Disclaimer

Ik ben geen arts en ik ben geen neuroloog. De informatie over de ziekte van Parkinson op deze website is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Bespreek de informatie, tips en adviezen met je behandelend therapeut of arts. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je met de informatie doet.

Overzicht van therapieën bij de ziekte van Parkinson om te healen en genezing te ondersteunen

De volgende therapieën kunnen heilzaam zijn bij de ziekte van Parkinson:
Acupunctuur

Acupunctuur is een duizenden jaren oude behandelmethode en komt uit de Chinese geneeskunde. De naam is afgeleid van "acus" (naald) en "punctura" (steek of prik). Er bestaat een relatie tussen de huid van het lichaam en de organen, die dieper in het lichaam liggen. Een verkeerd functioneren van een orgaan geeft een reactie in een bepaald huidgebied, omgekeerd is via dit huidgebied het orgaan ook weer te beïnvloeden. Met een orgaan, dat door hetzelfde deel van het ruggenmerg van zenuwprikkels wordt voorzien, bestaat een verbinding, waardoor reacties van een ziek orgaan uitstralende pijn in het betrokken segment kunnen geven. De overgevoeligheid is niet overal gelijk. Er zijn plaatsen die veel gevoeliger zijn dan andere, in deze sterk gevoelige plaatsen komen de van oudsher bekende acupunctuurplekken voor, die gebruikt worden voor de beïnvloeding van het bij dat huidgebied voorkomend orgaan. Het blijkt dat invloed uitgeoefend kan worden via een bepaald huidgebied op een corresponderend orgaan en dat de impuls vanuit het orgaan op de huid omkeerbaar is.

In 2005 ben ik begonnen met acupunctuur bij ORES en dat heb ik gedurende twee jaar wekelijks gedaan. Het heeft mij goed geholpen. Ik ben er mee gestopt, omdat het reizen van Utrecht naar Soest met bus-trein-bus steeds vermoeiender werd. Bij ORES wordt zowel acupunctuur als neuro-acupunctuur toegepast.

Acupunctuur

Ademtherapie

Er bestaan veel verschillende ademtherapieën, zoals de Buteyko-methode, transformational breath, etc. Voor meer informatie, zie ademtherapie.

Ademtherapie

Bachbloesem- en bloesemtherapie

Bloesem-remedies zijn essences, gemaakt van bloesems van wilde planten, struiken, heesters en bomen. Ze worden ingezet om een bepaalde verstoorde gemoedstoestand weer in balans te brengen. Een negatieve levensinstelling of houding naar een positieve ombuigen. Zodra de balans verstoord is, kan dat zich uiten in een bepaald gedrag of ziektebeeld. De remedies kunnen bijvoorbeeld ingezet worden bij boosheid, jaloezie verdriet, uitputting, zorgen, irritatie, pessimisme, ongeduld en “het niet meer zien zitten”. De ontdekker van deze remedies is Dr. Bach (1886-1936), een reguliere, Engelse arts. Nadat hij zichzelf genezen had van een ernstige ziekte, doordat hij intuïtief ontdekte welke geneeskrachtige eigenschappen bepaalde planten bezaten, heeft hij zich helemaal toegelegd op het ontwikkelen van de 38 soorten remedies, zoals ze nu nog steeds gebruikt worden. Zijn idee was: niet de ziekte, maar de zieke behandelen.

Bach heeft zijn bloesems ingedeeld in verschillende hoofdgroepen:

 1. Angst
 2. Onzekerheid
 3. Onvoldoende interesse in het nu
 4. Eenzaamheid
 5. Overgevoelig voor invloeden en denkbeelden
 6. Moedeloosheid en wanhoop
 7. Overbezorgdheid voor het welzijn van anderen
De ontwikkeling van bloesemtherapieën is verder gegaan en tegenwoordig heb je naast de klassieke Bachbloesemtherapieën ook veel andere bloesemtherapieën.

Bachbloesemtherapie

Schoenlappersplant (Bergenia Cordifolia)

