Disclaimer

Ik ben geen arts en ik ben geen neuroloog. De informatie over de ziekte van Parkinson op deze website is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Bespreek de informatie, tips en adviezen met je behandelend therapeut of arts. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je met de informatie doet.


Superfoods, supervoeding voor mensen met de ziekte van ParkinsonVoor recepten kun je kijken in mijn kookboek.

De volgende superfoods kunnen heilzaam zijn bij de ziekte van Parkinson:

Aardbeien, bessen, bramen en frambozen

Aardbeien, frambozen en bessen [1] worden door de medische wetenschap als zeer gezond beschouwd. Recent onderzoek toont aan dat de flavonoïden die overvloedig aanwezig zijn in bessen de risico’s op de ziekte van Parkinson kunnen doen afnemen. Die flavonoïden voorkomen ontstekingen die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de ziekte van Parkinson [1].

Foto: aardbeien

Aardbeien, bramen
en frambozen

Bosbessen

Blauwe (bos)bessen bevatten een zeer hoog gehalte aan anthocyaninen, welke een anti-oxiderende werking hebben. Hierdoor worden bepaalde schadelijke stoffen, vrije - radicalen, geneutraliseerd. Dit is zeer nuttig voor het menselijke immuunsysteem ter voorkoming van bepaalde soorten van kanker, waaronder darmkanker. Het is een bron van anti-oxidanten die bescherming geeft tegen afbraak van hersencellen.

Foto: bosbessen

Bosbessen

Brandnetel

Brandnetels bevatten veel magnesium (860 mg per 100 gram). Brandnetels worden gebruikt om galstenen en nierstenen zacht te maken, zodat ze afgevoerd kunnen worden [42] pag. 232. Je kunt van brandnetels thee zetten, of ze mee vijzelen in gomasio met brandnetel.

Foto: brandnetel

Brandnetel

Broccolikiemen

Onderzoekers van de John Hopkins Universiteit hebben gevonden en daarmee bewezen dat broccoli en broccolispruiten indien gegeten bij muizen een stof sulforaphane aanmaken die de bacterie doodt die verantwoordelijk is voor het ontstaan van maagkanker [2]. Gekiemde broccoli remt significant de groei van de heliobacter pylori bacterie en vermindert de maagproblemen die de bacterie veroorzaakt, aldus dr. Akinori Yanaka uit Japan. De broccolikiemen waren twee tot drie dagen oud en bevatten de meeste sulforafaanglucosinolaat, te weten 250 mg per 100 gram [3]. Broccolispruiten bevatten tot wel 30 keer meer sulforafaan dan oudere broccoli planten. Vele studies tonen aan dat sulforafaan gebruikt kan worden als een antibioticum tegen de heliobacter pylori bacterie en om resistente stammen van de heliobacter pylori bacterie uit te roeien [4].

Foto: broccolikiemen

Broccolikiemen

Chia zaad

Chiazaad bevat omega 3 en werkt ontstekingsremmend, maar gebruik er niet te veel van [5].

Foto: chiazaad

Chiazaad

Chili peper

Het gebruik van onder meer chili pepers kan waarschijnlijk de ziekte van Parkinson helpen voorkomen [6].

Foto: chili peper

Chili pepers

Chlorella

Chlorella is een groene eencellige alg. Naast het feit dat Chlorella het lichaam in bijna al haar voedingsbehoeften voorziet heeft chlorella een aantal opmerkelijk eigenschappen die je gezondheid positief kunnen beinvloeden. Chlorella stimuleert bijvoorbeeld de aanmaak van T-cellen in het bloed (actief tegen virussen en kanker) en kan als dagelijkse detox worden gebruikt vanwege haar ontgiftende eigenschappen. Chlorella heeft bewezen buitengewoon effectief te zijn in het ontgiften van het lichaam en zelfs zware doses van toxinen of giftige stoffen worden verwijderd.

Chlorella
 • is een vegetarische bron van vitamine B12;
 • geeft energie;
 • werkt herstellend voor de lever;
 • stimuleert de groei van een gezonde darmflora
 • helpt bij het verwijderen van zware metalen, waaronder kwik uit het lichaam;
 • werkt bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend [7], [8] en [44].

