Disclaimer

Ik ben geen arts en ik ben geen neuroloog. De informatie over de ziekte van Parkinson op deze website is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Bespreek de informatie, tips en adviezen met je behandelend therapeut of arts. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je met de informatie doet.


Vitaminen en de ziekte van Parkinson

Hoe ontstaat een vitaminetekort?

Een vitaminetekort ontstaat over langere tijd door onvoldoende inname van vitaminerijke voeding, onvoldoende opname van vitaminen in het spijsverteringskanaal of door overgebruik van bepaalde vitaminen door het lichaam, zoals bijvoorbeeld bij stress. Voedingsmiddelenfabrikanten en de Gezondheidsraad beweren dat wanneer je maar gevarieerd eet je geen vitaminegebrek zult hebben. Hier ben ik het niet mee eens.

Volgens het Zwitserse bedrijf Geigly, is uit onderzoek gebleken dat tussen 1985 en 2002 er 73% minder calcium in broccoli zit, 71% minder magnesium in wortels en 87% minder vitamine C in aardbeien. Dr. Ronald Davies, van de Universiteit van Texas, vergeleek gegevens over essentiële voedingsstoffen in groenten en fruit uit 1950 en 1999. Hij constateerde een afname van 6% in eiwitten en 38% in vitamine B2. Daarnaast waren de hoeveelheden calcium, fosfor en ijzer lager. Groenten en fruit bevatten steeds minder vitaminen door monocultuur en het injecteren van mest in de bodem waardoor deze verarmt. Een heel ander probleem is dat groente en fruit natuurlijk duurder zijn als ze groter en zwaarder zijn, waardoor boeren proberen ze koste wat het kost groter en zwaarder te maken. Het resultaat ervan is dat ze vol water zitten, en in verhouding dus relatief minder voedingsstoffen bevatten. Biologische groenten en fruit bevatten meer vitaminen dan groente en fruit van monocultuur.

Wanneer je je voeding niet lang genoeg kauwt, dan komt deze minder goed voorbereid in het spijsverteringskanaal, waardoor vitaminen en andere bouwstoffen minder goed worden opgenomen. Het gebruik van medicijnen kan ook de opname van bepaalde vitaminen verhinderen. Metformine bijvoorbeeld, een medicijn dat wordt voorgeschreven bij beginnende diabetes, heeft als bijwerking, dat het de opname van vitamine B12 verhindert.

Langdurige stress kan ervoor zorgen dat bepaalde vitaminen sneller opgebruikt worden.

Foto: vitamine-tekort

Vitaminetekort

Vitaminesupplementen bij de ziekte van Parkinson

ADH = Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Wanneer je meerdere vitamine B voedingssupplementen gebruikt, slik die dan samen. Dat versterkt de opname. Let op, wanneer je een vitamine B-complex preparaat gebruikt, dat daar niet te veel B6 in zit. Te veel vitamine B6 is schadelijk voor je gezondheid en zeker wanneer je de ziekte van Parkinson hebt, dan moet je hier extra op letten. Neem vitamine B-supplementen niet in bij het avondeten, omdat ze het inslapen kunnen verhinderen [1] pag. 268.

Vitamine Bh = inositol

Inositol stimuleert de werking van de darmen en ontgift je lichaam. Bovendien helpt het om te ontspannen en bij slaapproblemen. Ik gebruik af en toe inositol van NOW foods vanaf juli 2015. Je kunt de capsule eventueel ook openmaken en oplossen in water. Het smaakt een beetje zoetig. Vitamine Bh zit met name veel in aardappelen, boterbonen, groene erwten, kikkererwten, rijst en sojabonen [5] pag. 362.

Foto: inositol

Vitamine Bh = inositol

Vitamine B1 = thiamine

ADH = 1,4 mg. Vitamine B1 bevordert gezonde zenuwen en stimuleert de aanmaak van dopamine in de epifyse. Het speelt een belangrijke rol in de stofwisseling van de grote hersenen. Een tekort aan vitamine B1 wordt veroorzaakt door een teveel aan cadmium. Te veel vitamine B1 vormt zelden een probleem, omdat een eventueel overschot met de urine wordt uitgescheiden. Ik gebruik af en toe Vitamine B1-tabletten van Orthica. Vitamine B1 zit met name veel in eierdooiers, gedroogde erwten, gierst, kastanjes, sesamzaad, sojabonen en zonnebloempitten [2] pag. 154-155, [3] pag. 307 en [4] pag. 42-43.