Voor de ziekte van Parkinson kan een bloesem van de schoenlappersplant worden gebruikt. Hij wordt gebruikt bij een vorm van de ziekte van Parkinson, met de volgende kenmerken:
 • Wanneer je de behoeften van anderen voorop zet en je eigen behoeften op de tweede plaats (bijvoorbeeld, omdat je dat zo geleerd hebt).
 • Wanneer je meer op de ander gericht bent, dan op jezelf.
 • Wanneer je het gevoel hebt niet mee te tellen, dat je je op de achtergrond moet houden (net als prins Claus).
 • Wanneer je het gevoel hebt, dat jij altijd rekening moet houden met iedereen, maar dat mensen weinig rekening met jou houden.
 • Wanneer je het moeilijk vindt je ruimte in te nemen; het lastig vindt je stem te laten horen.
 • Wanneer je een hoge moraal hebt, jezelf aan hoge standaarden houdt.
 • Bij innerlijke verkramping en/of extreme gespannenheid.
Begin heel voorzichtig met deze remedie. Voor sommige mensen kan hij erg sterk zijn en kan het zelfs nodig zijn te beginnen met het aanbrengen van 1 druppel aan de slaap en deze uitwrijven en dat slechts 2 x per week. Van daaruit kun je dan gaan naar 1 druppel per dag. Uitsluitend uitwendig gebruiken op de binnenkant van je polsen en de zijkant van je gezicht. Deze bloesem activeert de natuurlijke aanmaak van dopamine in de substantia nigra. Hij werkt op je aura en psyche. Oude trauma's kunnen worden aangeraakt. Je kunt het kopen bij www.bloesemwinkel.nl.

Foto: schoenlappersplant (Bergenia Cordifolia)

Schoenlappersplant (Bergenia Cordifolia)

Bioresonantie

Bioresonantie betekent resonantie tussen levende systemen. Het is een therapie, die met elektromagnetische trillingen werkt en als doel heeft het zelfreguleringsvermogen van het lichaam te herstellen. Dit gegeven wordt in de bioresonantietherapie toegepast om op een energetisch niveau (het niveau van trillingen, frequenties) te testen door wat voor stoffen iemand ziek is geworden om vervolgens deze stoffen ook met behulp van bioresonantie te verwijderen. Vanuit de biofysica is bekend, dat alle chemische processen in het lichaam bestuurd worden door elektromagnetische trillingen. Ziekteprocessen beginnen met verkeerde, disharmonische trillingen, die de chemische processen verkeerd aansturen. Bioresonantie behoort tot de holistische geneeskunde. Dit betekent dat naar de gehele mens wordt gekeken en niet alleen naar de symptomen.

Sinds de jaren 70 zijn er diverse apparaten op de markt gekomen die bio-energetische velden kunnen meten, waaronder BICOM, SCIO en het LIFE-system.

Zelf ben ik bij een bioresonantietherapeute geweest, die werkte met het LIFE-system, die een verslag voor me heeft gemaakt van mijn situatie. Daarnaast ben ik 3 keer bij
Ruud Beckrop in Nederhorst den Berg (NH) geweest, die werkt met het SCIO-systeem. Ik vond hem erg goed. Momenteel (februari 2017) ben ik bij een therapeut, die werkt met BICOM. Ik ben onder de indruk van de mogelijkheden van bioresonantie.

Foto: bioresonantie

BICOM bioresonantie apparaat

Brandon Bays' helende reis

In 1992 werd Brandon Bays gediagnosticeerd met een grote tumor. Deze diagnose stimuleerde haar om diep in haar ziel te duiken en haar leven nauwgezet onder de loep te nemen. Zeven weken later was haar tumor helemaal weg. Zonder medicijnen, zonder operatie. Het verhaal van Brandon houdt daar niet op. In de jaren na haar genezing zocht zij een methode waarin haar ervaring zodanig verwerkt was, dat daarmee ook andere mensen een helende reis kunnen maken. Sindsdien heeft zij duizenden mensen kunnen helpen zichzelf te bevrijden van levenslange klachten en emotionele blokkades. Er zijn therapeuten, die je kunnen begeleiden op een helende reis. Het werkt bevrijdend.

Zie Brandon Bays' helende reis.
Foto: Brandon Bays - helende reis

Brandon Bays - de helende reis

Cranio-sacraaltherapie

Bij cranio-sacraaltherapie worden niet de ziektesymptomen op zichzelf behandeld, maar vindt behandeling plaats van de mens als geheel.

Het cranio sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit (dura mater) en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van schedel (cranium) en wervelkolom tot onderaan het heiligbeen (sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich ook het zenuwstelsel. Het ritme van het hersenvocht wordt gecreëerd door een pompsysteem diep binnenin de hersenen. De botten van de schedel zetten uit, vervolgens worden de wervels lichtjes van elkaar geduwd waarna het sacrum naar onder en vervolgens naar binnen roteert. Dit cranio sacrale ritme uit zich als een uitdijende en inkrimpende golf die overal op het lichaam voelbaar is, vergelijkbaar met de beweging van eb en vloed. We kunnen dit ritme beschouwen als de ademhaling van het zenuwstelsel. Dit stelsel regelt de werking van alles wat er in het lichaam gebeurt. Daarmee is het cranio sacrale ritme, naast de ademhaling en de hartslag, de derde primaire levensfunctie van het lichaam.

