Disclaimer

Ik ben geen arts en ik ben geen neuroloog. De informatie over de ziekte van Parkinson op deze website is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Bespreek de informatie, tips en adviezen met je behandelend therapeut of arts. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je met de informatie doet.


David Perlmutter - het glutengevaar - boekbeschrijving, dieet en opmerkingen


Boek: David Perlmutter - het glutengevaar

David Perlmutter - het glutengevaar, 2013, 272 blz.

Samenvatting

Je brein, dat ben je zelf. Hoe houd je je hersenen gezond? Hoe houd je je denkvermogen en je emotionele stabiliteit in stand? Het glutengevaar gaat over het baanbrekend hersenonderzoek van de Amerikaanse neuroloog dr. David Perlmutter. Hij heeft het wetenschappelijk bewijs gevonden dat granen, koolhydraten en suiker gevaarlijk zijn. Eigenlijk alle voedsel dat gluten bevat. Gluten zetten namelijk bepaalde hersencellen in werking die daardoor ontstoken raken en zo het eigen brein aanvallen: een soort auto-immuunreactie. Zijn advies is daarom: eet geen brood, pasta of suiker meer. Binnen dertig dagen zijn dan je hersenen gezond. Iedereen met een breingerelateerd probleem (bijvoorbeeld slapeloosheid, ADHD, vergeetachtigheid, migraine, depressie) heeft baat bij een glutenvrij leven.

Zie ook: http://www.greenmedinfo.com/blog/grain-damages-human-brain


David Perlmutter - het glutengevaar - dieet


• = toegestaan
• = toegestaan met mate: in kleine hoeveelheden één keer per dag, maar beter nog hooguit één of twee keer per week
• = verboden

Bonen en linzen

Groene boontjes, sperzieboontjes, tuinbonen, yamboon, bonen, erwten, linzen, sojaburgers, sojayoghurt.

Dranken

Amandelmelk, gefilterd of gezuiverd (bron)water, max. 1 glas (rode) wijn per dag.

E-nummers

E-nummers, die verwijzen naar niet-natuurlijke stoffen.

Fruit

Avocado's, citroenen, kokosnoten, limoenen, olijven, bessen, en een klein beetje per keer: abrikozen, ananas, mango's, meloen, papaja's en pruimen.

Granen

Amaranth, boekweit, gierst, quinoa, rijst, sorghum, teff, granen, die gluten bevatten, haver, havermout en mais

Groenten

Alfalfa, artisjokken, asperges, aubergine, bladgroenten, bloemkool, boerenkool, bosuitjes, broccoli, champignons, courgette, gember, kalebas, komkommer, knoflook, knolraap, kool, paksoi, paprika, pompoen, prei, radijs, selderij, sla, snijbiet, spinazie, spruitjes, tomaat, uien, venkel, waterkers, yamboon, zuurkool, aardappels, mais, pastinaak en wortelen..

Kruiden

Geelwortel, gember, kurkuma, peterselie, verse kruiden, chutney en ketchup.

Melkprodukten

Boter van grasgevoerde dieren, geklaarde boter (ghi), kaas, koemelk, room, en een klein beetje per keer: hütttenkäse, kefir, yoghurt, blauwe kaas.

Noten, pitten en zaden

Amandelmelk, chiazaad, lijnzaad, noten, notenboter, pompoenpitten, sesamzaad, waterkastanjes en zonnebloempitten.

Oliën

Kokosnootolie, kokosnootvet, extra virgine olijfolie, sesamolie, tarwekiemolie, pindaolie, zonnebloemolie.

Vis

Forel, goudmakreel, garnalen, haring, ijskabeljauw, krab, kreeft, mosselen, oesters sardientjes, schelpdieren, tandbaars, weekdieren, wilde vis, zalm en gekweekte vis.

Vlees en eieren

Eieren, vlees van grazende dieren, wild, vlees van dieren die geen gras gegeten hebben en/of niet buiten zijn geweest.

Overige

Tamari, chocola met minstens 70% cacao, stevia, chutney, ketchup.

Mijn opmerkingen

  1. Dit lijkt me een dieet dat helpt bij Candida Albicans;
  2. Het eten van veel vlees kan darmontstekingen veroorzaken: artikel over darmflora op www.ortho.nl;
  3. artikel over vlees eten op www.vitamor.com. Volgens mij hoef je helemaal geen vlees te eten om gezond te kunnen zijn;
  4. Over het eten van eieren zijn de meningen verdeeld. Er zijn bronnen die zeggen dat het kan leiden tot een hoog cholesterol, andere bronnen zeggen, dat het juist goed is voor je cholesterol. Persoonlijk ben ik het eens met de macrobiotiek, die zegt dat je het eigenlijk niet echt nodig hebt, maar ik eet zelf ook af en toe een zachtgekookt ei.
  5. Het eten van veel schelpdieren is volgens mij ook geen goed idee;
  6. Drink niet meer dan 1/2 glas rode wijn per dag, omdat er in wijn veel suiker zit. Drink uitsluitend biologische wijn;
  7. Melkprodukten heb je ook niet nodig;
  8. Een mens heeft aan 350 gram eiwitten per week genoeg.