Chlorella

Fenegriek

Fenegriek bevat veel mineralen, versterkt het immuunsysteem en wordt ingezet bij spijsverteringsproblemen. Het is heerlijk bij gekookte worteltjes. Je kunt er ook samen met venkelzaad en evt. anijszaad thee van trekken [9], [10] en [11].

Foto: fenegriek

Fenegriek

Geelwortel, kurkuma of curcuma

Kurkuma of geelwortel werkt waarschijnlijk goed tegen de symptomen van de ziekte van Parkinson. Het heeft een antioxidante werking en fungeert als ontstekingsremmer. Kurkuma beschermt de lever en kan helpen de heliobacter pylori bacterie te doden. Uit onderzoek is gebleken, dat de Heliobacter pylori bacterie een rol kan spelen bij het veroorzaken van de ziekte van Parkinson. Geelwortel of kurkuma wordt voornamelijk gebruikt als:
 • Verlichter van verkoudheid;
 • Natuurlijke pijnstiller;
 • Antioxidant: tegengaan van 'vrije radicalen';
 • Antiseptisch middel bij (brand)wonden en blauwe plekken;
 • Ontstekingsremmer;
 • Verbeteraar van mentale functies;
 • Verlaagt het cholesterol;
 • Verbetert verteringssysteem; en
 • Verbetert leverfuncties.
Gebruik geen kurkuma als je galstenen hebt [12] pag. 116-117 en [13].

Foto: verse geelwortel / kurkuma

Verse kurkuma

Foto: gedroogde geelwortel / kurkuma

Gedroogde kurkuma

Gember

Gember heeft een positief effect op de spijsvertering, is maagversterkend en werkt ontstekingsremmend [14]. Gember doet het lichaam sneller zweten en zweten is gezond [15]. Duitse onderzoekers zagen dat er een stof door de huid wordt uitgescheiden dat schimmels en bacteriën bestrijdt [15] en [43].

Foto: gember

Gember

Gojibessen

De gojibes is bijzonder rijk aan polysachariden, die het immuunsysteem versterken en de weerstand verhogen. Door de aanwezigheid van aminozuren wordt het functioneren van de witte bloedlichaampjes gestimuleerd, waardoor virussen minder kans hebben om het lichaam binnen te dringen. Goji bessen bevatten:
 • 18 soorten aminozuren;
 • 8 essentiële aminozuren waaronder isoleucine en tryptofaan;
 • 21 mineralen waaronder zink, ijzer, koper, calcium, germanium, selenium en fosfor;
 • Carotenoiden, inclusief bètacaroteen in een hogere dosering als wortelen;
 • Vitamine C in zeer hoge dosering;
 • Vitamine B1, B2, B6, en vitamine E;
 • Beta-sisterol (een ontstekingsremmer);
 • Linolzuur (goed voor hart en bloedvaten).
Je kunt een klein handje gojibessen zo eten of mixen met noten of in de muesli doen [39].

Foto: gojibessen

Gojibessen

Granaatappel

Uit een Britse laboratoriumstudie blijkt dat bioactieve stoffen uit granaatappel wellicht goed werkzaam kunnen zijn bij de ziekte van Parkinson. Het gaat dan om punicalagines, die zich direct onder de schil van een granaatappel bevinden. Deze stof blijkt bij ratten ontstekingen in specifieke hersencellen te remmen. Het is niet duidelijk echter hoeveel van deze stof gebruikt moeten worden om een substantieel positief resultaat te bewerkstelligen [38]. Granaatappels bevatten ook ellaginezuur, pelargoonzuur, rhodium, rubidium en tridecaanzuur. Ellaginezuur fungeert als een antioxidant, die het lichaam beschermt door het bestrijden van de oxidatieve stress, die cellulaire degeneratie en schade kan veroorzaken. Ellaginezuur zit veel in rood fruit en helpt het herstel van de huid. Behalve deze stoffen die je nodig hebt, bevatten ze ook kwik, wat de meeste mensen niet nodig hebben.