Tijdens een behandeling van het cranio sacrale systeem kan een "stillpoint" optreden, een korte periode waarbij het ritme vrijwel stil ligt en het denken wordt stopgezet. De energie wordt dan onttrokken aan de hersenen en ingezet voor reparatie van het lichaam. Aangezien cranio sacraal therapie het lichaam uitnodigt weer zo veel mogelijk te gaan functioneren zoals het bedoeld is en het zelfherstellend vermogen stimuleert, is het soort klachten dat behandeld kan worden zeer divers.

Foto: cranio-sacraaltherapie

Cranio-sacraaltherapie

Cupping

Cupping is een therapie waarbij een kop, gemaakt van glas, bamboe of aardewerk, wordt aangebracht op het huidoppervlak. Door de kop kort aan de onderkant te verwarmen ontstaat onderdruk in de kop. Door het vacuüm wordt plaatselijk de doorbloeding van de huis en onderliggende spieren gestimuleerd. Hierdoor worden de afvalstoffen beter afgevoerd en volgt een totale ontspanning. Cupping heeft een enorme dieptewerking. Cupping wordt in China breed toegepast. Afhankelijk van de patiënt wordt het als enige therapie gebruikt of ondersteunend bij acupunctuur.

Cupping is vooral goed te gebruiken bij schouder/nekklachten (stress, spanning), migraine en rugklachten. Na de behandeling is lokaal een rode plek te zien. Dit normale verschijnsel verdwijnt na enkele dagen. Hierna treedt er verbetering in de symptomen op.

Hier een filmpje van Naseer, waarvan geclaimd wordt dat hij genezen is van de ziekte van Parkinson door middel van cupping.

Foto: cupping

Cupping

Danstherapie - Dance for Health

Bewegen is heel belangrijk voor mensen met de ziekte van Parkinson. Dance for health geeft danstherapie speciaal voor mensen met een handicap en/of mensen, die niet meer zo goed kunnen lopen. Dansen op muziek, op een ritme kan naast wandelen een plezierige manier van bewegen zijn.

Laat je inspireren door Rafi Eldor!

Wanneer je van dansen houdt, dan kun je naar deze Youtube-filmpjes kijken ter inspiratie.

Foto: danstherapie - Dance for Health

Danstherapie

Darmspoelingen

In januari 2016 ben ik begonnen met darmspoelingen. Je ligt in een soort kuip terwijl je het ondergaat. Ik voelde me wat ongemakkelijk, maar het is niet pijnlijk. Het apparaat zorgt voor een zachte aanvoer van lauwwarm water. Na de behandeling voelde ik me altijd heel goed. Ik ben dit gaan doen, om de dikke darm zoveel mogelijk te reinigen. Eén van de dingen, die ik heb ontdekt is dat bij mij de transit-tijd (de tijd tussen eten en poepen) te lang is. Deze hoort 1 à 2 dagen te zijn, maar deze is bij mij 4 à 5 dagen. Ik dacht dat als je ontlasting er goed uit zag dat dat betekende dat het met je dikke darm goed zat. Inmiddels besef ik dat een goede transit-tijd belangrijk is. Ik ben 4 keer geweest en nu gaat het goed.

Ik raad je aan naar een erkend therapeut te gaan. Ik kan Colon Welness in Houten aanraden.
Foto: darmspoeling van de dikke darm

De dikke darm wordt schoongemaakt
tijdens een darmspoeling

Foto: Angel of water

Angel of water, waar je in ligt
tijdens een darmspoeling

Emotional Freedom Techniques (EFT)

Deze techniek wordt toegepast om o.a. trauma’s, fobieën, lichamelijk of psychosomatische klachten (hoofdpijn, migraine, rugpijn,) en verslavingen te behandelen. Het doel van de techniek is desensitisatie, de emotionele lading van herinneringen en lichamelijke pijnen wordt geneutraliseerd.


Emotional Freedom Techniques (EFT)

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro.


Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

Familieopstellingen van Bert Hellinger

De familieopstellingen van de Duitse therapeut Bert Hellinger helpen om inzicht te krijgen in de plek die we in onze familie innemen. Veel persoonlijke problemen, relatieproblemen en levensvragen vinden hun wortels in zogenaamde verstrikkingen in het familiesysteem.


