Disclaimer

Ik ben geen arts en ik ben geen neuroloog. De informatie over de ziekte van Parkinson op deze website is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Bespreek de informatie, tips en adviezen met je behandelend therapeut of arts. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je met de informatie doet.


De ziekte van Parkinson en de Heliobacter pylori bacterie [1]


In 1965 is voor het eerst uit onderzoek [2] gebleken, dat mensen met de ziekte van Parkinson beduidend vaker een maagzweer hadden gehad. Vanaf 1979 wordt er gespeculeerd over de rol van ontstekingen bij de ziekte van Parkinson [3], [4], [20]. Besmetting met de bacterie vindt meestal plaats in de eerste levensjaren.

Heliobacter pylori

Tests waarmee Heliobacter pylori kan worden aangetoond

De bacterie kan tegenwoordig aangetoond worden met een ademtest, een feces-test of, zoals de laatste tijd gebruikelijk, middels een test in bloed. Ook tijdens een gastroscopie worden er vaak biopten genomen voor onderzoek op Heliobacter pylori. Deze bacterie is een maagzuurresistente bacterie; hij kan zich langdurig handhaven in het zure milieu van de maag en kan zelf via de mond overgebracht worden [5].

Symptomen bij maag- en darmklachten door Heliobacter pylori [6]

Niet iedereen die de Heliobacter in zijn maag heeft, krijgt klachten. Als er een ontsteking van het maagslijmvlies of een maagzweer ontstaat, dan kunnen de volgende klachten optreden:
 • pijn in de bovenbuik;
 • brandend maagzuur;
 • oprispingen (opboeren, waarbij de maaginhoud tot in de keel kan komen);
 • een opgeblazen gevoel;
 • misselijkheid;
 • braken;
 • obstipatie;
 • diarree;
 • gauw een vol gevoel na het eten.
Door een infectie met Heliobacter pylori kan er een mitochondrische dysfunctie ontstaan in de cellen van de spijsvertering en een verlies aan dopamine.[7] Behalve in de maag kan deze bacterie ook voorkomen in de twaalfvingerige darm waar het pijn, ontstekingen en zweren kan veroorzaken. Een chronisch tekort aan vitamine B12 kan veroorzaakt worden door de aanwezigheid van de Heliobacter pylori.

Oorzaak van besmetting met de Heliobacter pylori [8]

Het is niet helemaal duidelijk hoe men besmet raakt. Waarschijnlijk ontstaat besmetting van persoon op persoon. Wel weet men dat een besmetting meestal ontstaat op kinderleeftijd, vooral bij kinderen die jonger zijn dan 5 jaar. Daarnaast is bekend dat slechte hygiënische omstandigheden waarschijnlijk een rol spelen. Als iemand besmet is, blijft de bacterie levenslang in de maag tenzij de infectie met de bacterie wordt behandeld. De meeste infecties met deze bacterie vinden plaats in nauw contact, zoals bijvoorbeeld binnen families. Dit sluit aan bij de resultaten van onderzoek hiernaar, waarbij gebleken is dat naarmate een kind jonger is en in nabijheid van een ouder die de ziekte van Parkinson krijgt, de kans groter is, dat dit kind later ook de ziekte van Parkinson krijgt [9].

Wanneer je de ziekte van Parkinson hebt, laat je dan testen op de Heliobacter pylori

Op basis van het gegeven dat Heliobacter pylori mogelijk de ziekte van Parkinson kan veroorzaken, raad ik iedereen aan, die de ziekte van Parkinson heeft en kinderen heeft, zich te laten testen om te zien of hij/zij deze bacterie bij zich draagt, ook als deze geen buikklachten heeft. In het geval een van de ouders drager is van de bacterie raad ik aan ook de kinderen te laten testen. Zo’n test is vrij eenvoudig en kan preventief werken. Immers wil je je kinderen behoeden voor het krijgen van de ziekte van Parkinson.

Vroeger werd gedacht dat maagzweren ontstonden door stress. Tegenwoordig weet men dat deze veroorzaakt worden door de Heliobacter pylori. Toen dit net bekend werd, waren sommige artsen hier sceptisch over. Wellicht zullen er ook nu artsen zijn, die het onvoldoende bewezen achten of simpelweg niet geloven dat de Heliobacter pylori een rol speelt bij de ziekte van Parkinson.

De ziekte van Parkinson en een milde Heliobacter pylori infectie

Uit onderzoek [10] blijkt dat zelfs een milde ontsteking genoeg kan zijn om een immuniteitsreactie te veroorzaken. Deze reactie kan op zichzelf weer vele andere reacties veroorzaken in het immuunsysteem. Waarschijnlijk is het de reactie op de Heliobacter pylori, die een rol speelt bij het ontstaan van de ziekte van Parkinson [10].