Foto: granaatappel

Granaatappel

Groene thee of bancha thee

Groene thee bevat het antioxidant polyfenol EGCG (epigallocatechinegallaat). De meest bekende toepassingen van groene thee zijn:
 • antioxidante werking, 'vangt' vrije radicalen;
 • positief effect op het functioneren van het spijsverteringskanaal;
 • verhoging immuniteit en weerstand;
 • verlaging cholesterolgehalte, een gunstige werking op de bloedplaatjes en verlaging van de bloeddruk;
 • bloedsuikerverlagende werking [17].

In Azië wordt groene thee als volgt gezet: breng koud water aan de kook, laat het enige minuten afkoelen en schenk het dan pas op de theebladeren. Zo komt de smaak beter tot zijn recht [12] pag. 96-97, [18] en [19].

Foto: groene thee blad

Groene thee

Foto: groene thee

Groene thee

Guldenroedethee

Guldenroedethee ondersteunt een goede blaas- en nierfunctie, verbetert de conditie van het tandvlees en ondersteunt de reiniging van gal en lever [20]. Het werkt bovendien ontstekingsremmend [20] en [21].

Foto: guldenroedethee

Guldenroedethee

Hennepzaadolie of hennepolie

Hennepolie wordt geperst uit het zaad van de hennepplant. In hennepolie zitten aminozuren, mineralen, sporenelementen en vitaminen zoals ijzer, magnesium, calcium, fosfor, vitamine E, alanine, arginine, asparginezuur, histidine, isoleucine, leucine, methionine, phenylalanine en proline. Lijnzaadolie en ook vette vis bevat veel essentiële vetzuren, alleen weer niet zo veel als hennepolie.
Foto: hennepolie

Hennepolie

Kaneel

Bij de ziekte van Parkinson is het bekend dat er in de hersenen een duidelijke afname is van belangrijke proteïne's, die hersencellen beschermen tegen oxidatieve stress en celdood. Uit een studie blijkt dat kaneel de afname van deze belangrijke proteïne's kan tegengaan [40] en [45].

Foto: kaneel

Kaneel

Kliswortel

Kliswortel bevat veel magnesium (537 mg magnesium per 100 gram). Kliswortel kan kleine nierstenen helpen bij het verlaten van het lichaam. Het is een uitstekend middel om het bloed te reinigen en het helpt de lever te ontgiften [42] pag. 230.

Foto: kliswortel

Kliswortel

Knoflook

Knoflook remt ontstekingen, versterkt het afweersysteem en bestrijdt schimmelinfecties. Het heeft ook antioxidante eigenschappen en werkt bevorderend bij wondgenezing [12] pag. 110-111. De meest bekende medicinale toepassingen van knoflook zijn [23]:
 • Antibacteriële, antivirale en antischimmel werking;
 • Vermindering van de klontering van bloedplaatjes en verlaging van het cholesterolgehalte;
 • Regulering van de bloedsuikerspiegel.
 • Vertraging van de ontwikkeling van aderverkalking;
 • Voorkomen van hart- en vaatziekten, het verminderen van aderverkalking en voor de vaatverwijdende effecten;
 • Als een behandeling voor wormen in het darmkanaal en andere darmparasieten, zowel mondeling ingenomen als via een zetpil;
 • Een behandeling tegen luchtweginfecties (vooral bij longproblemen), spijsverteringsstoornissen en schimmelinfecties zoals spruw;
 • Uitwendig, het uitgeperste sap is een uitstekend antisepticum voor de behandeling van wonden;
 • Het behandelen van verkoudheid, heesheid en hoest.
Kiemende knoflook bevat daarbij nog meer anti-oxidanten dan niet-kiemende knoflook [41] en [46].

Foto: knoflook

Knoflook

Kruidnagel

Kruidnagel is rijk aan eugenol, een etherische olie, die werkt tegen bacteriële infecties, maar ook tegen schimmelinfecties. Daarnaast is het rijk aan de flavonoïden kaempferol en rhamnetine. Deze stoffen helpen mee om de ontstekingsremmende eigenschappen van eugenol te vergroten. De kruidnagel bevat:
 • Vitamine C
 • Vitamine K
 • Calcium
 • Magnesium
 • Mangaan

Foto: kruidnagel

Kruidnagelen

Kuzu of kudzu

Kuzu of kudzu is een bindmiddel om sausjes mee te binden en wordt onder meer gebruikt om de bloedstroom naar het hoofd te verhogen [24]. Kuzu is ook erg goed voor je darmen, het werkt zuiverend en is anti-bacterieel [25].