Familieopstellingen van Bert Hellinger

Feldenkraistherapie

Van 2008 t/m 2011 en van september 2015 tot januari 2016 heb ik Feldenkraisles gehad. De Feldenkrais Methode gaat uit van de basisgedachte dat lichaam en geest één zijn. Er is dus niet sprake van enerzijds het lichaam en anderzijds de geest die elkaar beïnvloeden, maar van een ondeelbaarheid. Verandering kun je dan ook vanuit verschillende invalshoeken bereiken en elke verandering is meteen een verandering in het geheel. Moshe Feldenkrais vond de lichamelijke invalshoek de meest praktische, omdat veranderingen daar het gemakkelijkste op te merken zijn en zodoende bewust te maken zijn. Het voelen, waarnemen en denken, de andere invalshoeken, worden steeds als ingrediënten in zijn bewegingslessen gebruikt. Je kunt Feldenkraisles krijgen in een groep, waardoor je makkelijker leert bewegen of je kunt 1 op 1 begeleiding krijgen van een Feldenkraistherapeut, bijvoorbeeld wanneer je je enkel hebt gebroken en het gips er net af is en je weer ontspannen wilt leren lopen. De Feldenkrais Methode heeft me geholpen mijn fijne motoriek te verbeteren. Zie ook dit artikel: "Feldenkrais Method Exercise Promising for Parkinson's".

Wanneer je ook Feldenkraistherapie wilt kan ik je Tjitske de Boer in Utrecht aanraden.
Ze heeft me al heel vaak goed geholpen.

Foto: Feldenkraistherapie groepsles

Feldenkraistherapie groepsles

Foto: Feldenkraistherapie individuele begeleiding

Feldenkraistherapie individuele begeleiding

Fotonentherapie

Het lichaam heeft licht nodig om vitaal en energiek te blijven. Bij fotonentherapie wordt gebruik gemaakt van een infrarode fotonenbundel. De golflenge van deze bundel ondersteunt het zelfherstellend vermogen van het lichaam en het immuunsysteem. Fotonentherapie kan goed ingezet worden bij alle processen waarbij het lichaam bezig is te herstellen: infectie, ontsteking, wondgenezing. Het zorgt voor een verbetering van de eiwitsynthese, verhoging van de leucocytenactiviteit en verbetering van de afweer door de witte bloedcellen. Fotonentherapie helpt bij de ziekte van Parkinson en kent geen bijwerkingen. De behandelingen duren 25 tot 50 minuten en kunnen het best 1 tot 2 keer per week worden gegeven. Behandelingen worden vergoed, wanneer je een aanvullende verzkering hebt. Het kan in combinatie met andere therapieën gedaan worden. Patiënten met een pacemaker, zwangeren en patiënten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan, wordt fotonentherapie afgeraden.
Foto: fotonentherapie

Fotonentherapie

Fysiotherapie

Ook heb ik jarenlang fysiotherapie gehad, om te leren op een betere manier te lopen, uit bed te stappen, uit een stoel op te staan, enz. Hier heb ik in het begin veel aan gehad, maar toen ik al die trucjes kende, had fysiotherapie mij niet zoveel meer te bieden.

Foto: fysiotherapie

Fysiotherapie

Fythotherapie of fytotherapie

Fytotherapie of behandeling met planten wordt ook wel kruidengeneeskunde of kruidenleer genoemd, is het behandelen van gezondheidsklachten en ziekten met plantaardige middelen waarvan men een medicinaal effect veronderstelt. Veel fytotherapeutische kennis is gebaseerd op eeuwenlang verzamelde empirische kennis, maar zeker in de laatste decennia wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van kruiden. Veel plantaardige kruiden zijn veilig in het gebruik, hebben weinig of geen bijwerkingen en zijn effectief. Deze middelen worden niet door de grote farmaceutische bedrijven op de markt gezet, omdat het alleenrecht op verkoop niet kan worden geclaimd. De farmaceutische industrie kan geen geld verdienen aan deze middelen.

Het is heel jammer dat fytotherapeutica in het algemeen niet worden vergoed door verzekeraars en nog gezien worden als voedingssupplement.

Foto: fythotherapie

Fythotherapie

Guashatherapie

Bij de behandeling wordt een speciale guasha olie op de huid gebracht. De olie gebruikt men enerzijds als bescherming, dat de huid niet beschadigd en anderzijds in verband met de bestandsdelen. Deze guasha olie bestaat namelijk uit diverse Chinese kruiden. Elk kruid heeft zijn eigen werking (ontspanning, ontgifting, warmte enz.) Je kunt niet zomaar een willekeurige olie gaan gebruiken, omdat andere oliën bestanddelen kunnen bevatten waarop reacties in het lichaam kunnen ontstaan. Op de plaats waarop de olie is aangebracht begint de therapeut dan met een schraper te "schrapen". De huid wordt hierdoor rood en op de plaatsen waar blokkaden (afvalstoffen) zijn, verschijnen "bloeduitstortingen" (sha) in de huid (niet op de huid) variërend van diep rood tot paars. Aan de kleur van de sha kan men zien of het een recente- of een chronische stagnering is. Hoe donkerder de vlek, hoe chronischer. De kleur kan variëren van licht rood tot donkerrood, maar ook blauw, paars en zelfs zwart. Meestal verdwijnen de rode vlekken volledig binnen 3 tot 7 dagen.

