Disclaimer

Ik ben geen arts en ik ben geen neuroloog. De informatie over de ziekte van Parkinson op deze website is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Bespreek de informatie, tips en adviezen met je behandelend therapeut of arts. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je met de informatie doet.


Mijn algemene voedingsadviezen


Zelf kook ik het meest volgens macrobiotische en veganistische principes. Dit betekent voor mij dat mijn eten lekker, gevarieerd en gezond moet zijn. Ik geloof dat je dat moet eten wat je lichaam nodig heeft. Voor recepten kun je kijken in mijn kookboek.

Als eerst raad ik je aan volgens de schijf van 5 te eten en drinken. water drinken Eet/drink dagelijks:

 • groenten en fruit;
 • granen (liefst glutenvrij);
 • vis, bonen, linzen, toufu, seitan of tempeh;
 • olie;
 • minimaal 2 liter water.
Eet gevarieerd, eet niet te veel, neem de tijd om te eten en kauw je eten goed (liefst 50x per hap). Eet biologische groenten, omdat
 • ze lekkerder zijn;
 • meer vitaminen bevatten;
 • de helft minder zware metalen bevatten;
 • geen pesticiden, minder stikstof en 80% minder nitrieten bevatten.

Ik eet zelden vlees, omdat je hier niet veel van nodig hebt, moeilijk verteerbaar en omdat het slecht is voor het milieu. Wanneer ik vlees koop, koop ik dat bij een biologische slager. De dieren krijgen in de intensieve veehouderij vandaag de dag antibiotica toegediend en hormonen om sneller te groeien en dat krijgt de consument dan ook binnen. De dieren hebben daarnaast weinig ruimte, zo weinig ruimte dat ze gestresst raken. Deze stress leidt tot het ophopen van afvalstoffen in de kip, die je dan ook weer eet.

bloemkool versus plofkip

Bovendien, wanneer iedereen 25% minder vlees zou eten dan nu het geval is, dan is er geen broeikaseffect. Zie ook het bericht op happynews.nl.

Wanneer je minder vlees gaat eten en wanneer je stopt met het eten van melkprodukten en ook geen vis wilt eten, dan is het nodig om zeewier te gaan eten, zoals kombu, wakame, nori, arame en hiziki. Vooral in kombu zit probiotische vitamine B12, die er voor zorgt dat je zelf B12 kunt aanmaken. Kook minstens 3 keer per week, maar beter nog bijna elke dag een stukje kombu mee.

IJs en koude dranken belasten je nieren en vertragen de werking van de spijsvertering.

Neem geen fruit bij of na een maaltijd. Eet fruit het liefst een half uur voor de maaltijd.

In bieten, spinazie, rabarber en cacao zit oxaalzuur. Oxaalzuur bindt zich in het lichaam met metaalionen, zoals calcium, waarmee het oxalaten vormt die de keel en nieren kunnen irriteren. Sommige nierstenen bestaan voor het grootste gedeelte uit oxalaten. Langdurige of herhaalde blootstelling aan oxaalzuur kan schade aan de nieren toebrengen. Bovendien zorgt oxaalzuur, doordat het calcium opneemt, voor botontkalking en osteoporose. Wanneer je toch bieten, spinazie, rabarber of cacao wilt eten, combineer dit dan met calciumrijk eten, zoals hiziki, wakame, kombu of arame zeewier of sesamzaad, amandelen, hazelnoten of zonnebloempitten.

Gebruik weinig zout. zoutEen beetje zout heb je nodig, maar wanneer je te veel zout gebruikt, dan kun je daar een hoge bloeddruk door krijgen. Tafelzout wordt diep in de aarde onder hoge druk gevormd en bevat harde kristallen, gebruik liever zeezout. Let op: Waddenzout is GEEN zeezout!.

Gebruik geen magnetron bij de bereiding van voedsel. Je kunt zelf het volgende experiment uitvoeren. Neem 2 identieke planten, de een geef je water uit de kraan, de ander water dat 1 minuut in de magnetron is verhit en dat je daarna hebt laten afkoelen. De plant die je water geeft uit de magnetron zal waarschijnlijk binnen een week dood zijn. Bedenk hierbij dat mensen voor een groot deel uit water bestaan. Warm voedsel altijd op in een pan.

Ik eet vis niet samen met nitraatrijke groenten, zoals andijvie, bleekselderij, Chinese kool, kervel, koolrabi, paksoi, postelein, raapkool, raapstelen, radijs, rammenas, rode bieten, selderij, alle soorten sla, spinazie, spitskool, venkel of waterkers. Dit voorkomt de vorming van mogelijk kankerverwekkende nitrosamines in het lichaam. Je kunt vis het best samen eten met asperges, bloemkool, broccoli, doperwten, knolselderij, komkommer, koolraap, prei, rode kool, savooienkool, schorseneren, snijbonen, sperziebonen, spruiten, tuinbonen, uien, witlof, witte kool of wortelen. Bron: het Voedingscentrum.

Kies voor biologische vis, omdat gekweekte vissen vaak ziek zijn door onnatuurlijk leefomstandigheden, gebruik van pesticiden en antibiotica en gevoerd mogen worden met slachtafval. Bron: "Waarom is het beter biologische vis te eten?" .

Ik eet geen tarwe.

Ik koop meestal onbespoten groenten. Daarnaast probeer ik te eten naar de seizoenen, oftewel ik eet die groenten die op dit moment lokaal verbouwd worden.

Ik vind het belangrijk om gevarieerd te eten. Je kunt eventuele vitaminetekorten niet aanvullen, door ineens heel veel van hetzelfde te gaan eten.

Wanneer je Levodopa bevattende medicijnen gebruikt, zoals Madopar, Carbidopa of Sinemet, eet dan pas na minimaal 1 uur onderstaande voedingsmiddelen: vlees, vis, kip, ei, melkproducten, sojaproducten, glutenhoudende granen (tarwe, rogge, gerst, spelt) en producten hiervan. Wacht minimaal 2 uur na het eten van bovenstaande producten, voordat je je Levodopa bevattende medicijnen inneemt.

Dr. Terry Wahls had ernstig MS en had een rolstoel nodig. Zij heeft zichzelf genezen met het volgende dieet, dat bestaat uit biologische groenten, grasgevoerd vlees of biologische vis en zeewier.

 • 375 gram gekookte of rauwe groene groenten per dag (andijvie, boerenkool, broccoli, sla, spinazie, tuinkers, waterkers)
 • 375 gram gekleurde groenten of fruit per dag (abrikozen, bietjes, bosbessen, perziken, sinaasappels, wortels)
 • 375 gram zwavelhoudende groenten per dag (champignons, daikon (=rettich), alle soorten kool, knoflook, oesterzwammen, radijs, shitake, uien)
 • grasgevoerd vlees (geen varkensvlees, maar wel biologische kip, wild, biologisch orgaanvlees, etc.) of biologische vis
 • zeewier (ao nori, arame, dulse, hiziki, kombu, nori, wakame) Je hebt jood nodig om zware metalen en andere toxische stoffen uit je lichaam af te voeren en er zit veel jood in zeewier.
 • glutenvrij graan (boekweit, gierst, mais, quinoa, rijst)
Zij raadt ook aan om veel te bewegen en dagelijks te mediteren.

Ik wil niet dogmatisch zijn en geloof niet in absolute waarheden. Wat voor de een goed is, is voor de ander slecht. En ja, ik wijk zelf ook wel eens van mijn principes af. Ik hoef het van mezelf niet perfect te doen, waarmee ik ruimte voor mezelf maak. En jij? Jij mag het helemaal op je eigen manier doen.