Foto: kuzu

Kuzu

Lijnzaad en lijnzaadolie

Omega 3-vetzuren uit lijnzaadolie kunnen de zenuwen voeden, waardoor het dopaminegehalte kan stijgen. Het kan ontstekingen remmen en verlicht obstipatie. Bij het gebruik van lijnzaad(olie) is nog de volgende kanttekening te plaatsen: Er zijn aanwijzingen (maar deskundigen verschillen hierover van mening) dat een te hoge inname van alfa linoleenzuur het risico op prostaatkanker verhoogt. Het Voedingscentrum neemt het zekere voor het onzekere en stelt een limiet van 1 eetlepel lijnzaadolie per dag. Ook zou je met een te hoge inname van (hele of gebroken) lijnzaadjes teveel van het giftige cyanide binnenkrijgen. Het advies is om ze beperkt en tijdelijk (dus niet dagelijks) te gebruiken, met een hoeveelheid van 15 tot 45 gram zaadjes per keer. Gebruik lijnzaadolie uitsluitend koud in bijvoorbeeld salades. Je kunt er niet in bakken. Lijnzaadolie bederft snel. Controleer daarom de houdbaarheidsdatum. Bewaar lijnzaadolie in het donker.

Foto: lijnzaad

Lijnzaad

Mariadistelthee

Mariadistel(thee) beschermt de lever tegen gif, waaronder medicijnen. Mariadistel helpt een tekort aan glutathion te voorkomen. Mensen met de ziekte van Parkinson hebben vaak een tekort aan glutathion. Onderzoeken hebben aangetoond dat mariadistel de glutathionconcentratie tot zelfs 35% kan verhogen. Het is verder een krachtige anti-oxidant. Meest voorkomende toepassingen van Mariadistel [37]:
 • Leverziekten (cirrose, geelzucht, hepatitis);
 • Aandoeningen aan de galblaas;
 • Vergiftiging;
 • Ziekte van Graves (aandoening die de schildklier aantast);
 • Antioxidant;
 • Beschermt lever tegen gifstoffen.

Foto: mariadistelthee

Mariadistelthee

Paardebloem thee en paardebloemblaadjes

Paardebloemthee helpt tegen een hoge bloeddruk en en het helpt bij het ontgiften van de nieren en de galblaas. Paardebloemblaadjes kun je gebruiken in salades [42] pag. 231.

Foto: paardebloemthee

Paardebloemthee

Pau d'Arco thee

Pau d'Arco thee helpt om oude ontlasting los te maken en Candida los te krijgen en het werkt als een sterk anti-schimmel middel. Kook de thee gedurende 20 minuten en drink niet meer dan een kop per dag [27]. Pau d'Arco thee ondersteunt het immuunsysteem [28] en [47].

Foto: Pau d'Arcothee

Pau d'Arcothee

Rozemarijn

Rozemarijn stimuleert de gal-, lever- en nierfunctie, waardoor het helpt bij de afvoer van afvalstoffen. Bovendien remt rozemarijn ontstekingen [48].

Foto: rozemarijn

Rozemarijn

Spirulina

Spirulina is een vegetarische bron van vitamine B12 [29]. Spirulina kan helpen bij [30]:
 • Ontstekingen;
 • Verbetering van hart en bloedvaten;
 • Verbetering van verteringssystemen;
 • Verstevigen van het immuunsysteem;
 • Onderdrukken van virussen.
Vegetariërs lopen meer risico op een tekort aan ijzer, calcium, vitamine B12 en zink. Spirulina supplementen zouden hun dieet erg verrijken [31].