Guasha helpt mij. Zie ook dit YouTube filmpje.

Ik kan Carien Huijzer in Driebergen van harte aanbevelen. Zij geeft les over guasha en behandelingen.

Foto: guasha

Guashatherapie

Healing, aurahealing en healing op afstand

In essentie is healing een 'hallo' geven aan jou als wezen, aan je essentie-energie, wat en hoe jij je leven leeft, in dit lichaam, nu. Een 'hallo' zonder voorwaarden, oordeel of ideeën hoe jij iets wel of niet zou moeten doen of zijn. Een healing vindt plaats op basis van wat jouw wezen of jouw ziel aangeeft dat je nodig hebt. Een healing geeft balans, sterkt aan, ondersteunt, ruimt op en maakt ruimte voor nieuwe energie.

Ik geef al jaren healingen, zowel in mijn praktijk in Utrecht als ook op afstand. Door mijn eigen ervaring met de ziekte van Parkinson kan ik tijdens een healing specifiek aandacht geven aan thema's die vaak samenhangen met de ziekte, zoals angst, boosheid, het steeds weer zoeken naar balans tussen jezelf en de ander, depressiviteit, etc. Voor meer informatie zie healing, aurahealing en healing op afstand.


Healing, aurahealing en
healing op afstand

Holistisch pulsen

Holistisch pulsen is een bijzondere, diep doorwerkende vorm van massage. Het lichaam wordt, gekleed liggend op een tafel, op afwisselende plekken in een pulserende wiegbeweging gebracht. Soms zijn deze bewegingen klein en subtiel, dan weer krachtiger en vitaliserend. Het werkt zeer ontspannend.

Ik kan Hans Verink in Utrecht van harte aanbevelen.

Foto: Holistisch pulsen

Holistisch pulsen

Homeopathie

Homeopathie is ontdekt door Dr. Samuel Hahnemann (1755-1824) en is een geneeskunst waarbij het zelfherstellend vermogen van de mens op natuurlijke wijze wordt gestimuleerd. Homeopathie is gericht op genezing.

Homeopathische geneesmiddelen geven het lichaam een prikkel tot zelfherstel. Ze bestaat uit het geven van een sterk verdund en krachtig geactiveerd geneesmiddel aan de patiënt. Wanneer dezelfde stof in grote hoeveelheden wordt toegediend, is ze soms giftig en roept ze dezelfde symptomen op, die behoren bij de klacht die behandeld wordt. Homeopatische middelen hebben geen bijwerkingen.

Voor symptomen van de ziekte van Parkinson wordt regelmatig bilzekruid voorgeschreven door homeopathisch therapeuten en artsen wat vaak een verbetering te zien geeft. Aangezien de ziekte van Parkinson vele gezichten heeft is er niet één homeopathisch wondermiddel. Het inzetten van homeopathie leidt vaak wel tot langzame klachtenvermindering, maar meestal niet tot volledige genezing.


Homeopathie

Jin Shin Jyutsu

Jin Shin Jyutsu is een duizenden jaren oude kunst om de levensenergie te harmoniseren en energieblokkades in het lichaam op te heffen. De Japanse meester Jiro Murai heeft in het begin van de 20e eeuw deze kennis verzameld en toegankelijk gemaakt. Mary Burmeister heeft deze kennis over de wereld verspreid. Er is een hele simpele Jin Shin Jyutsu oefening voor de ziekte van Parkinson. Ook de zelfhulp 13 stroom van Jin Shin Jyutsu helpt goed bij mij bij spanning en stress. Voor meer informatie over Jin Shin Jyutsu.

Ik kan Carien Huijzer in Driebergen van harte aanbevelen. Zij geeft les over Jin Shin Jyutsu en behandelingen.

Foto: De 26 energiesloten van Jin Shin Jyutsu

De 26 energiesloten van Jin Shin Jyutsu

Massage

Ik probeer me ongeveer een keer per maand te laten masseren. Dit brengt mij veel ontspanning.

Ik kan Artha Delneij in Utrecht van harte aanbevelen.

Foto: massage

Massage

Matrix Regeneratie Therapie (MRT)

Het is een behandeling om de matrix (zacht bindweefsel) in uw lichaam te ontgiften. Als de matrix is schoongemaakt kan uw eigen afweersysteem weer beter gaan werken en kunnen behandelingen beter aanslaan. De matrix is het grondsysteem van ons lichaam, waarin ongeveer 80% van al onze cellen zit. Het is het zachte bindweefsel gelegen rond en tussen onze organen en onder de huid. De vloeistof in onze matrix circuleert door ons gehele lichaam. Hierin vindt aan- en afvoer plaats van voedings- en afvalstoffen tussen de cellen, bloedvaten en lymfe. Hier eindigen ook de zenuwuiteinden en komen de hormonen uit de bloedbaan terecht voordat ze de cellen van het doel-orgaan bereiken. Tevens zit hier een belangrijk onderdeel van onze afweer, waardoor mede onze gezondheid wordt bepaald.

