieden hierbij te betrekken, zoals die van het gezicht, de nek, de keel, bovenste en onderste rugspieren, en armspieren, enz. TMD kan leiden tot het vertonen van symptomen van de ziekte van Parkinson, echter wanneer het kaakprobleem wordt verholpen, dan verbeteren ook de overige symptomen. Zie ook dit Youtube-filmpje: Parkinson's disease symptoms improve with non-surgical TMJ treatment: Part 1 Dr. Gary Demerjian .

Wanneer je een of meerdere symptomen uit onderstaand lijstje herkent, dan kan het zijn dat de oorzaak van je problemen in je kaakgewricht beginnen.

 • Hoofdpijn
 • "Klikkende' of klapperende kaken
 • Aangezichtspijn
 • Nek pijn of stijfheid van de nek
 • Kaakgewrichtspijn
 • Versleten, losse of gevoelige tanden
 • Beperkt vermogen om te openen en te sluiten uw mond
 • moeite met eten, kauwen of slikken
 • Duizeligheid of vertigo
 • Pijn wanneer je praat of glimlacht
 • Oorpijn (of oor congestie)
 • Slechte houding
De oorzaak van deze klachten komt in 99% van de gevallen door een trauma, whiplash, intubatie in een ziektenhuis. Bij problemen met het kaakgewricht kunnen de volgende therapieën helpen:
Klik op de afbeelding om hem te vergroten.
Foto: Temporo Mandibular Joint (TMJ)

Temporo Mandibular Joint (TMJ)

Foto: Temporo Mandibular Joint (TMJ)

Temporo Mandibular Joint (TMJ)

Marieke de Vrij over de ziekte van Parkinson

Onlangs ontving ik deze nieuwbrief in pdf van Marieke de Vrij over Parkinson. Zij denkt ook dat ademhalingsoefeningen heilzaam zijn bij de ziekte van Parkinson. Lees het, het is echt interessant wat zij schrijft hierover.

Ervaring met Medisynx, Dr. Vink - evaluatie

In mei 2013 ben ik bij Medisynx geweest. Dr. Vink vertelde me dat zij Parkinson kan genezen, mits je je 100% aan haar dieet houdt. Helaas heeft ze nog maar één patiënt genezen van de ziekte van Parkinson, volgens haar, maar die persoon wil niet dat je contact met hem opneemt, omdat hij volgens haar "eigenwijs" is. Zij zegt, dat de ziekte van Parkinson veroorzaakt wordt, doordat mensen dingen eten waar ze intolerant voor zijn. Je kunt door bloedonderzoek te weten komen waar je intolerant voor bent (dat kostte ongeveer 1300 Euro in mei 2013), dit niet meer eten en dan genezen, volgens haar. Helaas werden er veel produkten getest, die ik nooit gebruik, terwijl produkten die ik wel vaak gebruikte niet getest werden. Daardoor moest ik mijn eetgewoonten radicaal veranderen. Daarnaast is ze acupuncturiste. Een sessie van 1,5 uur kostte 110 Euro.

Zelf ben ik er niet veel mee opgeschoten. Tijdens de 2e acupunctuursessie adviseerde ze me zo snel mogelijk mijn medicijngebruik af te bouwen, zodat ik zou kunnen genezen. In mijn geval gaat dat niet, want dan word ik hulpbehoevend en kan ik niet meer voor mezelf zorgen. "Ja", zei ze toen, "wanneer je medicijnen blijft gebruiken, dan kan ik je moeilijk helpen." Vanaf de eerste dag, dat ik met het dieet begon kreeg ik obstipatie, waarvoor ze Chinese pilletjes kon verstrekken tegen een "vriendelijk" tarief, maar die hielpen ook niet.

Misschien werkt het, misschien niet. Ik vond haar een uitstekende acupuncturiste, maar tegelijkertijd ook onprettig en arrogant. Van de 5 mensen die ik ken die bij haar geweest zijn, zijn er 5 ongenezen afgehaakt.

Dit zegt IOCOB over Medisynx.

Meditatie

Regelmatig mediteer ik, soms met muziek, soms in stilte. Het helpt me rust te vinden, zelfs wanneer mijn lichaam het moeilijk vindt ontspannen en rustig te zijn. Meer informatie over meditatie vind je hier.