Foto: spirulina

Spirulina

Tuinbonen

Tuinbonen (Vicia faba) zijn een zeer rijke natuurlijke bron van L-Dopa. Een portie van 100 gram tuinbonen levert circa 250 mg L-Dopa [32]. N.B. Je kunt niet ineens je medicatie vervangen door een portie tuinbonen, omdat L-Dopa uit medicijnen meestal veel sneller wordt opgenomen dan uit tuinbonen [32]. Bovendien wordt dopamine uit voedsel bij mensen met de ziekte van Parkinson slecht door de darmen opgenomen. De medicatie bevat benserazide wat de opname van de L-Dopa bevordert.

Foto: tuinbonen

Tuinbonen

Valeriaan

Valeriaan bevordert een goede nachtrust, het verlicht stress en onrust en helpt bij spijsverteringsklachten. Het brengt het lichaam en de hersenen tot rust, zodat de slaap vanzelf komt. Het helpt het gladde spierweefsel in het spijsverteringskanaal te ontspannen, waardoor het ook heilzaam kan zijn bij het prikkelbare darmsyndroom en darmdivertikels. Het helpt ook wanneer je wilt stoppen met roken, omdat het nervositeit en spanning, die door de ontwenning van nicotine wordt veroorzaakt, vermindert. Tegenwoordig gebruiken mensen valeriaan ook tegen depressies, milde tremoren, epilepsie, ADHD en het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Valeriaan wordt gebruikt voor spier- en gewrichtspijnen en sommige vrouwen gebruiken valeriaan, zelfs voor menstruatiepijn en symptomen die geassocieerd met de menopauze, zoals opvliegers en angst. De meest voorkomende toepassingen van valeriaan zijn [30]:
 • Wordt gebruikt tegen slaapstoornissen;
 • Werkt licht kalmerend als u angstig of gespannen bent;
 • Spier kalmerend;
 • Vermindert fysieke symptomen, zoals hartkloppingen, maagpijn en beven.
Valeriaan is niet verslavend [12] pag. 156-157 en [26].

Foto: valeriaan

Valeriaan

Vette vis

Omega 3-vetzuren uit vette vis, zoals makreel, zalm of zoute haring kunnen de zenuwen voeden, waardoor het dopaminegehalte kan stijgen. Omega 3-vetzuren remmen ontstekingen. Aangeraden wordt om 2 keer per week vette vis te eten [33].

Eet vis niet samen met nitraatrijke groenten, zoals andijvie, bleekselderij, Chinese kool, kervel, koolrabi, paksoi, postelein, raapkool, raapstelen, radijs, rammenas, rode bieten, selderij, alle soorten sla, spinazie, spitskool, venkel of waterkers. Dit voorkomt de vorming van mogelijk kankerverwekkende nitrosamines in het lichaam. Je kunt vis het best samen eten met asperges, bloemkool, broccoli, doperwten, knolselderij, komkommer, koolraap, prei, rode kool, savooienkool, schorseneren, snijbonen, sperziebonen, spruiten, tuinbonen, uien, witlof, witte kool of wortelen [34].

Foto: vette vis

Vette vis

Zoethoutwortelthee

Zouthoutwortel bevat antivirale en antioxidante ingrediënten helpt het maagslijmvlies herstellen. [12] pag. 290-291 en 295. De meest bekende medicinale gebruiksvormen van zoethout zijn [35]:
 • gastritis (maagontsteking);
 • aandoeningen van de bovenste luchtwegen;
 • behandeling van maagzweren; en
 • als antioxidant.

Foto: Zoethoutwortelthee

Zoethoutwortelthee

Zuurkool

Zuurkool bevat veel vitamine C; veel meer dan andere geconserveerde producten. Door de fermentatie van zuurkool ontstaan melkzuurbacteriën (lactobacteriën). Lactobacteriën komen veelvuldig in je darmen voor. Zuurkool voegt deze dus toe en is goed voor je darmflora, waardoor de werking van de darmen gunstig beïnvloed wordt. Daarnaast is zuurkool ook rijk aan vezels en aan tyrosine en tyrosine kan omgezet worden in dopamine. Vezels zijn ook belangrijk voor een goede werking van je darmen en voorkomen zowel obstipatie als diarree. Zuurkool zorgt ook voor een goed zuur-base-evenwicht. Door het fermentatieproces is zuurkool veel lichter verteerbaar dan de witte kool waar het van bereid wordt. Door het zwavelgehalte is het ontsmettend en wormwerend. Zuurkoolsap drinken helpt bij acné en eczeem [36].