Vitamine B1

Vitamine B2 = riboflavine

ADH = 1,2-1,6 mg. Uit onderzoek door de Universiteit van Utrecht is gebleken dat met name een tekort aan vitamine B2 veel voorkomt bij mensen, die de ziekte van Parkinson hebben. Vitamine B2 is belangrijk voor de normale groei en instandhouding van het weefsel. Het speelt ook een rol bij de zuurstofvoorziening van het oog, is goed voor het gezichtsvermogen en voorkomt vermoeide ogen. Kloofjes aan de mondhoeken kunnen een indicatie zijn van een vitamine B2-tekort. Overdosering is vrijwel onmogelijk. Ik gebruik af en toe Vitamine B2-tabletten van Orthica.

Vitamine B2 zit met name veel in amandelen, avocado's, boerenkool, broccoli, champignons, groene erwten, groene thee, eieren, gierst, kastanjes, kelp, rode peper, peterselie, pompoen, volkoren rijst, sesamzaad, shiitake, sojabonen, vis en walnoten [2] pag. 144-145, [4] pag. 44-45 en [5] pag. 409-410.

Foto: vitamine B2

Vitamine B2

Vitamine B3 = niacine

ADH= 13 - 17 mg. Deze vitamine kan depressie verlichten en is noodzakelijk voor een gezond zenuwstelsel. Raadpleeg uw arts wanneer je B3 wilt gebruiken en bloedverdunners gebruikt. Overdosering komt nauwelijks voor. Ik gebruik af en toe Vitamine B3-capsules van CellCare. Wanneer je er voor het eerst vitamine B3 gaat gebruiken, let dan op dat je een zogenaamd flush free preparaat koopt, omdat je wanneer je gewoon vitamine B3 gaat gebruiken dan kan dat als bijwerking hebben, dat je er een soort opvlieger van krijgt, die ongeveer een half uur tot een uur duurt.

Vitamine B3 zit met name in amandelen, avocado's, bananen, boekweit, champignons, dadels, gierst, kelp, pinda's, pompoen, rode peper, rijst, sesamzaad, sojabonen, vis en zonnebloempitten [2] pag. 132-133 en 333, [4] pag. 74-75 en [5] pag. 193-194.

Neem een vitamine B3-preparaat niet samen in met Madopar, Carbidopa of Sinemet, omdat de werking van zowel de Parkinson-medicatie als de opname van het vitamine B3-preparaat vermindert [9].

Foto: vitamine B2

Vitamine B3

Vitamine B6 = pyridoxine

ADH = 1,3-1,7 mcg. Vitamine B6 verbetert de stemming bij depressie, vermindert nachtelijke spierkrampen en zorgt voor gezonde zenuwen.

Mensen die het medicijn levodopa (L-dopa) gebruiken zonder het bijbehorende carbidopa, zoals bijvoorbeeld Madopar mogen geen vitamine B6-supplementen gebruiken. Mensen, die MAO-remmers gebruiken kunnen een lagere vitamine B6-waarde hebben [10]. Overdosering van vitamine B6 is schadelijk!.

Vitamine B6 zit in avocado's, bananen, bloemkool, bruine bonen, cashewnoten, eieren, forel, groene erwten, haring, heilbot, kastanjes, kikkererwten, lever, mais, pinda's, prei, rozijnen, rundvlees, sesamzaad, tonijn, vlierbessen, walnoten, zalm en zonnebloempitten [2] pag. 333 en [4] pag. 46-47 en [5] pag. 285-286.

Foto: vitamine B6

Vitamine B6

Magnesium en vitamine B6 gecombineerd

Vitamine B6 en magnesium zorgen samen voor de aanmaak van dopamine, dus zorg dat je hier genoeg van binnenkrijgt via je dagelijkse voeding [6]. Overdosering van vitamine B6 is schadelijk.

Vitamine B11 = foliumzuur

ADH = 200-300 mcg. Depressieve mensen hebben vaak een tekort aan foliumzuur. Vitamine B11 helpt mee bloedarmoede te bestrijden. De dosering is 200 mcg per dag. Overdosering komt vrijwel niet voor.