MIR-methode

De MIR-methode is een unieke zelfhelingsmethode die Mireille Mettes heeft ontwikkeld in 2009. De naam 'MIR' staat voor Mentale en Intuïtieve Reset. De MIR-Methode zorgt er voor dat het zelfhelende vermogen van je lichaam weer wordt geactiveerd. Het kost je slechts 2 x 2 minuten per dag en het is gratis.

Foto: MIR Foto: MIR

Oligoscan

Ik heb op 20 januari 2017 een oligoscan laten maken. Een oligoscan kan gehaltes van mineralen, spoorelementen en toxische, zware metalen bepalen door middel van foto spectrometrie. Dit betekent dat een lichtstraal in de handpalm de rotatie bepaalt van de verschillende elementen. Het wordt op 4 punten op de hand gemeten. Het is een absolute meting. Dit betekent, dat de absolute waardes worden gemeten net als bij bloedonderzoek. Bloedonderzoek is betrouwbaarder, maar dan kun je niet zo veel stoffen zo snel meten. De uitslag van een oligoscan kan aanleiding geven tot nader (bloed)onderzoek. Een absolute meting geeft niet aan hoeveel last je er van hebt. Twee mensen kunnen dezelfde waarden hebben, waarbij de één er last van heeft en de ander niet. De meting is pijnloos en de resultaten zijn direct beschikbaar.

Het is voor mensen met de ziekte van Parkinson erg belangrijk te weten of, en zo ja, welke zware metalen vergiftigingen ze hebben. Een oligoscan kun je bij meerdere therapeuten in Nederland laten maken. Het duurt ongeveer 30 minuten en kost ongeveer 75 Euro. Het wordt meestal gedeeltelijk vergoed wanneer je een aanvullende verzekering hebt.

Ik ben bij Nancy Schepers in Arnhem geweest. Bij haar kostte het op 20-1-2017 65 Euro. Er zijn veel therapeuten, die een oligoscan kunnen uitvoeren. Je kunt eenvoudig een therapeut bij je in de buurt vinden op: de website van oligoscan Europa.

Hierbij mijn uitslag oligoscan deel 1 en uitslag oligoscan deel 2.

Mijn uitslag was dat ik een tekort heb aan de volgende mineralen

En ik heb een te veel aan de volgende toxische stoffen:
Foto: Oligoscan
Foto: Oligoscan
Het eerste wat opvalt is dat bijna alle mineralen aan de linker kant van de tabel staan. Mineralen hebben maagzuur nodig om van een voedingsmiddel los te komen. Behalve fosfor, germanium, selenium en zwavel. Hieruit zou men dan kunnen concluderen dat de maag niet zuur genoeg is om de vertering te beginnen. De vertering van eiwitten begint in de maag. Deze zullen dan ook niet genoeg zuur hebben om een goede voorvertering te hebben. Magnesium is bij vrijwel alle mensen tekort, omdat de landbouwgronden in Nederland zijn uitgeput. Silicium geeft ook bij vrijwel alle mensen deze waarden, dit omdat silicium een detox mineraal is en het voornaamste mineraal om aluminium te verwijderen. Zink is ernstig tekort en onvoldoende zink betekent een gebrekkig herstel. Ook is een te laag zink een voorbode van een darmprobleem. Ook een laag jodium en chroom wijzen naar een darmproblemen. Het mangaan is laag; mangaan wordt op verbruikt als er sprake is van een allergie.

Te veel van de volgende mineralen, vitaminen of andere stoffen kan symptomen van de ziekte van Parkinson geven of verergeren:

Te weinig van de volgende mineralen, vitaminen of andere stoffen kan symptomen van de ziekte van Parkinson geven of verergeren:

Onderzoek door Parkinsonvereniging

Regelmatig krijg ik verzoeken om mee te doen als proefpersoon aan een onderzoek. Meestal wil ik best mee doen, maar dit keer niet. De Parkinsonvereniging vraagt om voor dit onderzoek 24 uur je mobiele telefoon bij je te dragen. Het is bij hen nog niet doorgedrongen, dat het bij je dragen van een mobiele telefoon schadelijk is voor de persoon die hem bij zich draagt. De straling van een mobiele telefoon kan leiden tot allerlei nieuwe gezondheidsproblemen. Ik hoop dat iedereen, die dit leest ook NIET meedoet. De Parkinsonpatiëntenvereniging zou op moeten komen voor patiënten en ze niet onnodig verder in de problemen helpen. Voor informatie over straling en gezondheid [1].