Foto: zuurkool

Zuurkool

Bronnen


[1] "Bessen kunnen risico’s op ziekte van Parkinson doen afnemen", www.gezondheidsweb.eu.

[2] "Heliobacter pylori", www.kanker-actueel.nl.

[3] "Voedingsadviezen bij Helicobacter pylori", www.natuurdietisten.nl.

[4] "Broccoli", www.benseng.com.

[5] "De gevaarlijke bijwerkingen van chiazaad", www.mens-en-gezondheid.infonu.nl.

[6] "Chili pepers tegen de ziekte van Parkinson", www.vitamor.com.

[7] "De geneeskracht van chlorella", www.InfoNu.nl.

[8] "Chlorella; gezonde alg met hoge voedingswaarde", www.InfoNu.nl.

[9] "Fenegriek bij de ziekte van Parkinson", www.kruidwis.blogspot.nl.

[10] "De geneeskracht van fenegriek", www.InfoNu.nl.

[11] "Fenegriek vermindert symptomen Parkinson", www.abcgezondheid.nl.

[12] "Gids voor vitaminen, mineralen en kruiden, veilig en gezond gebruik van voedingssuplementen" van Reader's Digest, 2001.
Op pag. 332-333 staat een overzicht met aanbevolen supplementen bij de ziekte van Parkinson.

[13] "Kurkuma en de ziekte van Parkinson", www.vitamor.com.

[14] "Gember", www.wikipedia.org.

[15] "De geneeskracht van gember", www.mens-en-gezondheid.infonu.nl.

[16] "Hersenen", www.bosbessensap.nl.

[17] "Groene thee", www.benseng.com.

[18] "Groene thee, goed voor bloedvaten en veel meer!", www.iocob.nl.

[19] "Groene thee werkt in Parkinson diermodel", www.iocob.nl.

[20] "Geneeskrachtige kruiden: Guldenroedethee", www.astrologie.ws.

[21] "De geneeskracht van echte guldenroede", www.InfoNu.nl.

[23] "Knoflook", www.benseng.com.

[24] "Kudzu", www.benseng.com.

[25] "De geneeskracht van kudzu", www.InfoNu.nl.

[26] "Valeriana officinalis", Natura Foundation, Download als PDF.

[27] "Waarom helpt Pau d'Arco thee tegen Candida?", www.candidadeet.blogspot.nl.

[28] "De geneeskracht van Pau d'Arco", www.infoNu.nl.

[29] "De geneeskracht van spirulina", www.InfoNu.nl.

[30] "Valeriaan", www.benseng.com.

[31] "Spirulina", www.benseng.com.

[32] Levodopa in Wikipedia.

[33] "Wat je niet wilde weten over de zalm op je bord", www.newsmonkey.be.

[34] "Waarom mag ik geen vis met spinazie of sla eten?", het Voedingscentrum.

[35] "Zoethout", www.benseng.com.

[36] "Zuurkool, medicinale groente en heerlijke winterkost", www.detoxacademy.nl.

[37] "Mariadistel", www.benseng.com.

[38] "Granaatappel en de ziekte van Alzheimer en Parkinson", www.vitamor.com.

[39] "Goji bessen; voor gezondheid, betere weerstand en afvallen", www.mens-en-gezondheid.infonu.nl.

[40] "Kaneel bij de ziekte van Parkinson", www.vitamor.com.

[41] "Kiemende knoflook: gewoon eten", www.ortho.nl.

[42] "The magnesium miracle", Carolyn Dean, 2014, 311 pag..

[43] "Zingiber officinale", Natura Foundation, Download als PDF.

[44] "Chlorella", Natura Foundation, Download als PDF.

[45] "Cinnamon May Help Halt Parkinson’s Progression", www.rushnews.rush.edu.

[46] "Allium Sativum", Natura Foundation, Download als PDF.

[47] "Pau d'Arco", Natura Foundation, Download als PDF.

[48] "Rosmarinus officinalis", Natura Foundation, Download als PDF.

[49] "bessen verkleinen risico op Parkinson", www.gezondheidsnet.nl.