Heliobacter pylori infectie en het gevolg voor de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson

Onderzoek [1] heeft laten zien dat het uitschakelen van de Heliobacter pylori niet leidt tot genezing van de ziekte van Parkinson, maar het heeft wel degelijk zin om de bacterie aan te pakken. Het uitschakelen van de Heliobacter pylori kan leiden tot aanzienlijke verbetering van de manier van lopen.

Heliobacter pylori en maagkanker[11]

De Heliobacter pylori wordt ook in verband gebracht met maagkanker. Een langdurige maagslijmvliesontsteking kan veranderingen in het weefsel veroorzaken. Het maagslijmvlies is dan blijvend veranderd en dat kan op termijn de kans op maagkanker vergroten.

Voeding, voedingssupplementen en vitaminen als therapie om de Heliobacter pylori uit te roeien

 • Frequentiedraad geladen met het element zilver.
 • Astaxanthine; Astaxanthine gaat dyspepsie en maagontsteking door infectie met de Helicobacter pylori tegen. Dit door het verminderen van oxidatieve stress, ontstekingsremming, modulatie van de immuunrespons (verbetering van de balans tussen T-helper type-1 en type-2 cellen) en daling van bacteriële belasting door een betere afweerreactie. Onderzoekers toonden in een Australische klinische studie uit 1999 aan dat proefpersonen met een Helicobacter-infectie en dyspepsie opknapten door 3 weken 40 mg astaxanthine per dag te gebruiken [12].
 • De Bifidobacterium bifidum CECT 7366 is een probioticum dat maagzweren als gevolg van een besmetting met de Helicobacter pylori kan tegengaan [13].
 • Broccolikiemen; Onderzoekers van de John Hopkins Universiteit hebben gevonden en daarmee bewezen dat broccoli en broccolispruiten indien gegeten bij muizen een stof sulforaphane aanmaken die de bacterie doodt die verantwoordelijk is voor het ontstaan van maagkanker [11]. Gekiemde broccoli remt significant de groei van Helicobacter pylori en vermindert de maagproblemen die de bacterie veroorzaakt, aldus dr. Akinori Yanaka uit Japan. De broccolikiemen waren twee tot drie dagen oud en bevatten de meeste sulforafaanglucosinolaat, te weten 250 mg per 100 gram [14]. Broccolispruiten bevatten tot wel 30 keer sulforafaan dan oudere broccoli planten. Vele studies tonen aan dat sulforafaan gebruikt kan worden als een antibioticum tegen Helicobacter pylori en om resistente stammen van Helicobacter pylori uit te roeien [19].
 • Cranberrysap; Het drinken van cranberrysap blijkt effect te hebben in de bestrijding van een Helicobacter pylori-infectie bij vrouwen. Bij mannen werd er geen effect vastgesteld [15].
 • Knoflook; Knoflook remt ontstekingen, versterkt het afweersysteem en bestrijdt schimmelinfecties. Het heeft ook antioxidante eigenschappen en werkt bevorderend bij wondgenezing [17] pag. 110-111.
 • Kurkuma of geelwortel; Kurkuma heeft een antioxidante werking en fungeert als ontstekingsremmer. Gebruik geen kurkuma als je galstenen hebt [17] pag. 116-117, [18].
 • Kuzu of kudzu; Kuzu of kudzu is een bindmiddel om sausjes mee te binden en wordt onder meer gebruikt om de bloedstroom naar het hoofd te verhogen [15]. Kuzu is ook erg goed voor je darmen, het werkt zuiverend en is anti-bacterieel [16].
 • Olijfolie; Er zijn aanwijzingen, dat extra vierge olijfolie mogelijk een rol kan spelen bij het voorkomen van maagzweren en maagkanker [14].
 • Q10; Extra Co-enzym Q10 beschermt het maagslijmvlies door zijn antioxidantwerking. De productie van maagslijm en de snelle celdeling van het maagslijmvlies is afhankelijk van voldoende co-enzym Q10 [13].
 • Vitamine C; Daarnaast wordt het aanbevolen om 1000 mg vitamine C per dag te gebruiken in de vorm van een voedingssupplement [12], [13].
 • Wilde oregano-olie draagt bij tot het uitroeien van de Heliobacter pylori.