Afvalproducten van de celstofwisseling, resten van ziekteverwekkers en toxische stoffen uit onze voeding en het milieu, zorgen in de matrix voor verslakking. Hierdoor komt het nogal eens voor dat mensen niet meer op natuurlijke behandelingen reageren. De Matrix Regeneratie Therapie (MRT) maakt deze belastende stoffen uit de matrix los, zodat het lichaam ze kan afvoeren.

Het MRT-apparaat werkt op drie niveaus gelijktijdig, te weten:

 • Door de onderdruk in het weefsel (die door de zuigmassage wordt opgewekt) wordt bloed vanuit de bloedbaan door de wand van de capillairen in de matrix gezogen. Dit geeft een lokale activering van het immuunsysteem. Via deze prikkel, kunnen de hier opgeslagen afvalproducten (slakken) via het lymfesysteem worden afgevoerd.
 • Bioresonantie Therapie; De energetische informatie van de “slakken” en toxines worden met de zuigmassage ook naar boven gehaald. In het bioresonantie apparaat wordt deze informatie gewijzigd en teruggestuurd naar de patiënt. Dit geeft ook een sterke prikkel op het immuunsysteem.
 • Gelijkstroombehandeling; Tussen een elektrode op de buik en een rolelektrode op de rug wordt een zwakstroom (1 Volt) in het lichaam gebracht. Hierdoor wordt elektrische lading van het zieke weefsel omgepoold. Deze polariteitsverandering heeft ook een positieve invloed op de matrix.

Ofschoon de MRT in de eerste plaats op de rug wordt uitgevoerd, worden via de reflexzones ook de inwendige organen beïnvloed. Ziekten die positief kunnen worden beïnvloed met Matrix Reganeratie Therapie zijn o.a. reumatische ziekten, chronische ontstekingen, astma, CARA, allergieën, gewrichtsproblemen, klachten van het bewegingsapparaat en de ziekte van Parkinson.

Na de behandeling kun je je wat loom voelen of wat spierpijn, nekklachten of hoofdpijn krijgen. Sterkere uitscheidingsreacties zijn ook mogelijk. Sommige mensen voelen zich na de behandeling wat neerslachtig. Daarnaast kunnen bestaande klachten tijdelijk erger worden. Door veel te drinken kunt u deze klachten deels voorkomen. De rode strepen op uw huid trekken in enkele dagen weg als een blauwe plek.

Foto: MRT

Matrix Regeneratie Therapie (MRT)

Mesologie

Mesologie is een vorm van geneeskunde waarin regulier medische kennis op effectieve wijze geïntegreerd wordt met kennis uit de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG), de Ayurveda (de Traditionele Indiase Geneeskunde ), de Orthomoleculaire Geneeskunde, de Homeopathie en de Electro Fysiologische Diagnostiek (EFD). Ieder mens is anders, ieder mens is uniek. De kunst is de balans te vinden en in je persoonlijke evenwicht te functioneren. Dat is de kracht die vrijwel iedere ziekte overwint, de kracht vanuit jezelf. Voeding, beweging, ontspanning spelen vanzelfsprekend een belangrijke rol, maar ook hier gaat het om de individuele benadering. Afhankelijk van je type, je bouw, je werk, je hobby’s, je geschiedenis dient de voeding op je afgestemd te zijn. Niet iedereen kan alles verteren, het maagdarmkanaal is uniek, net als het DNA of de darmflora. Mesologie helpt je op weg de voor jou persoonlijk juiste voeding te vinden. Mesologie brengt het functioneren in kaart, waardoor je eigen evenwicht duidelijker wordt.

Ik kan Anneke van Winden, mesologe in de Bilt aanraden.

Foto: mesologie

Mesologie

Muziektherapie

Muziektherapie is een methodische vorm van hulpverlening waarbij muzikale middelen binnen een therapeutische relatie gehanteerd worden om verandering, ontwikkeling, stabilisatie of acceptatie te bewerkstelligen op emotioneel, gedragsmatig, cognitief, sociaal of lichamelijk gebied. De meest basale delen van ons hersenstelsel werken op basale pulsen. Deze vertonen grote overeenkomsten met de puls van muziek. Muziek heeft naast puls en ritme nog een belangrijke neurologische eigenschap, het activeert gelijktijdig veel verschillende delen van ons brein. Daarnaast blijkt het maken van muziek de plasticiteit van de hersenen doorlopend te stimuleren.