Vitamine B11 zit met name veel in asperges, groene bladgroenten, bonen, broccoli, citroenen, dadels, druiven, volkoren granen en sinaasappelsap [2] pag. 83, [4] pag. 69-70, [5] pag. 356 en [11].

Vitamine B12 = cobalamine

ADH = 2,4 mcg. Vitamine B12 stimuleert de aanmaak van dopamine in de epifyse. Vitamine B12 helpt depressie verlichten en gaat zenuwpijn tegen. Een overschot wordt via de urine uitgescheiden. Bij een chronisch tekort aan vitamine B12 is het zinvol de ontlasting en het bloed te laten testen op de Heliobacter pylori bacterie. Een chronisch vitamine B12 tekort kan ontstaan door een palladium vergiftiging. Palladium wordt gebruikt in kronen op kiezen in je mond. Van 1991 tot april 2015 heb ik mezelf maandelijks een injectie gegeven met vitamine B12 op voorschrift van de huisarts. Vanaf mei 2015 gebruik ik vitamine B12-tabletten van SanaCore. Ik vind dat prettiger en ik denk dat mijn lichaam dat ook fijner vindt, omdat:
  • ik had na de injectie altijd eerst een zeer hoge hoeveelheid B12 in mijn bloed, wat gedurende de maand dan steeds lager werd, maar dit is eigenlijk heel onnatuurlijk;
  • het voelde altijd als agressie wanneer ik de naald er in zette en ik wil graag liefdevol met mijn lichaam omgaan, voor zover mogelijk.

Vitamine B12 zit met name veel in eieren, natto, nori, spirulina, tempeh en zalm [3] pag. 447, [4] pag. 48-49 en [12].

Vitamine B12

Vitamine C = ascorbinezuur

ADH = 60 mg. Wetenschappelijk onderzoek heeft vastgesteld dat kunstmatige vitamine C die in vitaminepillen wordt gestopt en wordt toegevoegd aan allerlei dranken geen bescherming biedt voor het DNA. Het is eerder andersom, want door een hoog percentage vitamine C, ook al is het de chemische niet-werkzame variant, zal het lichaam eerder geneigd zijn om de natuurlijke vitamine C uit voeding zoals de sinaasappel onverrichte zake afvoeren naar de blaas. In feite heeft het toevoegen van kunstmatige vitamine C een averechts effect op de gezondheid en is het heel bijzonder dat dit wordt toegestaan.

Vitamine C stimuleert de aanmaak van dopamine in de epifyse. Vitamine C versterkt het immuunsysteem, helpt wonden genezen, het verhoogt de werking van medicijnen voor de behandeling van infectie aan de urinewegen. Neem vitamine C-supplementen niet in bij het avondeten, omdat ze het inslapen kunnen verhinderen. Een overschot aan vitamine C komt zelden voor en kan alleen ontstaan bij het innemen van een hoge dosis uit voedingssupplementen. Dan ontstaat er diarree. Kies altijd een vitamine C-supplement zonder suiker en een die zo natuurlijk mogelijk is, bijvoorbeeld die van Royal Green.

Neem vitamine C-tabletten nooit samen in met MMS.

Vitamine C zit met name veel in aardbeien, bessen, bladgroenten, bloemkool, boerenkool, broccoli, citrusvruchten, cranberries, kiwi, rode paprika en peterselie [2] pag. 172-173 en [3] pag. 285 en [4] pag. 56-57.

Vitamine C

Vitamine D = calciferol, ergosterol, cholecalciferol

Vitamine D zorgt voor gezonde botten en versterkt het immuunstelsel. Uit onderzoek door de Universiteit van Utrecht is gebleken dat met name een tekort aan vitamine D veel voorkomt bij mensen, die de ziekte van Parkinson hebben [7] en [8]. Vitamine D wordt gevormd onder invloed van zonlicht, daarom wordt aanbevolen dagelijks minimaal 30 minuten naar buiten te gaan.

Vitamine D zit in ei, levertraan en zalm [2] pag. 174-175 en [4] pag. 63-64, en er zit heel veel vitamine D in shitake paddestoelen. Wanneer je regelmatig een shitake in je eten verwerkt en veel buiten bent, zou je genoeg vitamine D moeten hebben.