Oormassage

Met oormassage je energie verbeteren? door Robberto Bos. Doe het eens, het helpt!

Foto: oormassage

Oormassage

Orthomoleculair arts

In 2004 heb ik mijn eerste bezoek gebracht aan een orthomoleculair arts. Deze stelde vast dat ik vitaminetekorten had en wel een tekort aan vitamine B1, B2, B3, B6, B11, B12 en vitamine D. Ik ben deze vitaminetekorten gaan aanvullen in eerste instantie met voedingssupplementen. Vooral een tekort aan vitamine B3 blijkt bij patiënten, die de ziekte onder de 50 jaar krijgen, vaak voor te komen. Ik raad mensen met Parkinson aan contact op te nemen met een orthomoleculair arts om eventuele vitaminetekorten aan te pakken. Orthomoleculair artsen weten bijvoorbeeld, dat je vitamine B6-supplementen niet mag gebruiken in combinatie met Levodopa, wat vaak in Parkinson-medicijnen zit.

Wanneer je in contact wilt komen met anderen, die ook de ziekte van Parkinson hebben kun je gaan naar: Parkinsonlink. Mensen voelen zich beter als zij sociale contacten hebben. Als je Parkinson hebt is het niet eenvoudig om een gelijkgestemde te vinden; iemand die weet, waarover je praat waardoor je niets hoeft uit te leggen. Dus schrijf je nu in en ervaar het zelf! Het aanmaken van je profiel kost nog geen minuut.

Foto: Parkinsonlink

Parkinsonlink

Parkinson Patiënten Vereniging

Ik ben geen lid van de Parkinson Patiënten Vereniging, omdat ik de indruk heb dat deze gefinancierd wordt door de farmaceutische industrie, waardoor er een belangenverstrengeling ontstaat. Een vereniging zoals deze zou in mijn visie uitsluitend de belangen van de patiënten moeten behartigen. Hoewel de vereniging ongetwijfeld goed werk doet, is het allemaal erg gericht op medicijngebruik. Ik mis informatie over aanvullende therapieën die de kwaliteit van mijn leven kunnen verbeteren.

Placebo effect

Interessant Youtube filmpje over het Placebo-effect. Dit is een interessante website over het onderzoek van Jon Stoessl van de Universiteit van Vancouver over het placebo-effect bij de ziekte van Parkinson. Uit dit onderzoek blijkt dat sommige ideeën over hersenbeschadiging bij patiënten met de ziekte van Parkinson onjuist zijn.

Foto: Placebo

Placebo

Qigong

Een aantal mensen zijn genezen door intensief qi gong te beoefenen, bijvoorbeeld Bianca Mollé Er bestaat ook qi gong therapie.

Foto: Qi gong

Qi gong

Slaapproblemen

Voor tips bij algemene slaapproblemen. Je kunt de ademhalingsoefening doen van Andrew Weil. Wanneer je denkt dat het door de ziekte van Parkinson ontstaat, dan kun je magnesiumcitraat, vitamine Bh (= Inositol) en/of melatonine gebruiken. Overleg met je arts en gebruik niet meer dan de aanbevolen dosering.

Foto: slaapproblemen

Slaapproblemen

Tandarts

In september 2016 ben ik voor een second opinion gegaan naar een andere tandarts. Ik heb al jaren een tandvleesontsteking vlakbij mijn kronen. Ik heb nooit een tandvleesontsteking op een andere plek in mijn mond en ik heb ook nooit tandsteen. Toch zei mijn tandarts dat het zou komen door slecht poetsen. Ik geloofde het niet, omdat ik het wel erg toevallig vond, dat het altijd op dezelfde plek was, vermoedde ik dat er misschien iets anders aan de hand was. En dat bleek zo te zijn. Deze andere tandarts stelde vast dat ik rond alle palladium kronen een tandvleesontsteking heb en verder nergens. Het gaat om vijf kronen. Deze kiezen moeten nu getrokken worden, zodat het tandvlees kan genezen. Ik krijg een flexite gedeeltelijke prothese. Palladium kan giftiger zijn, dan amalgaam. Vooral bij het gebruik van verschillende metaallegeringen in één mond kunnen er elektrische stroompjes ontstaan in je mond (zoals bij mij). Ik blijk behalve in mijn mond ook te veel palladium in mijn lichaam te hebben. Palladiumvergiftiging kan Parkinsonachtige verschijnselen veroorzaken.