Behandeling door een muziektherapeut richt zich in hoofdzaak op het terugdringen van problemen of stoornissen (veranderingsgericht). De behandeling kan echter ook bijdragen aan het stimuleren van de mogelijkheden of vaardigheden die een cliënt heeft (ontwikkelingsgericht). In een aantal behandelsituaties wordt als doel gesteld de achteruitgang in de problematiek van de cliënt tegen te gaan of zijn lijden te verlichten (stabilisatiegericht of palliatieve zorg gericht op de kwaliteit van leven). Leren om te gaan met verliezen of beperkingen en het opdoen van copingstrategieën kunnen ook een doelstelling voor muziektherapie zijn (acceptatie of copingvaardigheden gericht). Alle vier processen kunnen betrekking hebben op emotionele, gedragsmatige, cognitieve, sociale of lichamelijke verschijnselen. In muziektherapie vindt een vertaling plaats van de rol die muziek in ons leven speelt naar de hulpverlening. De therapie kan bestaan uit het bespelen van muziekinstrumenten met behulp van bestaande muziek of al improviserend, het gebruiken van de stem, het bewegen op muziek en/of het luisteren naar muziek. Voor muziektherapie is het niet nodig dat je een instrument kunt bespelen.

Muziektherapie helpt bij het herstel van lichamelijke, gevoels- en geestelijke klachten zoals verstarring, hyperventilatie, pijn, overbeweeglijkheid, maar ook bij angst, boosheid, woede, agressie, het verlies van identiteit, zelfrespect en zelfvertrouwen en het gevoel van eenzaamheid en verlatenheid. Het kan mensen leren omgaan met hun beperking. Muziektherapie besteedt aandacht aan ademhaling, houding en beweging, alsmede aan interactie en communicatie tussen persoon en omgeving.

Een aantal zorgverzekeraars vergoedt muziektherapie onder het aanvullend pakket. Soms wordt er om een verwijsbrief of indicatie van uw (huis)arts of behandelaar gevraagd. Op de website van de www.zorgwijzer.nl  vind je een lijst van verzekeraars die de vaktherapie of muziektherapie vergoeden.

Voor meer informatie kun je kijken op de website van de Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie of je kunt dit boek lezen, wat ik van harte kan aanbevelen: Oliver Sacks - Musicofilia


Muziektherapie

Neuraaltherapie

Neuraaltherapie is een behandelwijze die erop gericht is via het vegetatieve of onwillekeurige zenuwstelsel de regulatie in het lichaam te herstellen en blokkades op te heffen. Dit gebeurt met injecties met procaïne of een ander kortwerkend plaatselijk verdovend middel. De procaïne ondersteunt de genezende kracht van het menselijk lichaam en ruimt blokkades uit de weg die bijvoorbeeld door littekens kunnen ontstaan. Neuraaltherapie valt onder te verdelen in segmenttherapie en stoorveldtherapie. Bij segmenttherapie wordt er rechtstreeks in het zieke gebied ingespoten, of in de reflexzone (rond het zieke weefsel). Bij stoorveldtherapie wordt een stoorveld uitgeschakeld dat buiten het zieke segment ligt, maar er toch invloed op heeft.

Inmiddels heb ik op 28-02-2017 voor de eerste keer neuraaltherapie gehad, middels 4 kleine injecties in mijn keel en 7 in mijn buik. Eerst werd ik door emoties overmand, maar dat klaarde snel op, waarna ik 3 dagen erg moe was. Wat het lange termijn effect is, laat ik nog weten.

Voor meer informatie kun je kijken op de website van de NVNR of je kunt deze 2 boeken bekijken:


Neuraaltherapie

Neuro-acupunctuur

Neuro-acupunctuur is een vorm van acupunctuur die specifiek ingezet wordt bij de behandeling van neurologische ziekten en chronische pijn. Het verzamelen van verschillende acupunctuurtechnieken maakt het mogelijk om neurologische stoornissen beter te behandelen. Een van de belangrijkste onderdelen hiervan is schedelacupunctuur (hoofdacupunctuur). Het maakt geen gebruik van traditionele acupunctuurpunten op de schedel, maar werkt met een aantal zones op het hoofd die corresponderen met de diverse functionele regionen in de hersenen.

Neuro-acupunctuur wordt vaak ingezet bij:
 • Pijn (algemeen)
 • Chronische pijn
 • Aangezichtspijn
 • Posttraumatische dystrofie
 • Multipele Sclerose (MS)
 • Beroerte (CVA, stroke)
 • Ziekte van Parkinson
 • Verslaving (roken e.d.)
Zie ook dit artikel van IOCOB over neuroacupunctuur.


neuro-acupunctuur

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)

NLP is een methodiek voor training, coaching en communicatieverbetering. Neuro verwijst naar de interactie tussen de zintuigelijke waarnemingen (zintuigen) en ons neurale systeem (centrale zenuwstelsel en de mind). Linguïstisch verwijst naar de taal en andere non-verbale communicatie systemen, die wij gebruiken om onze denkpatronen (onze gedachten en onze werkelijkheid) betekenis te geven. Programmeren verwijst naar het ontdekken van onze automatische denk- en gedragspatronen en het vermogen om ze te veranderen.


