Disclaimer

Ik ben geen arts en ik ben geen neuroloog. De informatie over de ziekte van Parkinson op deze website is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Bespreek de informatie, tips en adviezen met je behandelend therapeut of arts. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je met de informatie doet.


Mijn theorie over de oorzaak van de ziekte van Parkinson


Volgens mij ontstaat de ziekte van Parkinson in de spijsvertering. Door een té verzurende levensstijl krijgen vooral de klieren, die alkalisch zijn het moeilijk en kunnen bacteriën, schimmels en/of parasieten zich gaan nestelen. Wanneer er dan vervolgens een situatie zich voordoet, die als traumatisch wordt ervaren, wordt er cortisol afgescheiden door de bijnierschors, waardoor het immuunsysteem tijdelijk onder druk staat. Parasieten en andere indringers kunnen zich nestelen en de ziekte van Parkinson ontstaat. Wanneer deze parasieten zich bevinden in de alvleesklier, dan kan het zijn, dat deze niet meer genoeg enzymen produceert voor een volledige vertering. Er ontstaat met name een tekort aan het tyrosine hydroxylase enzym. Het tekort aan enzymen zorgt ervoor dat bepaalde voedingsstoffen niet genoeg voorverteerd worden om in de darmen verder verteerd te worden. Er ontstaan dan allerlei vitamine- en/of aminozuur- en of mineraal- en/of andere tekorten.

Door verzuring ontstaan de volgende problemen:

 1. Er ontstaan tekorten aan bepaalde voedingsstoffen en dan met name aan bouwstoffen, die noodzakelijk zijn voor de aanmaak van dopamine;
 2. Er ontstaan afvalstoffen door onvolledige vertering. Deze afvalstoffen belasten de lever. In de lever ontstaat hierdoor een tekort aan glutathion.
 3. Door een tekort aan glutathion komt het immuunsysteem onder druk te staan, waardoor bepaalde kleine lokale ontstekingen onvoldoende worden aangepakt;
 4. Ook de lever maakt enzymen aan, maar wanneer de lever het moeilijk krijgt verloopt ook de aanmaak van enzymen door de lever problematisch en gaat het voedsel vervolgens onvoldoende voorverteerd naar de darmen. De darmen raken hierdoor geïrriteerd, overbelast en langzaam sterven bepaalde bacteriën, die noodzakelijk zijn voor een optimale spijsvertering.
 5. Hierdoor raakt ook de dikke darm overbelast en er ontstaat obstipatie.
 6. Obstipatie kan ook ontstaan door parasieten die morfine uitscheiden. Van morfine is bekend, dat het obstipatie veroorzaakt.
 7. Door het ontbreken van bepaalde darmbacteriën in combinatie met een overbelaste dikke darm kan een lekkende darm ontstaan, waardoor darmbacteriën en parasieten uit de darmen, via de buikholte en via de maagzenuw kunnen reizen naar de Substantia Nigra in de hersenen.
 8. Uit onderzoek bij muizen is gebleken dat de darmflora de permeabiliteit (doorlaatbaarheid) van de bloed-hersenbarrière beïnvloedt [4].
 9. Wanneer darmbacteriën zich in de hersenen bevinden is er daar onvoldoende voedsel voor hen. Zij gaan daar delen van de hersenen verteren of elkaar en er ontstaan afvalstoffen, die niet wegkunnen.
 10. Door deze afvalstoffen gaat het lichaam trillen om ze kwijt te raken. Wanneer je een grote lichamelijke inspanning hebt gedaan, kan het ook zijn dat je gaat trillen, waarna je stijve spieren kunt hebben. Het lichaam trilt om afvalstoffen kwijt te raken en een spier wordt stijf, zodat je hem tijdelijk niet kunt gebruiken om te kunnen herstellen. Ik denk dat dit bij Parkinson hetzelfde is.
 11. Door het trillen of door stijfheid wordt duidelijk, dat er iets mis is.
Foto: tyrosine hydroxylase

Tyrosine hydroxylase enzym

Er kan een dysbiose (verstoring van het evenwicht tussen de verschillende bacteriën) ontstaan in de vorm van Candida Albicans overgroei, thermofilus overgroei en het afsterven van darmbacteriën in de darmflora, die een rol spelen bij de opname van vitamine B1, B2, B3, B12 en aminozuren. De opname wordt verhinderd door het ontbreken of onvoldoende aanwezig zijn van bepaalde darmbacteriën. Ik vermoed dat hierdoor een tekort aan de enterococcus-bacteriën kan ontstaan. De enterococcus bacterie speelt een belangrijke rol in je immuunsysteem, vooral in de bescherming tegen infecties.