Klik op de afbeelding om hem te vergroten

Foto: palladium

Palladium kronen

Tension Releasing Exercises (TRE)

Goede yoga-oefeningen bij de ziekte van Parkinson zijn Tension Releasing Exercises (TRE) van David Berceli. Er zijn ook goede Youtubefilmpjes over TRE-yoga, waaronder

Er zijn 6 oefeningen, die je doet, totdat je een gevoel van vermoeidheid hebt van 7 op een schaal van 10, waarbij 0 gelijk is aan niet vermoeid en 10 gelijk is aan doodmoe. Ga niet over je grenzen! Doe de oefeningen in gemakkelijk zittende kleding en op blote voeten.
 1. Ga met je voeten op schouderbreedte staan en rol je beide voeten tegelijk af van links naar rechts en weer terug.
 2. Steun met je handen tegen een muur, ga op 1 been staan, op de voorkant van je voet en buig je knie. Doe dit ongeveer 15 keer met beide benen.
 3. Zet je voeten ongeveer 1 meter uit elkaar met de tenen recht naar voren. Buig voorover. Pak eerst je linkerenkel vast, hou je linkerenkel 3 diepe ademhalingen vast en daarna doe je hetzelfde bij je rechterenkel. Daarna reik je in dezelfde positie tussen je benen door naar achter.
 4. Zet je benen op schouderbreedte, maak vuisten en plaats je vuisten op de bovenkant van je heupbeen, buig eerst achterover en daarna naar achterover en naar links en vervolgens achterover en naar rechts.
 5. Ga met je rug voor een muur staan. Creëer een afstand van 40 - 50 cm tussen je voeten en de muur en leun met rechte rug tegen de muur terwijl je door je knieën zakt. Probeer dit ongeveer 3 - 5 minuten vol te houden. Concentreer je op je ademhaling. Het kan zijn dat je benen gaan trillen en dat is precies de bedoeling.
 6. Ga op je rug liggen, trek je knieën op en plaats je voetzolen tegen elkaar. Leg je armen en handen naast je op de grond. Duw met je voeten en je armen in de grond, zodat je billen en onderrug van de grond komen.
Blijf op de grond liggen met je knieën omhooggetrokken. Plaats je voetzolen tegen elkaar en laat je knieën naar buiten vallen. Breng je knieën vervolgens weer wat naar elkaar. Na een paar seconden tot enkele minuten zul je ervaren dat er een trilling ontstaat. Dit is het resultaat: "Trauma & Tension Releasing Exercises - TRE - David Berceli". Deze trilling brengt uiteindelijk ontspanning. Je kunt de oefening afbreken door je benen te strekken.

Yoga

Ik doe al jaren aan yoga. Het helpt me om enigszins soepel te blijven. Wanneer je ook yoga wilt doen, op YouTube vind je gratis yogalessen wanneer je zoekt met "yoga lesson".

Foto: yoga

Yoga

Interessante websites

Hoop

Elke dag worden er nieuwe ontdekkingen gedaan in de medische wetenschap en daar buiten. Geef daarom nooit de moed op. Wat mij helpt, wanneer ik in de put zit is het besef dat ik daar niet alleen hoef te zitten, dat ik vrienden en familie heb met wie ik mijn problemen kan delen en dat ik altijd van mezelf mag houden.

Afbeelding: 
			een andere kijk

"Gisteren was ik verdrietig.
Vandaag ben ik blij.
Gisteren had ik een probleem.
Vandaag heb ik nog steeds hetzelfde probleem.
Maar vandaag heb ik er een andere kijk op gekregen."

Wanneer je meer wilt weten over hoe ik omga met de ziekte van Parkinson, of wanneer je interesse hebt om info te delen of te ontvangen over nieuwe alternatieve behandelmethoden, dan kun je contact met me opnemen, zonder enige verplichting.

Afbeelding: 
			hoop

Houd moed, wonderen gebeuren elke dag

Bronnen


[1] "Straling en gezondheid", Marloes van Mensvoort, Download als PDF.

[2] "Analysis of Gut Microbiota in Patients with Parkinson’s Disease", V. A. Petrov etc., Bulletin of Experimental Biology and Medicine, April 2017, Volume 162, Issue 6, pp 734–737, https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10517-017-3700-7.