Neurolinguïstisch Programmeren (NLP)

Osteopathie

Behandeling met osteopathie van de ziekte van Parkinson vindt plaats onder andere in de schedelbasis, om daar de transmissie van de gnostische zenuwen beter te maken en ook aan de benen [1] en [2]. Een osteopaat, die zich verder heeft ontwikkeld en kennis heeft genomen van de symptomen van de ziekte van Parkinson, kan een verbetering in je gezondheidstoestand bewerkstelligen. Dit geldt echter, voor zo ver ik weet, niet voor alle osteopaten. Vraag er naar als je een afspraak maakt.

Zie ook: Praktijk Balkbrug en Praktijk Maarten van Heemskerk in Haarlem.

Foto: osteopathie

Osteopathie

Poeptherapie

Over poeptherapie of fecale therapie heb ik een pagina gemaakt met daarop alle links naar andere websites, die ik heb kunnen vinden.

Foto: poeptherapie

Poeptherapie

Progressive Mental Alignment (PMA)

Progressive Mental Alignment is een techniek ontwikkeld door Joop Korthuis, waarmee neurofysiologische stoorzenders, ook wel "bad clusters" genoemd verwijderd worden. Bad clusters veroorzaken psychosomatische klachten en zijn de oorzaak van remmingen en angsten die een groot deel van ons gedrag bepalen. PMA is een zeer bewuste en directe benadering waarbij deze verkeerd opgeborgen ervaringen terug worden gebracht in de bewuste herinnering, zodat ze kunnen worden verwerkt. In dit
Youtube filmpje over PMA wordt uitgelegd hoe het werkt.


Progressive Mental Alignment

Qigong therapie

Qi gong lijkt op tai chi en is een bewegingsvorm, die uit China komt zie qi gong. Er bestaat ook een therapievorm, die ook qi gong heet, waarbij een therapeut de meridianen in het lichaam behandelt. Dit kan heel heilzaam zijn. In China wordt het veel gedaan.
Foto: qi gong therapie

Qi gong therapie

Reading, aurareading en reading op afstand

Tijdens een reading wordt je energie gelezen en beschreven. Ik vertel over de verschillende aspecten van je energie, zoals je aura en chakra's en wat het betekent. Het doel van een reading is meer inzicht in jezelf en je vragen te krijgen. Ik kan je energie lezen en je kunt informatie krijgen over de actuele stand van zaken en de diepere oorzaak van eventuele problemen.

Ik geef al jaren readingen, zowel in mijn praktijk in Utrecht als ook op afstand. Door mijn eigen ervaring met de ziekte van Parkinson kan ik tijdens een reading specifiek aandacht geven aan thema's die vaak samenhangen met de ziekte, zoals angst, boosheid, het steeds weer zoeken naar balans tussen jezelf en de ander, depressiviteit, etc. Voor meer informatie zie reading, aurareading en reading op afstand.

Foto: reading

Reading, aurareading en
reading op afstand

Shiatsu

Shiatsu betekent: "druk geven met de vingers", "shi"=vinger en "atsu"=druk. Shiatsu lijkt op massage met je kleren aan. Veel mensen met de ziekte van Parkinson hebben baat bij shiatsu omdat het ontspant en tegelijkertijd je levensenergie bevordert. Shiatsu is een methode die helpt blokkades in je energiebanen op te heffen. De Shiatsu-therapeut gebruikt geen apparaten maar geeft alleen druk met de vingers, handen en handpalmen. Tijdens de behandeling ligt de cliënt op een futon (Japanse matras). Met een zachte en intense aanraking stimuleert of ontspant de therapeut de geblokkeerde of gestreste meridianen. Op die manier wordt de energiecirculatie bevorderd. Shiatsu zorgt voor soepeler spieren en diepere ontspanning. Niet alleen het lichaam wordt zo behandeld, maar het heeft ook een verfrissende werking op de geest. Ideaal voor mensen met de ziekte van Parkinson, die ervaren dat de energie niet optimaal in het lichaam stroomt.
Foto: shiatsu

Shiatsu

Bronnen


[1] "Parkinson is te beïnvloeden met osteopathie - deel 1", Erna Ekkelkamp, december 2009, Download als PDF.

[2] "Parkinson is te beïnvloeden met osteopathie - deel 2", Erna Ekkelkamp, december 2009, Download als PDF.