Vitamine D

Vitamine E = tocoferol

Uit een Nederlands onderzoek onder ruim 5300 mensen van 55 tot 95 jaar is gebleken, dat degenen, die meer vitamine E gebruikten minder snel de ziekte van Parkinson kregen. Dit wordt als bewijs gezien van de beschermende rol van deze anti-oxidante vitamine. Vitamine E beschermt de celwanden, het versterkt het immuunstelsel en helpt bij de opname van seleen en vitamine K. Helpt beenkrampen verlichten. Het zou kunnen zijn, dat het ook de progressie van de ziekte van Parkinson vertraagt. Ik gebruik vitamine E van Bonusan.

Neem een vitamine E-supplement niet samen in met een ijzer-supplement, maar zorg dat daar minstens 8 uur tussen zit.

In broccoli, eieren, groene erwten, havermout, pinda's, pindakaas, plantaardige oliën, raapstelen, selderij, sojaolie, sperziebonen, tarwekiemen, tarwekiemolie, volle melk, witte bonen, zilvervliesrijst en zonnebloemolie zit veel vitamine E [2] pag. 176-177, [4] pag. 65-67 en [5] pag. 58.

Foto: vitamine E, pinda's

Vitamine E

Vitamine K2 = menachinon of menaquinon

Een defect in het Pink1-gen kan leiden tot de ziekte van Parkinson. Helaas is het nog niet mogelijk met een test vast te stellen of iemand dit defecte gen heeft [13], [14] en [15]. Wanneer je deze mutatie hebt kan vitamine K2 helpen om de klachten te verminderen. Een laag vitamine K2 gehalte in de vaatwand is daarnaast een ernstige risicofactor is voor sterfte aan hart-en vaatziekten. Het risico is net zo groot als het risico op hart- en vaatziekten veroorzaakt door roken [16]. Vitamine K2 bevordert de flexibiliteit van bloedvaten [17]. Capsules van 180 mcg worden verkocht door Springfield en Vitals. Ik gebruikte vitamine K2 van Springfield, wat ik kocht bij de Roode Roos. Een dosering van tenminste 150 mcg wordt meestal geadviseerd. Aangeraden wordt een vitamine K2-capsule in te nemen bij een vetbevattende maaltijd met ruim water. Vitamine K2 komt veel voor in natto (MK-7); vlees en eieren (MK-4); (gefermenteerde) zuivelproducten zoals kaas en yoghurt (MK-8 en MK-9).
Foto: natto

Natto bevat veel vitamine K2

Bronnen


[1] "Gezond met voedingssupplementen", Dr. Gert E. Schuitemaker, 2013, 305 pag..

[2] "Gids voor vitaminen, mineralen en kruiden, veilig en gezond gebruik van voedingssuplementen" van Reader's Digest, 2001.
Op pag. 332-333 staat een overzicht met aanbevolen supplementen bij de ziekte van Parkinson.

[3] "Vitaminen en mineralen, spiegels van de ziel, deel 1", Truus Hartsink en André Schaap, 2000.

[4] "Het groot vitaminenboek", Earl Mindell, 1985..

[5] "Vitaminen en mineralen, spiegels van de ziel, deel 2", Truus Hartsink en André Schaap, 2000.

[6] "Magnesiumcitraat met vitamine B6", www.bonusan.nl.

[7] "Vitamine D bij Parkinson", orthomoleculaire bibliotheek, www.ortho.nl

[8] "Vitamine D bij Parkinson", www.iocob.nl.

[9] "Niacine", Natura Foundation, Download als PDF.

[10] "Vitamine B6", Natura Foundation, Download als PDF.

[11] "Foliumzuur", Natura Foundation, Download als PDF.

[12] "Vitamine B12", Natura Foundation, Download als PDF.

[13] "Nieuwe behandeling voor parkinson onderweg", www.eoswetenschap.eu.

[14] "Radio Een Vandaag 2 april 2014 - Genetic screening", 2 april 2014, www.breininbeeld.org.

[15] "Vlaamse doorbraak kan leiden tot volledig nieuwe benadering Parkinson-onderzoek", 20 maart 2014, www.vib.be.

[16] "Vitamine K2 en hart- en vaatziekten ", 26 februari 2015, www.vitamine-info.nl.

[17] "Vitamine K2 verbetert de flexibiliteit van de bloedvaten", Springfield Nutrience, Download als PDF.