Antibioticakuur om de Heliobacter pylori uit te roeien

Wanneer je naast de voorgeschreven antiobiotica probiotica wilt gebruiken, overleg dan altijd eerst met je arts en een natuurgeneeskundige of orthomoleculair arts.
 • Probioticum Saccharomyces boulardii vermindert bijwerkingen van een antibioticakuur bij een infectie met de Helicobacter pylori [14].
 • Lactobacillus reuteri vermindert de ernst en het aantal infecties van de maag met Helicobacter pylori. De Italiaanse onderzoeker, dr. Ruggiero Francavilla, concludeerde dat suppletie met L. reuteri tijdens en na een Heliobacter pylori uitroeiingstherapie de frequentie en de ernst van de bijwerkingen van de antibiotica significant vermindert [14].
Niet elke bifidosoort of lactobacillus soort blijkt effectief werkzaam tegen de Heliobacterbacterie. Stammen die uit onderzoeken positief werkzaam zijn gebleken, zijn ook in Nederland verkrijgbaar. Voorbeelden van deze stammen zijn: Lactobacillus acidophilus (DDS-1), Lactobacillus acidophilus NCFM, Lactobacillus acidophilus La5, Lactobacillus acidophilus (NAS), L. acidophilus, LA-5, L. rhamnosus GG, LGG, Bifidobacterium bifidum Bb12, Bifidobacterium lactis Bl-07 en Bifidobacterium bifidum (Malyoth) [14].

Bronnen

[1] "Natural therapies for Parkinson’s disease”. Dr. Laurie K Mischley, 2010, pag. 99 – 100.

[2] R.R. Strang, The Association of Gastro-Duodenal Ulceration and Parkinson’s Disease, Med. J. Aust June 5, 1965;1(23): 842-843.

[3] "Dopamine disoreder in duodenal ulceration”, Lancet Oct. 27, 1979;2 (8148):880-882.

[4] "Infectious causation of Parkinsonism.pdf", Arti Gupta etc, Download als PDF

[5] "Helicobacter pylori", nl.wikipedia.org.

[6] "Ik heb maagklachten en de Helicobacter pylori", www.thuisarts.nl.

[7] "Heliobacter hypothesis for idiopathic Prakinsonism: before and beyond.”, R.J. Dobbs, S.M. Dobbs, C. Weller, et al, Heliobacter, Oct. 2008;13(5): 309-322.

[8] "Helicobacter pylori" (infectie met de bacterie), www.maagproblemen.info.

[9] "Evidence for environmental causation of Parkinson’s disease, Parkinsonism or related disorders”, R. de la Fuente-Fernandez and D.B. Calne, 2002;8(4), pag. 235 – 241.

[10] "Role of chronic infection and inflammation in the gastrointestinal tract in the etiology and pathogenesis of idiopathic Parkinsonism. Part 2: response of facets of clinical idiopathic Parkinsonis to Heliobacter pylori eradication. A randomized, double-blind placebo-controlled efficacy study”, I.T. Bjarnason, A. Charlett, R.J. Dobbs et. Al, Heliobacter. Aug 2005; 10(4): 276 – 287.

[11] "Heliobacter pylori", www.kanker-actueel.nl.

[12] "De darm denkt mee, Hoe bacteriën, schimmels en allergieën het zenuwstelsel beïnvloeden", Klaus-Dietrich Runow, 2011, München, Duitsland.

[13] "Heliobacter pylori, natuurlijk genzen van de maagduivel", www.mens-en-gezondheid.infonu.nl.

[14] "Voedingsadviezen bij Helicobacter pylori", www.natuurdietisten.nl:

[15] "Kudzu", www.benseng.com.

[16] "De geneeskracht van kudzu", www.InfoNu.nl.

[17] "Gids voor vitaminen, mineralen en kruiden, veilig en gezond gebruik van voedingssuplementen", Reader's Digest, 2001. Op pag. 332-333 staat een overzicht met aanbevolen supplementen bij de ziekte van Parkinson.

[18] "Kurkuma en de ziekte van Parkinson", www.vitamor.com.

[19] "Broccoli", www.benseng.com.

[20] "Parkinsonism revealing peptic ulcer and gastric outlet obstruction", Rabii Noomene, Austin Publishing Company, September 2014, Download als PDF.

[21] "Association between Parkinson's Disease and Helicobacter Pylori", Gülşah Çamcı and Sıdıka Oğuz, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4828559/, April 2016 of
"Association between Parkinson's Disease and Helicobacter Pylori", Download als PDF.


Interessante website over de ziekte van Parkinson en de Heliobacter pylori bacterie

Infectious Causation of Parkinsonism: A Review