Dr. Perlmutter en anderen denken, dat de ziekte van Parkinson een uiting van ontstekingen in het lichaam is. Recentelijk wordt er onderzoek gedaan naar de rol van de heliobacter pylori bacteri, die door sommige onderzoekers wordt gezien als de veroorzaker van de ziekte. Andere onderzoekers vermoeden, dat de ziekte veroorzaakt wordt door de parasiet: Cryptococcus Cuni Culi, die zich kan vestigen in de alvleesklier, lever en hersenen. Om deze te elimineren heb je frequentiedraad geladen met flerovium nodig. De Bartonella Koehlerae kan ook gevonden worden in de gelachtsorganen, maag en centraal zenuwstelsel. Om deze te elimineren heb je frequentiedraad geladen met californium nodig. Ook 2 spirocheten worden regelmatig gevonden: Kalotermis Banksiae en Borrelia Burgdorferi, gevonden door Dr. Klinghardt. Alle Parkinsonpatiënten die Dr. Klinghardt heeft geholpen in de afgelopen 5 jaar hadden deze bacterie. Een andere schimmel die gevonden is in de Substantia Nigra is de schimmel: Mycoplasma Oxoniensis. Zie de pagina over frequentiedraad, hoe je hier mee om kunt gaan.

Uit baanbrekend onderzoek van de universiteit van Aarhus in Denemarken van 23-6-2015 [3] is verder gebleken dat de ziekte vaak wordt voorafgegaan door een lange periode van obstipatie en dat de ziekte van Parkinson ontstaat doordat parasieten of bacteriën via de maagzenuw in de hersenen terecht komen.

Uit onderzoek door Filip Scheperjans van de universiteit van Helsinki in Finland [5] is gebleken dat bij Parkinsonpatiënten darmbacteriën van de Prevotellaceae-familie gemiddeld 78% lager zijn, dan bij gezonde mensen.

Wat ik zou adviseren


Allereerst even voor de duidelijkheid: Ik ben geen arts, dus de volgende tekst is uitsluitend bedoeld ter overweging. Wanneer iemand bij me zou komen, waarvan ik het vermoeden zou hebben dat die de ziekte van Parkinson zou kunnen hebben:

 1. Ik zou willen weten of zo iemand ontstekingen heeft, bijvoorbeeld een blaasontsteking, SOA, tandvleesontsteking of andere ontsteking. Als dat het geval is dan zou ik aanraden eerst die ontsteking gericht aan te pakken, maar niet met antibiotica, omdat antibiotica als vervelende bijwerking hebben dat ze ook goede darmbacteriën doden.
 2. Ik zou aanraden obstipatieproblemen aan te pakken.
 3. Ik zou een squatty potty aanraden.
 4. Ik zou aanraden amalgaamvullingen te laten vervangen door een bio-energetisch tandarts. Het is belangrijk dat wanneer amalgaamvullingen verwijderd worden dit uiterst zorgvuldig gebeurt.
 5. Ik zou aanraden eventuele WIFI of DECT-apparatuur te vervangen door vaste lijnen of door stralingsarme apparaten van bijvoorbeeld Vitalitools. Electrosmog en straling kunnen namelijk bijdragen aan een verslechtering van iemands gezondheid. Wanneer je WIFI hebt kunt je deze 's nachts uitzetten, zodat je beter slaapt.
 6. Ik zou aanraden de smartmeter te weigeren, of als je deze al geaccepteerd hebt, vragen om hem uit te zetten.
 7. Ik zou willen weten of zo iemand (voedsel)allergieën heeft en als dit niet getest is, dan zou ik voorstellen dit te laten testen. Immers, stel dat je gluten of melkprodukten niet verdraagt en deze toch eet, dan belast je daar je immuunsysteem mee.
 8. Ik zou transformational breath aanraden.
 9. Ik zou PMA-therapie, EMDR, EFT of of familieopstellingen aanraden.
 10. Ik zou zo iemand aanraden om een natuurarts of orthomoleculair arts te zoeken, waar hij/zij vertrouwen in heeft en een neuroloog waar hij/zij vertrouwen in heeft en ik zou hen vragen of ze bereid zijn samen te werken (tegenwoordig is dit lastig, maar samenwerking is belangrijk bij het genezen van ziektes).
 11. Ik zou voorstellen om bloed te laten prikken om te controleren of er sprake is van een tekort aan vitamine B1, B2, B3, B6, B11 en B12, vitamine D, vitamine E, magnesium en selenium. Eventuele tekorten zou ik proberen aan te vullen met supplementen. Ik zou ook supplementen voorschrijven bij lage vitaminewaarden en er naar streven deze nivo's zeker 10-20% boven de onderwaarde te krijgen. Ik besef dat dit moelijk is, immers wanneer er onvoldoende aanmaak van enzymen is door de speekselklieren, alvleesklier en lever, dan worden de voedingssupplementen ook niet zo goed opgenomen.
 12. Ik zou aanraden om cerebrase en eventueel ook chondrase te gebruiken ter ondersteuning van de alvleesklier en lever.
 13. Ik zou aanraden om elke hap voedsel 50 keer te kauwen, om de aanmaak van enzymen door de speekselklieren zo veel mogelijk te stimuleren. Kauw ook op je drinken.
 14. Ik zou oil pulling aanraden om de speekselklieren te ontgiften.
 15. Ik zou een dieet aanraden dat niet verzurend is. En ik zou minder verzurende levensgewoonten aanraden. Zie base zuur totaaloverzicht.
 16. Ik zou de ontlasting en het bloed laten testen op de aanwezigheid van de heliobacter pylori bacterie.
 17. Daarnaast zou ik adviseren om de darmflora te laten onderzoeken. Tegenwoordig kun je vrij simpel je ontlasting laten testen in een laboratorium om vast te stellen of je een goede balans hebt in je darmflora of niet. Dit kun je laten doen bij
  • Pro health, Schoutlaan 4a 6002 EA Weert;
  • MGlab & Advies B.V., Kanaalstraat 13, 8933 AL Leeuwarden; of
  • RP SANITAS HUMANUS, Postbus 38, NL 4493 ZG Kamperland.
  Met behulp van probiotica kun je dan je darmflora gericht ondersteunen waar het nodig is. Ik zou met name geïnteresseerd zijn te zien of er sprake is van een dysbiose, of er sprake is van Candida Albicans overgroei, Thermofilus overgroei en of het gehalte enterococcus-bacteriën op peil is.
 18. Eventuele problemen met de darmflora zou ik voorleggen aan de orthomoleculair of natuurarts en deze problemen zou ik laten aanpakken.
 19. Voedingssupplementen die ik in ieder geval zou aanraden te overwegen zijn:
 20. Voedingssupplementen en mineralen en vitaminen waarvan ik zou aanraden deze aanvullend te proberen zijn:

  Ik zou gaan nadenken of poeptransplantatie door een gezonde zoon/dochter of broer of zus een optie zou kunnen zijn. De darmflora van een gezond familielid zou ik altijd van te voren laten testen om te zien of deze inderdaad gezond is. De ontlasting en het bloed van een gezond familielid moet in ieder geval ook worden getest op de heliobacter pylori bacterie en/of op Candida Albicans overgroei. Ik begrijp, dat er nog veel onderzoek naar poeptransplantatie nodig is, maar het lijkt me zinvol om hierover na te denken. Zie ook deze artikelen:

  Nogmaals, ik ben geen arts, maar wil graag mijn bijdrage geven aan de discussie over wat de ziekte van Parkinson is en hoe je deze mogelijkerwijs zou kunnen genezen.

  Bronnen


  [1] "Amino acid management of Parkinson's disease: a case study", Marty Hinz, Alvin Stein and Thomas Uncini, Download als PDF.

  [2] "The magnesium miracle", Carolyn Dean, 2014, 311 pag..

  [3] "http://www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150623103609.htm", 23 June 2015, Aarhus University.

  [4] "The gut microbiota influences blood-brain barrier permeability in mice", Veorica Braniste and others, 19-11-2014.

  [5] "Bevindt het antwoord op Parkinson zich in onze darmen?", Milena Canzler, 6 september 2015.